Regija
NAKON NEVREMENA

Štete u Vukovaru i Cvelferiji iznosit će milijune kuna
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Proglašena prirodna nepogoda za općine Borovo, Cerna, Tordinci, Trpinja i Vrbanja te grad Vukovar

Vezani članci

VUKOVAR I CVELFERIJA ZBRAJAJU ŠTETE

Led kao teniske loptice, "pijavica" dizala krovove

VUKOVAR, ŽUPANJA - Nakon nezapamćenog nevremena zbrajaju se štete na pogođenim područjima na hrvatskom istoku - Grad Vukovar i obližnja Općina Trpinja, te općine Drenovci i Vrbanja u županjskom kraju - a prve procjene dva dana kasnije daju naslutiti da će štete biti - višemlijunske.
Iz Vukovara je već upućena inicijativa vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću za proglašenje elementarne nepogode za područje grada na Dunavu, a isto su učinili i Trpinja, Drenovci i Vrbanja. "Vukovar je 7. srpnja pogodilo rijetko viđeno nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom koje je prouzročilo značajne materijalne štete, a koje su se očitovale u velikom broju oštećenih fasada, krovova, vozila i dugogodišnjih nasada", navodi se u dopisu iz gradske uprave. Istodobno, gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode izaći će na teren i utvrditi okvirnu nastalu štetu, a upućen je i poziv svim građanima Vukovara da, nakon objave odluke o proglašenju elementarne nepogode, dođu u gradsku upravu gdje mogu prijaviti pretrpljenu štetu.


Načelnik Općine Trpinja Miroslav Palić kazao je jučer kako su štete od tuče, vjetra i kiše ogromne, i na obiteljskim kućama i na poljoprivrednim kulturama. Seljani zdvajaju u nevolji, neki još nisu ni otišli do svojih njiva. "Procjene su da je više od 200 kuća u Trpinji i Boboti oštećeno, neke su posve ostale bez kroviša. Usjeve je led potpuno uništio u širini od nekih 1,5 kilometara na potezu sve od Ćelija preko Bobote i Trpinje do Borova. Stradao je kukuruz, soja, repa, od suncokreta nema ništa... Ni od vrtova", kaže Palić i dodaje da ljudi saniraju krovove, no problem su stari i nemoćni, i oni koji nemaju financijskih mogućnosti, a treba ih zaštititi. "Nitko ne pamti da nas je ikad pogodilo nevrijeme takvog intenziteta i na tako velikom području", istaknuo je Palić. Štete se procjenjuju, no načelnik vjeruje da će samo na kućama štete biti u milijunima kuna. "Jako je teška situacija", zaključio je.


I načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić kaže da "takvu strahotu nije doživio". Silan vjetar poharao je svih pet naselja - Drenovce, Posavske Podgajce, Rajevo Selo, Račinovce i Đuriće, a sanacija će trajati danima.
Iz ureda župana Galića jučer je oko podneva stigla odluka o proglašenju prirodne nepogode na području općina Borovo, Cerna, Tordinci, Trpinja i Vrbanja, kao i grada Vukovara.
Sanja Butigan
UNIŠTENI NASADI SUNCOKRETA I LUBENICA
- Sve su naše službe na terenu, čisti se i sanira, puno je palog drveća, šteta je golema. Škola se privremeno pokriva, no posla je puno u pet sela. Stradali su domovi kulture, 5 - 6 grobalja, usjevi su polegli... - kaže Šestić.

Ništa bolje nije ni u vrbanjskom kraju. Općinski načelnik Velimir Redl kaže da je Vrbanju, Soljane i Strošince, uz jak vjetar i kišu, pogodio i led pa su uništeni usjevi, ima oštećenih kuća i automobila, stradao je krov crkve, mrtvačnice...

- Od leda su stradali voćnjaci, nasadi lubenica su 100-posto uništeni 15-ak dana prije berbe... Borimo se, saniramo, vatrogasci pomažu od prvog dana - opisuje Redl.

U Centru 112 kažu da će, zbog velikih razmjera šteta od nevremena, procjene potrajati još nekoliko dana.
Možda ste propustili...

DIO GRADSKIH UDRUGA PREZENTIRAO SE NAŠIČANIMA

Udruge žele potaknuti građane na volontiranje

ODRŽANA 4. FERIČANAČKA BICIKLIJADA

Humane bicikliste ni oblaci nisu pokolebali

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana