Ekonomija
PREDSTAVLJENO “5 MALIH MJERA”

U ICT sektoru 16.000 novih radnih mjesta
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Paket “5 malih mjera“ uključuje mogućnost plaćanja vrtića od strane poslodavca, rješavanja smještaja za radnike...

Nedostatak konkretnih mjera stimuliranja radnika u ICT sektoru i strateškog pristupa cijelom sektoru može dovesti do ozbiljnog manjka radne snage, pritiska na netoplaće i smanjenja konkurentnosti jedne od najrazvijenijih hrvatskih industrija.Istaknuto je to uz ostalo jučer na predstavljanju "5 malih mjera“ za zadržavanje digitalnih profesionalaca i snažniji razvoj tog sektora HUP-ove Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti. Udruga je tom prigodom predstavila ICT analizu sektora za 2018. godinu i ponovila zahtjeve prema Vladi Republike Hrvatske.


"Godina 2018. bila je uspješna za ICT industriju. Nastavljen je rast izvoza, prihoda i dodane vrijednosti, a povećan broj zaposlenih i tvrtki. To je deseta godina kontinuiranog rasta ICT sektora, industrije koja je čak i u vrijeme gospodarske krize ostvarivala pozitivne rezultate. U odnosu prema 2008. broj ICT tvrtki u Hrvatskoj je udvostručen (6136), broj zaposlenih se povećao za 45 % (s 26.970 na 39.062), izvoz za 90 % (s 4,4 na 8,3 milijarde), prihodi su narasli za nešto manje od 30 % (s 29,86 na 38,33 milijarde), a stvorena dodana vrijednost za gotovo 50 % (sa 7,6 na 11,3 milijarde). U nekim segmentima ICT industrije, kao što su programiranje ili obrada podataka, izvoz je od 2008. narastao sedam puta, broj tvrtki više od 100 puta, a broj zaposlenih se utrostručio", istaknuli su iz Udruge.


- ICT industrija najpropulzivnija je industrija u Hrvatskoj. U usporedbi s drugim industrijama, koje su detektirane kao industrijski pokretači, ICT industrija je u 2018. pokrenula najviše tvrtki, ostvarila najveće prihode, najveću dodanu vrijednost i uplatila najviše poreza i doprinosa u državni proračun po zaposlenom. Druga je po izvozu (nakon metalne industrije) i po broju zaposlenih (nakon prehrambene industrije), no u posljednjih deset godina ima najveći rast zapošljavanja“, istaknuo je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca predstavljajući rezultate za 2018. godinu.


Boris Drilo, predsjednik Udruge HUP-ICT, osvrnuo se na procjene rasta ICT sektora u razdoblju do 2025. godine. Na temelju dosadašnjeg rasta u deset godina HUP-ICT predviđa da do 2025. ICT industrija može imati zaposleno 55.000 osoba. Potencijal prihoda cijele ICT industrije iznosi 45 milijardi kuna, od čega bi 12 milijardi, ili 23 %, odlazilo na izvoz, a samo računalno programiranje ima potencijal od 18 milijardi kuna prihoda, od čega 7,2 milijarde (40 %) iz izvoza. “Digitalna ekonomija novi je generator rasta, a u Hrvatskoj postoji prostor za uvođenje digitalnih usluga i povećanje konkurentnosti, rasta BDP-a, kreiranja novih poslova... Da bi se održao dosadašnji rast ICT sektora, nama su potrebni digitalni profesionalci koje ICT industrija može zadržati samo ako uz konkurentne plaće omogućimo i kompenzacije uz plaće. Stoga predlažemo Vladi RH da nam se omogući da neoporezivo plaćamo topli obrok, vrtić, smještaj, dajemo bonuse i slično“, istaknuo je Drilo. Zdenka Rupčić

U fokus staviti zaposlene osobe
“Moramo promijeniti paradigmu i odnos prema zapošljavanju na način da u fokus stavimo zaposlene ljude koji se žele usavršavati i postati profesionalci, a ne samo nezaposlene. Hrvatska uskoro predsjeda Vijećem Europske unije i mora iskoristiti taj format da na dnevni red stavi teme istraživanja, razvoja i inovacija te jačanja digitalizacije i digitalnih vještina kao ključa za nove poslove budućnosti. Na taj će način i ICT sektoru biti omogućen pristup novim mehanizmima financiranja razvoja poslovanja, od čega će koristi imati i javni sektor“, zaključio je Balen.
Davor Majetić

glavni direktor HUP-a

ICT industrija je prošle godine pokrenula najviše tvrtki, ostvarila najveće prihode, stvorila najveću dodanu vrijednost i uplatila najviše poreza i doprinosa u državni proračun po broju zaposlenih
Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike