Osijek
AKADEMSKI GRIJEH ILI POHVALA OSIJEKU?

Fakultet u Mostaru iskopirao je studij Odjela za matematiku
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Pročelnik Sabo: Očito je da su prepoznali vrijednost našeg studija, ali draže bi nam bilo da su s nama to i iskomunicirali

Postani programer, postani računalni znanstvenik! Tako u svome letku Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru poziva maturante na upis novog studija Matematika i informatika navodno razvijenog u suradnji s ondašnjim IT stručnjacima i inspiriranog studijskim programima nekih njemačkih sveučilišta. No ono što u spornom letku, na koji smo posve slučajno naišli, nije navedeno, činjenica je da je cijeli izvedbeni plan i program mostarskog novog studija zapravo kopija studija Matematika i računarstvo osječkog Odjela za matematiku pokrenutog 2017. godine. Kopirani su nazivi kolegija (obveznih i izbornih), satnice, broj ECTS bodova... pa čak i uvodni dio. O svemu, kažu nam, nitko na Sveučilištu u Osijeku nije obaviješten.

Istina jest da je osječki studij Matematika i računarstvo razvijen u suradnji s IT stručnjacima, i to onima iz udruge Osijek Software City. Oni su se u taj pothvat s Odjelom za matematiku udružili kada su shvatili da im nedostaje IT stručnjaka različitih profila. Posla je i novih tvrtki u Osijeku i županiji sve više, a studija koji će obrazovati kadar - nema dovoljno, i ne u takvom obliku kakvom to danas nudi Matematika i računarstvo. S druge strane, na Odjelu za matematiku uvidjeli su da se sve više njihovih studenata nastavničkih smjerova zapošljava upravo u IT tvrtkama, bankama, osiguravajućim društvima. Istina jest i da su ovaj jedinstveni studij u Hrvatskoj, osječki Odjel za matematiku i OSC-ovci uistinu izradili prema uzoru na neke srodne njemačke studije, te uz konzultacije s drugim stručnjacima, fakultetima i tvrtkama. Ali nisu ga doslovce kopirali, posebice ne kriomice, kao što je slučaj s mostarskim fakultetom.

Da bi bilo još zanimljivije, u trenutku kada smo prvi put naišli na informacije o novom studiju mostarskog Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti koji kreće ove jeseni, nije bilo ni spomena o osječkom Odjelu za matematiku i njegovu studiju Matematika i računarstvo. Međutim, već je idući dan, na mrežnim stranicama tog fakulteta, u opis studija dodana rečenica: "Studijski program napravljen je po uzoru na program preddiplomskog studija Matematika i računarstvo Odjela za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Više detalja pogledajte u letku o novom Studiju matematike i informatike."

No u letku koji donosi sve detaljne informacije o studiju i dalje ni spomena osječkog Odjela za matematiku. Spominje se samo kako je "studij napravljen po uzoru na referentne studijske programe u Republici Hrvatskoj, a "nova struktura studijskog programa motivirana je raznim preddiplomskim studijima računalne znanosti sa Sveučilišta u Saarlandu, Saarbrueckenu, i Sveučilišta u Stuttgartu."

Pročelnik osječkog Odjela za matematiku Kristian Sabo kaže nam kako je iznenađen jer ni u jednom trenutku nisu znali ništa o ovome. Bilo bi to, ističe, korektno. Ali u svakom slučaju, na sve ovo gledaju pozitivno. Osječki je studij poslužio kao dobar primjer drugima.

- Očito je da su prepoznali vrijednost našeg preddiplomskog studija Matematika i računarstvo. No sigurno bi nam bilo draže da su s nama to i iskomunicirali – poručuje pročelnik Sabo.

Kontaktirali smo i pročelnicu mostarskog Fakulteta Sanju Tipurić-Spužević. Pitali smo je kako to da su se odlučili pokrenuti istovjetan studij osječkom, a da o tome nikoga na osječkom Sveučilištu nisu obavijestili. Isto tako, pitali smo je zbog čega je na mrežnim stranicama Fakulteta Odjel za matematiku naknadno ipak spomenut u opisu studija. No njezin odgovor do zaključenja ovoga broja nismo dobili.

Jasenka Pejaković
REKTOR GUBERAC: SVOJEVRSNO PRIZNANJE
Rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac kaže: “Nećemo praviti problem oko toga, otvoreni smo za suradnju. To je svojevrsno priznanje nastavnom planu i programu Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku. U tom pogledu pozdravljamo program, koji je sigurno i ondje tržištu rada zanimljiv, kao i kod nas. S obzirom na to da Sveučilište u Osijeku ima potpisan sporazum sa Sveučilištem u Mostaru kao jedinim hrvatskim sveučilištem na području BiH, bilo bi dobro za Sveučilište u Mostaru uključiti dio našeg nastavnog kadra iz Osijeka, a u cilju da im se pomogne u prvim godinama tog studija”, poručuje rektor Guberac.
ZA SEKTOR ICT-a
Magistri matematike i računarstva osposobljavaju se za poslove u sektoru ICT-a koji zahtijevaju sposobnost izrađivanja programskih aplikacija temeljenih na matematičkim modelima i modelima umjetne inteligencije te rješavanje problema koji traže detaljno poznavanje računala i programiranje računala.
Studij Matematika i računarstvo osječki je Odjel za matematiku razvio s udrugom Osijek Software City
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana