Svijet
OSTAJU BARIJERE

Šarec: Za Schengen se mora učiniti više
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Podatci o broju migranata koje nam je vratila Italija pokazuju da nema razloga za postavljanje fizičke prepreke na granicu zbog ilegalnih migranata, izjavio je u parlamentu slovenski premijer Marjan Šarec odgovarajući na kritike oporbe da je svojom politikom slao pogrešne signale migrantima i okruženju u Schengenskom prostoru, zbog kojih talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini ne isključuje protumigrantsku ogradu na kopnenoj granici.

Šarec dodaje da je Italija ove godine Sloveniji vratila manje ilegalnih migranata nego lani. "Svaka država koja postavlja ograde na granici unutar Schengenskog područja krši šengenska pravila", ističe Šarec. Dodao je kako su mu neki načelnici pograničnih općina uz rijeku Kupu rekli da bi htjeli da se uklone fizičke barijere prema Hrvatskoj jer smetaju razvoju turizma, ali da smatra kako za to još nije došlo vrijeme i da je granica Slovenije s Hrvatskom južna granica Schengenskog podučja.

Slovenska policija zajedno s vojskom djeluje dobro i uspješno vraća migrante, a Hrvatska koja želi u Schengen morala bi za taj cilj na svojoj granici učiniti nešto više, kazao je Šarec, ponovivši kako bi rješenje bilo u tome da se na granicu Hrvatske s BiH i Srbijom postave pripadnici Frontexa, čime bi priljev migranata u Sloveniju prestao. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ALBIN KURTI:

Srbija duguje Kosovu odštetu za agresiju

2

SVJETSKI DAN SIROMAŠNIH

Papa ugostio 1500 beskućnika

3

SHVATILI POGREŠKU I PREDLOŽILI POSTUPAK U SEDAM ETAPA

Francuska ipak za ulazak zapadnog Balkana u EU