Svijet
SUMMIT SEECP-A: DRŽAVE JUGOISTOČNE EUROPE ŽELE U EU

Bušić: Interes Hrvatske je stabilnost i integracija jugoistočne Europe
Objavljeno 10. srpnja, 2019.

Usporavanje procesa integracije zemalja zapadnog Balkana u strukture EU-a zabrinjavajuća je pojava koja može destabilizirati europski jugoistok, ali i cijeli kontinent, pa je nužan novi poticaj koji bi oživio integracijski proces i osigurao njegov nastavak, ocijenili su u utorak predstavnici država članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na summitu na Jahorini.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, koja je predvodila hrvatsko izaslanstvo, rekla je kako će Hrvatska ostati posvećena procesu suradnje u jugoistočnoj Europi i biti pouzdan partner svim državama regije.

"Interes Hrvatske je stabilnost i integracija jugoistočne Europe", rekla je Zdravka Bušić te prenijela stajalište Hrvatske kako je perspektiva članstva svih država regije u EU-u iznimno važna za njihov
preobražaj.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako "kratkovidni populistički krugovi" unutar same Unije sada blokiraju proces proširenja, te je upozorio kako na taj način proizvode rizik nove destabilizacije stanja na zapadnom Balkanu i izrazio žaljenje što unutar EU-a nema dovoljno sluha i odgovornosti za problem koji Turska ima u suočavanju s ilegalnim migracijama gdje je četiri milijuna migranata, a skrb o njima stajala je 37 milijardi dolara, dok je EU pomogla sa samo 2,5 milijardi, iako je "upravo politika koju vodi Turska smanjila ilegalne migracije prema europskom tlu za više od 90 posto".

Albanski predsjednik Ilir Meta rekao je da za Albaniju EU integracije ostaju prioritet, dodajući kako se iskreno nada da će Unija otvoriti pristupne pregovore s Tiranom tijekom jeseni. Meta je nastupio i kao zastupnik Kosova izrazivši žaljenje zbog nesudjelovanja kosovskog izaslanstva na jahorinskom summitu i ocijenio kako je to rezultat činjenice da neke članice SEECP-a "ne uvažavaju realnost". "Kako se možemo pretvarati da imamo uspješnu suradnju, ako neki od sudionika rade sve da bi iz toga isključili druge", rekao je Meta, dodajući kako je vrijeme da BiH "prihvati realnost i prizna neovisnost Kosova".

Metin istup odmah je izazvao reagiranje srpske premijerke Ane Brnabić koja je albanskog predsjednika optužila da provocira jer inzistira na priznanju Kosova kao neovisne države. "Ne bi trebalo koristiti provokacije kakve je koristio predsjednik Meta", rekla je premijerka Brnabić, ustvrdivši kako Srbija nema ništa protiv suradnje s "privremenim institucijama iz Prištine", ali bez prejudiciranja statusa Kosova. Dodala je kako i Beograd želi da Sjeverna Makedonija i Albanija što prije otvore pristupne pregovore s EU-om, jer Srbija i sama snažno podupire europske integracije kao najznačajniji mirovni proces.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je kako će se njegova zemlja kao članica EU-a nastaviti odlučno zalagati za integraciju država regije u EU i pozvao ih da same učine više kako bi riješile uzajamne probleme. "Srbija i Kosovo trebaju sjesti i konačno se dogovoriti o rješenju problema", rekao je Borisov, dodajući kako i njegova zemlja ima problema u odnosima s Turskom, no rješava ih dijalogom koji neprestano traje.

Trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine pred ostalim sudionicima SEECP-a nisu imali posebnih nesuglasica, s tim da je Milorad Dodik inzistirao na potrebi bržeg rješavanja sporova s Hrvatskom i Srbijom, posebice oko pitanja granica i statusa imovine bosanskohercehovačkih tvrtki u RH, dok su Željko Komšić i Šefik Džaferović pozvali na poštivanje odluka međunarodnih sudova u slučajevima ratnih zločina kao preduvjet pomirenja i trajne stabilnosti.

Predsjedanje SEECP-om u idućih godinu dana od BiH preuzima Kosovo.

Hina/M.Flego
U završnoj deklaraciji potvrđena je orijentacija država regije prema članstvu u EU-u i jačanju suradnje
BITAN PARTNER
Zdravka Bušić istaknula je da Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu BiH, iako ta zemlja još nema kandidatski status, a Tursku vidi kao “jako važnog partnera” u jugoistočnoj Europi, i da proces proširenje “ostaje jedan od naših prioriteta te nećemo oklijevati u njegovom jačanju”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ALBIN KURTI:

Srbija duguje Kosovu odštetu za agresiju

2

SVJETSKI DAN SIROMAŠNIH

Papa ugostio 1500 beskućnika

3

SHVATILI POGREŠKU I PREDLOŽILI POSTUPAK U SEDAM ETAPA

Francuska ipak za ulazak zapadnog Balkana u EU