Novosti
SOYLU U RH

Za dijalog Unije s Turskom
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Hrvatski premijer Andrej Plenković u razgovoru u ponedjeljak u Zagrebu s turskim ministrom unutarnjih poslova Suleymanom Soyluom naglasio je da će se Hrvatska za svog predsjedanja Europskim vijećem nastaviti zalagati za konstruktivan dijalog i suradnju EU-a s Turskom, priopćeno je iz Vlade.

“Premijer Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovini 2020. godine, poručivši kako će se Hrvatska nastaviti zalagati za konstruktivan dijalog i suradnju EU-a s Turskom”, kaže se u priopćenju te dodaje da je Plenković naglasio važnost provedbe dogovora EU-a i Turske o kontroli migracija. Također je podsjetio kako više od 6500 policajaca svakodnevno štiti hrvatsku granicu te daje velik doprinos u sprječavanju ilegalnih migracija.

Soylu je pak izvijestio hrvatskog premijera o naporima koje Turska ulaže u borbi protiv ilegalnih migracija i trgovanja ljudima, kao i terorizma.

Plenković i Soylu na sastanku su izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim političkim odnosima Hrvatske i Turske koji se pozitivno razvijaju još od vremena hrvatske neovisnosti. Naglasivši kako trgovinska razmjena te turske investicije u Hrvatskoj bilježe rastući trend, hrvatski se premijer založio za daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Plenković je istaknuo i da današnji model uređenja odnosa između Vlade i Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i položaj Islamske zajednice u hrvatskom društvu, može biti primjer brojnim državama.

Tuski je ministar čestitao Plenkoviću na izboru potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe.

Ministar Soylu tijekom posjeta Hrvatskoj sastao se i s ministrom Božinovićem s kojim je potpisao Memorandum o suradnji policijskih akademija Hrvatske i Turske, dodaje se u priopćenju. H