Novosti
TRAGEDIJA U CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB ĐAKOVO

Socijalna radnica hladnokrvno ubijena, pravnik teško ranjen, ubojica uhvaćen
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Blaženku Poplašen ubio je Andrija D. koji je bio sklon nasilju i alkoholu te prepoznat kao opasan

Ubijena socijalna radnica Blaženka Poplašen (49) i u glavu teško ranjen pravnik Ivan Pavić (35), oboje djelatnici Centra za socijalnu skrb Đakovo, te počinitelj uhvaćen nakon višesatnog bijega u polju između Đakova i mjesta Đakovački Selci, u blizini auto-ceste  A5 - crna je bilanca stravične tragedije koja se u utorak u toj ustanovi dogodila oko 12 sati, a policija je dojavu zaprimila u 12.10.


Osumnjičeni je, neslužbeno doznajemo, Andrija D., star 61 godinu, sklon alkoholu i nasilju te dugogodišnji korisnik Centra u koji je, doznajemo, dolazio gotovo svakodnevno i po više puta, tu je i prije prijetio, pa i riječima da će baciti bombu. Doznajemo kako je Blaženka Poplašen bila njegov skrbnik od 2002. te ga je i prijavila kao potencijalnu opasnost.

Borba liječnika

Diplomirana socijalna radnica Blaženka Poplašen bila je staložena i poslu predana žena s više od dvadeset godina radnog staža koja je Andriji D. kroz sustav socijalne skrbi, radeći savjesno svoj posao, uvijek bila spremna pomoći, no on je smrtonosni hitac uputio upravo u nju. Izišavši iz njezina ureda uputio se u ured mladog pravnika kojeg je, doznajemo neslužbeno, ranio u sljepoočnicu. Pavić je odmah prevezen u KBC Osijek gdje su konstatirane ozljede opasne za život. Liječnici su se za Pavićev život borili cijeli utorak poslijepodne.


Drami u Đakovu tu nije bio kraj. Osumnjičeni je iskoristio trenutak kada je zaštitar Centra pozvan da zove Hitnu pomoć jer je Poplašen ubijena, a pravnik ranjen, a na što je počinitelj istrčao iz zgrade i, prema izvještaju Policijske uprave osječko-baranjske, s mjesta događaja udaljio se biciklom. Vijest o tome da policija traži osumnjičenog munjevito se pronijela gradom na čijim ulicama se pojavila odmah i policija, i s dugim cijevima. Kako je potom izvijestila policija, za počiniteljem se intenzivno traga i njegov identitet joj je poznat. Centar je odmah nakon tragedije, vidljivo potresena, obišla i ministrica socijalne skrbi Nada Murganić.


S obzirom na to da je Andrija D. i korisnik socijalnog programa Grada Đakova, oko 13 sati gradonačelnik Marin Mandarić naložio je djelatnicima gradske uprave da ranije odu s posla. Pred Centar je oko 13 sati stigla i sestra ubijene, Mara Poplašen, zdravstvena radnica.


- Za tragediju u Centru čula sam iz medija. Uvukla se u mene neka zebnja i nelagoda, pa sam nazvala sestru, no nije se javljala. Uskoro je trebala navršiti 50 godina - izvan sebe je od šoka ispričala Mara Poplašen. Na upit je li njezina sestra ikada spominjala osumnjičenog Andriju D., Mara Poplašen je rekla: "Samo je spominjala da ima jako puno posla, na njega se nije žalila... Posljednji put smo se čule jučer..." Ravnateljica Centra Dubravka Petrović slomljena je tragedijom. Ovakvo što, kaže, njezina ustanova i 27 djelatnika, što svakodnevno rade u skučenom suterenskom prostoru s desetcima stranaka, ne pamte.


- Mi smo prestravljeni, očajni. Ništa nije dalo naslutiti da će se takvo nešto dogoditi. Bila sam u tom trenu u svom uredu, tek kad je počela vriska, shvatila sam da se dogodilo nešto strašno - rekla je Petrović.


Andrija D. profil je osobe koju svi u njegovu mjestu dobro znaju i ne znaju; nitko u utorak nije imao nešto pozitivno istaknuti o njemu, govore da je problematičan, upitnog psihičkog zdravlja, da je prije imao suprugu i ima djecu, no ne živi s njima. Neslužbeno doznajemo da je u utorak uletio u Centar i na ulazu rekao "da samo mora ostaviti neke papire." Nepoznanica je zasad ostala što je bio razlog njegova ubilačkog pohoda.


- Naš djelatnik rekao je da je Andrija D. i više puta dnevno dolazio u Centar, da je bio čudan, čudnoga ponašanja - kaže jedan od članova uprave zaštitarske tvrtke Securitas Šimun Buzov. Centar ima zaštitara na ulazu 13 godina, no zakon zaštitarima nošenje oružja, istaknuo je Buzov, dopušta samo pri angažmanu u novčarskim kućama.


U trenutku obraćanja novinarima, u očima ministrice Murganić mogle su se vidjeti suze.


- Tužni smo svi u sustavu socijalne skrbi, ali i uplašeni - što se to događa da oni koji najviše pomažu našim građanima stradavaju nevini na svom radnom mjestu?! Ovo, nažalost, nije prvi put, već je prije 19 godina u Splitu poginuo socijalni radnik. Imamo svakodnevne dojave da se socijalnim radnicima prijeti. Mi smo socijalna djelatnost, pomagačka djelatnost. Uvijek sam govorila da smo mi oni koji dajemo savjete i pomažemo, da rezultati našega rada ovise o mnogočemu. Prije svega o onim okolnostima koje su dovele do toga da naša stranka dođe u situaciju da se obrati centru zbog narušenih obiteljskih, međuljudskih odnosa, teških socijalnih, životnih, zdravstvenih prilika. Od socijalnog radnika očekuje se puno - njegov rezultat ovisi o tome koliko su drugi u sustavu bili suradni i koliko se učinilo na prevenciji. Naša kolegica Blaženka bila je gotovo svakodnevno u kontaktu s počiniteljem ovog strašnog zločina, bila je možda jedina koja je s njim razgovarala, pomagala mu savjetima i prestrašno je da je poginula od ruke onog kome je najviše davala pomoć - rekla je u vrlo emotivnom nastupu Murganić dok su policijski djelatnici nešto dalje, u Centru, obavljali višesatni očevid. Apelirala je da se "kao društvo osvijestimo, da vidimo što se događa."
Velika odgovornost

- Sami smo nemoćni, mi nismo otok, imam danas osjećaj, dopustite mi da budem emotivna, da smo sami sa svojim korisnicima koji imaju velike i teške probleme. Pozivam i sve druge resore da učine svi iz svoje nadležnosti ono što i mi činimo. Mi kao socijalna skrb imamo veliku odgovornost, ali ne možemo to postići sami. U posljednje vrijeme upirao se prst u socijalne radnike. Nadam se da ovo nije posljedica toga - rekla je ministrica.


Priopćenjem se nakon tragedije oglasila i Hrvatska komora socijalnih radnika. "Hrvatska komora socijalnih radnika upućuje iskrene izraze sućuti obitelji ubijene kolegice socijalne radnice. U mislima smo i s ranjenim djelatnikom Centra za socijalnu skrb koji se bori za život. U ime svih naših članova, socijalnih radnika diljem Hrvatske, izražavamo potporu i sućut svim našim kolegama i djelatnicima Centra za socijalnu skrb Đakovo", stoji u priopćenju Komore koja traži proglašenje dana žalosti.
Policija je u potrazi za počiniteljem “češljala” i njegovu kuću u Starčevićevoj ulici u kojoj živi s ocem. U cijelome Đakovu vladala je napeta atmosfera uz stalno pitanje: “Je li uhvaćen?!”


