Sport
BIJELO-PLAVI VRATARI

Ode li Malenica, Ivušić se pokazao spremnim preuzeti ulogu “jedinice”
Objavljeno 10. srpnja, 2019.

Kada je završila prošla sezona NK Osijek je na popisu imao cijelo čudo vratara. Okolnosti iz prošlih sezona uvjetovale su takav rasplet situacije. Prvo se teže ozlijedio Marijan Antolović, pa je kao popuna doveden Krševan Santini, a u ljeto se ponudila mogućnost dovođenja Ivice Ivušića bez odštete, što su Osječani iskoristili.

I kad se tom popisu još doda i prvi vratar Marko Malenica te dugo prvi vratar druge momčadi Luka Kukić, jasno je kako je postojao višak ljudi koji konkuriraju za tu poziciju vratara. Ljetos su se stvari prilično razbistrile. Kukić je otišao u poljsku Koronu Kielce, Santini je također završio u Poljskoj, samo u redovima Jagiellonije, a Antolović se zaputio u Irsku gdje je postao novi član Glentorana. Već proljetos počeo se spominjati i mogući odlazak Marka Malenice koji je posljednje dvije sezone bio neprijeporna "jedinica" bijelo-plavih, a posljednjih dana ta se priča opet akutalizirala. Pojavili su se neki strani klubovi kojima je Marko zanimljiv, a cijela priča oko njegovog eventualnog odlaska epilog bi mogla dobiti u sljedećih desetak dana. Malenica je i ove pripreme počeo kao prvi vratar, ali u novonastalim okolnostima, trener Dino Skender bio je prisiljen na reakciju. Trebalo je isprobati Ivicu Ivušića u nekoj jačoj provjeri i zato je on od prve minute bio na vratima u najjačem testu koji je Osijek odigrao na ovim pripremama protiv danskog prvaka - Kopenhagena. Prema onom što je Ivušić pokazao u Gradskom vrtu mogu biti spokojni napusti li ih dosadašnji prvi vratar. Ivušić je prošlog ljeta i doveden kako bi danas-sutra naslijedio Malenicu. Prošle sezone bio je iznimno strpljiv čekajući svoju priliku i ona bi mu se sada mogla ukazati. Tijekom priprema Ivušić je branio vrlo dobro, a protiv Kopenhagena je dokazao kako će biti dostojna zamjena za Malenicu ako se za to ukaže potreba. Naravno, u slučaju takvog raspleta opet treba pogledati cijelu piramidu koja je ispod Malenice i Ivušića. I tu nema brige. Na pripremama u Austriji bio je vrlo daroviti Marko Barešić koji će u novoj sezoni vjerojatno braniti vrata Osijeka II, a bijelo-plavi su na toj poziciji kvalitetno pokriveni i u juniorima čija vrata brani Luka Dubrović (2001. godište), a tu je i godinu dana mlađi Filip Kovačević. Oni su garancija kako za budućnost osječkog prvoligaša, kada je vratarska pozicija u pitanju, nema zime.

Uglavnom, Marku Malenici je 25 godina, već je deset godina u Gradskom vrtu, dokazao se na prvoligaškoj i europskoj sceni, pa je možda stiglo vrijeme za novi iskorak u njegovoj karijeri, iako je koncem prošle kalendarske godine produžio ugovor s bijelo-plavima koji mu vrijedi do 2022. godine. D. Keler
JOŠ JE OTVOREN LOV NA TRI POZICIJE
U Gradskom vrtu ne miruju ni kad su pojačanja u pitanju. Još uvijek je otvoren lov na tri pozicije na kojima bi se željelo dodatno ojačati konkurenciju. Gleda se što tržište nudi od desnih krilnih bekova, stopera lijevaka i napadača. Ipak, nakon što je tijekom priprema Marko Dugandžić posve “oživio”, možda pronalaženje napadača više neće biti toliki prioritet. Naravno, moglo bi se aktualizirati ako će do kraja prijelaznog roka stići kakva velika ponuda za Osijekovu prvu napadačku violinu Mirka Marića. Što se ostalih pozicija tiče za koje su zainteresirani, logično je što traže stopera ljevaka, jer nemaju baš ni jednog u kadru prve momčadi, a i nije nelogično nastojanje da se pojača pozicija uz desnu aut-liniju jer ode li Alen Grgić, a to bi se također moglo dogoditi, Osijek na tom mjestu ne bi imao igrača srednjih godina jer je pokrivaju rutiner Tomislav Šorša i mladi Todor Todoroski koji mnogo obećava, ali ga među prvoligaške “vukove” treba uvoditi postupno.
Najčitanije iz rubrike