Novosti
POVJERENSTVO ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA

Predmeti Marića i Kuščevića pri kraju
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još provjerava imovinske kartice ministara uprave Lovre Kuščevića i državne imovine Gorana Marića, no iako mu rad usporavaju njihove brojne nekretnine, prema riječima predsjednice povjerenstva Nataše Novaković, oba predmeta su u završnoj fazi.

Imovinske kartice tih dužnosnika su u postupku redovne provjere, a kako se radi o većem broju nekretnina, postoji problem utvrđivanja identifikacije, pa to malo duže traje, rekla je Novaković objasnivši da moraju kontaktirati svaki pojedini sud kako bi dobili relevantne podatke, iako je Povjerenstvo povezano sa zemljišnoknjižnim odjelima. "Postupci u oba predmeta su u tijeku, čak su u završnoj fazi redovne provjere", rekla je Novaković odgovarajući na novinarska pitanja u stanci sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Protiv te dvojice dužnosnika, koji su se našli na meti kritika zbog afera s nekretninama i imovinom, Povjerenstvo je slijedom medijskih napisa već otvorilo postupke.

Vezano za njezino izuzeće koje je u predmetu poznatom kao “afera Hotmail” zatražio premijer Andrej Plenković, Novaković je rekla da su još prošli tjedan uputili zahtjev Saboru da se odluči o njezinu izuzeću, a s obzirom na to da još nisu dobili nikakav službeni odgovor, uputili su i požurnicu. Povjerenstvo je istodobno zatražilo od Upravnog suda da odluči o izuzeću, no taj se sud krajem prošlog tjedna proglasio nenadležnim, pa će se Povjerenstvo žaliti Visokom upravnom sudu. Proglase li se Sabor i Upravni sud nenadležnim, Povjerenstvu jedino preostaje obratiti se Ustavnom sudu koji bi trebao donijeti odluku tko je nadležan odlučivati o izuzeću. “To je jedino što možemo, osim ako neko tijelo ne smatra da može odlučiti o mom izuzeću”, rekla je Novaković. H
Jovanović HDZ optužuje za korupciju
Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović poručio je u ponedjeljak kako je korupcija bolest koja je ozbiljno zahvatila hrvatsko društvo te se protiv nje mora boriti, “a još je važnije spriječiti je, što je moguće samo ako se ukloni njezin uzročnik - HDZ-ov virus sukoba interesa.” Skandaloznom je ocijenio izjavu premijera kako se sve za što se tereti ministra uprave Lovru Kuščevića dogodilo prije nego što je došao na dužnost ministra.