Suzana Župan
NAJAVA UGRADNJE DETEKTORA METALA
“Mi u centrima imamo zaštitare, no očito ćemo to morati pojačati, bar detektorima metalnih predmeta”, najavila je ministrica Murganić te potvrdila nagađanja o zdravstvenom, psihičkom, stanju počinitelja. “Moramo znati i da osobe koje imaju ovakve zdravstvene, psihičke smetnje, ne smiju i ne mogu baš tako šetati po gradu. Ovo se moglo dogoditi bilo gdje na ulici. Nama je prestrašno da, radeći ovako human posao, stradavaju naši kolege na radnom mjestu. Upitno je već to da i nema socijalnih radnika, pa ponavljamo ponegdje natječaje, no pitam se tko će htjeti i studirati ovakav humani poziv jer je postao pretežak i kao društvo trebamo u tom pravcu djelovati. Nama je cilj da pomognemo građanima, a ne da nam dođu u bezizlaznu situaciju u kojoj se nalaze oni, a poneki put i mi. Nastojat ću da ugradimo dodatne zaštitne mehanizme u centrima, no hoćemo li uvijek moći spriječiti tragedije? Trebamo se svi uključiti”, rekla je ministrica Nada Murganić.
Dubravka Petrović

ravnateljica CZSS-a Đakovo

Mi smo prestravljeni, očajni. Ništa nije dalo naslutiti da će se takvo nešto dogoditi. Bila sam u tom trenu u svom uredu, tek kad je počela vriska shvatila sam da se dogodilo nešto strašno.
Pobjegao dok je zaštitar zvao Hitnu
“Naš zaštitar postupio je kao što i svakodnevno radi. Ubojica je dolazio u Centar i nekoliko puta tjedno. Kada je došao, predstavio se, otišao u ured kod te gospođe i kada se dogodilo ubojstvo zaštitar je otrčao po Hitnu, a ubojica je u tom trenutku napustio Centar i pobjegao. Nosio je torbicu kao i svaki građanin, što zaštitar ne provjerava”, odgovorio je u ime zaštitarske tvrtke Securitas Šimun Buzov na novinarski upit je li zaštitar pregledao počinitelja pri ulasku u zgradu. “Uvijek je sa sobom nosio i hrpu papira, a tu je gotovo bio ‘domaći’ jer je često dolazio”, kaže Buzov. Dodaje da je zaštitar počinitelja opisao kao nemirnog, čudnog čovjeka. Buzov je istaknuo da zakon nošenje oružja zaštitarima dopušta samo prilikom čuvanja novčarskih kuća poput banaka, Fine i sličnih.
Korisnik i socijalnog programa Grada
“Žalostan sam što se u našem gradu i Centru za socijalnu skrb dogodila takva tragedija. Potresen sam i nadam se da će policija što prije uhvatiti počinitelja jer građani su uznemireni. Počinitelj je bio i korisnik socijalnog programa Grada Đakova i često je dolazio i kod nas, u naš Upravni odjel za društvene djelatnosti koji obavlja socijalne poslove. Nismo htjeli ništa uopće riskirati i raspustili smo službenike gradske uprave odmah kući, da ne bi slučajno došlo do još nekih počinjenja. I druge službe u gradu poprilično su uznemirene svime što se dogodilo u Centru za socijalnu skrb. Koliko znam, njegovo ponašanje pri dolasku u gradsku upravu nije bilo problematično”, rekao je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić koji je obišao mjesto tragedije.

OSUDA NASILJA

Sućut premijera i predsjednice

Premijer Andrej Plenković izrazio je, dolazeći na sjednicu Predsjedništva HDZ-a u utorak poslijepodne, sućut obitelji socijalne radnice koja je ubijena u Đakovu. Premijer Plenković izrazio je nadu i da će se drugi djelatnik Centra za čiji se život bore liječnici u osječkom KBC-u oporaviti. “Ovo je velika tragedija. Ministrica Murganić, ministar Božinović i policija poduzimaju sve da se utvrde okolnosti ovog događaja”, rekao je Plenković. I predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru je osudila napad na socijalne radnike u Đakovu. “Oštro osuđujem svaki oblik nasilja, kao i ovaj današnji tragični napad na djelatnike đakovačkog Centra za socijalnu skrb. Izražavam sućut obitelji žrtve, kao i nadu da će se druga žrtva napada oporaviti”, napisala je Kolinda Grabar-Kitarović. D.Pav.

Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

Najčitanije iz rubrike