Novosti
OZLJEDE SU BILE FATALNE

Preminula djevojčica koju je otac ostavio u užarenom autu
Objavljeno 9. srpnja, 2019.

Preminula je 4-godišnja djevojčica iz Rovinjskog Sela koju je 33-godišnji otac ostavio u užarenom automobilu prošloga četvrtka. Nesretna djevojčica preminula je na riječkoj Klinici za pedijatriju. Djevojčica je prvo bila dovezena u pulsku bolnicu u komatoznom stanju jer je dobila febrilne konvulzije i epileptičke napadaje. Kada je stabilizirana, prebačena je u riječku dječju bolnicu s teškim oštećenjem mozga i jetre. Unatoč naporima medicinskog osoblja Jedinice za intenzivno liječenje riječke Klinike za pedijatriju, teške ozljede mozga koje je zadobilo dijete bile su fatalne.

Protiv oca djevojčice policija je podnijela kaznenu prijavu zbog zanemarivanja i povrede djetetovih prava, no nakon što je djevojčica preminula, cijeli slučaj preuzima nadležno Županijsko državno odvjetništvo. O smrti djevojčice obaviješteni su Centar za socijalnu srb i policija.

Otac je ostavio djevojčicu u automobilu misleći da će biti odsutan samo 15-ak minuta, no to se protegnulo na dva sata. Za to vrijeme dijete je dobilo toplinski udar i zapalo u vrlo teško stanje jer je vani bilo 40 stupnjeva. Kaznena prijava protiv njega će se izmijeniti. "Kako je nastupila smrtna posljedica, za ovaj slučaj nadležno je Županijsko državno odvjetništvo. Za ovu vrstu kaznenog djela predviđena je kazna zatvora od tri do 15 godina", doznajemo od glasnogovornice PU istarske Nataše Vitasović.

Vatrogasci upozoravaju da je dugačak boravak u zatvorenom automobilu izuzetno opasan, što nažalost i pokazuje slučaj djevojčice iz Rovinjskog Sela. Kada su vani 24 Celzijeva stupnja, nakon 30 minuta temperatura u automobilu raste na 40, a nakon 60 minuta doseže 50 stupnjeva! Ako je vani 30 stupnjeva, nakon sat vremena temperatura u automobilu raste na 56 stupnjeva. Iako se 22 stupnja vanjske temperature ne čini previše kada se osoba nalazi na otvorenom prostoru, to je u zatvorenom automobilu posve druga priča. Naime, nakon samo pet minuta temperatura se diže na 26, a nakon sat vremena na 48 stupnjeva.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, komentirajući smrt četverogodišnje djevojčice, rekla je da će stručnjaci sada procijeniti koje su kompetencije roditelja da skrbe o njihovo još dvoje djece. Murganić je napomenula da prije tog slučaja nije bilo postupanja Centra za socijalnu skrb u toj obitelji. "Zaista ne možemo naći nikakvog razloga i nikakvog opravdanja za tu tragediju, ali nije centar bio upućen u tu obitelj", kazala je ministrica. Komentirajući slučaj dvogodišnjeg dječaka u Zagrebu, koji je završio u Klaićevoj bolnici uz sumnju u zlostavljanje, Murganić je izrazila zgražanje rekavši kako to "ne može ljudskom umu biti pojmljivo." Istaknula je kako su dječaka sustavno zlostavljali jedna ili više osoba, a pritom ga je zanemarivala majka. Dječaku će za sada pružiti skrb izvan obitelji, a rade se daljnje procjene. S.Lacić/H
Nada Murganić

ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Apeliram na sve samohrane majke i mlade obitelji koje imaju poteškoća u podizanju i odgoju djece da se obrate institucijama za savjet i pomoć.
UHIĆENE MAJKA I DADILJA
U Zagrebu je policija uhitila majku i dadilju dvoipolgodišnjaka koji je od subote u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti s ozljedama za koje se sumnja da su posljedica zlostavljanja. Očekuje ih kaznena prijava. Nakon policije, majku i dadilju ispitat će i Općinsko državno odvjetništvo, a očekuju se i mjere Centra za socijalnu skrb. Ravnateljica Centra Tatjana Brozić Perić najavila je da će od suda zatražiti “mjeru žurnog izdvajanja djeteta.”
Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament