Novosti
5G MOBILNA MREŽA POLAKO DOLAZI U HRVATSKU

HAKOM privremene dozvole za testiranje dodijelio HT-u i A1
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Prve dozvole za uporabu 5G frekvencijskih pojasova očekuju se tijekom 2020.

Kako bi Europa postala konkurentnija na globalnom tržištu i kako bi građani EU-a mogli u što većoj mjeri koristiti benefite modernih tehnologija, uvođenje mobilne mreže pete generacije, poznatije kao 5G, nameće se kao logičan izbor koji je 2016. godine i Europska komisija prepoznala kroz plan razvoja 5G infrastrukture u Strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta. Tako je nastao i Akcijski plan za 5G mrežu, koji nalaže da države članice i nacionalni operatori do kraja desetljeća moraju poduzeti korake za pripremu uvođenja ove tehnologije.

Velika konkurencija
Zbog iznimne konkurencije na tržištu, europski telekom operatori su već sada gotovo spremni za potpunu implementaciju 5G tehnologije, stoga na državama ostaje "samo" dodjela koncesija za testiranje, pa onda i za izdavanje licenci za razvoj cjelokupne mobilne mreže. Tako je postupak dražbe za najmanje jedan frekvencijski pojas već ove godine najavilo 11 članica EU-a: Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Nizozemska, Litva i Portugal, a za 2020. godinu predviđa se još šest dražbi u Španjolskoj, Malti, Litvi, Slovačkoj, Poljskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Zajednički vremenski plan uvođenja 5G tehnologije u EU uključuje implementaciju komercijalnih 5G usluga i identifikaciju bar jednog većeg grada za 5G pokrivanje do kraja 2020. te neprekinuto 5G pokrivanje urbanih područja i glavnih zemaljskih transportnih putova do 2025. godine. Kako bi se ovi ciljevi lakše ispunili i u Hrvatskoj, HAKOM je pokrenuo 5G radnu skupinu u kojoj HAKOM u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te ostalim zainteresiranim dionicima tržišta elektroničkih komunikacija razmatra najbolje opcije za RH s obzirom na specifičnosti i okruženje", otkrivaju u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM-u), koja je kao nacionalni regulator zadužena za realizaciju uvođenja 5G mreže.

"Unutar EU-a i Europske konferencije poštanskih i telekomunikacijskih uprava (CEPT) određeni su pojasovi 694 - 790 MHz, 3,4 - 3,6 GHz (3,6 GHz) i 24,5 - 27,5 GHz (26 GHz) za ranu implementaciju 5G tehnologije. Frekvencijski pojas 700 MHz trenutno se koristi za prijam digitalne zemaljske televizije (DVB-T), dok planirani prelazak na DVB-T2, kao efikasniju tehnologiju, u 2020. treba osloboditi 700 MHz za mreže pokretnih komunikacija. Kako bi se oslobodio pojas 3,4 - 3,8 GHz za 5G, HAKOM je počeo replanirati frekvencije i dogovarati se s trenutnim nositeljima dozvola za uporabu spektra u tom pojasu. Cilj je osigurati najmanje 300 MHz u ovom pojasu u 2020., a cijeli pojas trebao bi biti slobodan za 5G nakon 2023. godine", objašnjavaju u HAKOM-u potvrđujući kako službena odluka o dodjeli 5G frekvencijskih pojasova u EU još nije donesena, ali se prve dozvole očekuju tijekom 2020. godine, što se poklapa i s najavljenim dražbama.

"HAKOM je za testiranja 5G funkcionalnosti izdao privremene dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra operatorima A1 Hrvatska d.o.o. i Hrvatski Telekom d.d. u pojasu 3,6 GHz u više gradova. U radnu skupinu za određivanje 5G grada uključeni su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, HAKOM i operatori. Unutar radne skupine trenutno se razmatraju gradovi kandidati za ranu implementaciju 5G tehnologije, koji će prvi moći koristiti prednosti koje nam ta tehnologija donosi, a ta odluka očekuje se tijekom 2019. godine", naglašavaju u HAKOM-u otkrivajući imena operatora koji i službeno testiraju 5G mrežu u Hrvatskoj.

Velike koristi
U 2025. godini svjetski prihodi od 5G tehnologije mogli bi dosegnuti 225 milijardi eura, a u četiri ključna industrijska sektora - automobilskom, zdravstvenom, prometnom i energetskom - koristi od uvođenja 5G tehnologija mogle bi dosegnuti 114 milijardi eura godišnje. S druge strane, iako je možda iznenađujuće, najnovije izvješće Opservatorija za 5G pri Europskoj komisiji pokazuje da se europski operatori natječu s drugim vodećim svjetskim regijama u pripremama za komercijalno pokretanje 5G tehnologija ove godine, pa se Europa prometnula u svjetskog predvodnika u ispitivanjima 5G tehnologija, prvenstveno zahvaljujući javno-privatnom partnerstvu za 5G, u okviru kojeg je u 23 države članice provedeno 139 ispitivanja, uglavnom u ključnim vertikalnim sektorima, partnerstvu koje je inicirala Europska komisija.

Marko Mandić
Huawei trenutno nedodirljiv u razvoju 5G
Kineska tehnološka megakompanija Huawei ni nakon zabrane izlaska na tržište SAD-a ne posustaje. Dapače, 5G tehnologija postala je njezina specijalnost u kojoj je trenutno nedodirljiva. U proteklih desetak godina Huawei je u razvoj 5G tehnologije uložio više od četiri milijarde dolara, a trenutno svojom tehnologijom pokriva dvije trećine instaliranih 5G mreža. Zamjenik predsjednika Uprave Huaweija, Ken Hu, tako je na nedavnom okupljanju mobilne telekomunikacijske industrije, Mobile World Congressu u Šangaju, potvrdio kako je taj tehnološki div već sada potpisao 50 komercijalnih ugovora za izgradnju 5G infrastrukture diljem svijeta, u sklopu kojih je isporučio i 150.000 baznih stanica. “Još 2009. godine počeli smo istraživati 5G tehnologiju, iako je tada 4G tek pronašla širu komercijalnu upotrebu. Prepoznali smo trenutak i svim svojim partnerima ponudili trenutno najefikasnija i najmodernija rješenja. Naše 5G bazne stanice razvijene su do savršenstva. One su, primjerice, mnogo lakše i manje od onih klasičnih, što značajno smanjuje troškove implementacije. Huaweijevu 5G baznu stanicu mogu instalirati dvije osobe u samo dva sata”, naglasio je Ken Hu. Sada ostaje vidjeti čiju će tehnologiju hrvatski operatori koristiti pri implementaciji 5G mreže.
HT i A1 ulažu milijune u razvoj 5G tehnologije
Modernizaciju mobilne mreže u Hrvatskoj s ulaganjima u razvoj radijske opreme i softverske nadogradnje u frekvencijskim pojasovima pogodnima za implementaciju 5G mreže predvode Hrvatski Telekom (HT) i A1, kojima je HAKOM i dodijelio privremene dozvole za testiranje. U HT-u ističu da 5G mrežu u 3,5 GHz trenutno testiraju na desetak baznih stanica u RH kako bi dobili bolji uvid u stanje te nove tehnologije, a uz to što su do sada u modernizaciju mobilne mreže uložili više od milijardu kuna. S druge strane, A1 Hrvatska početkom srpnja proslavio je 20 godina poslovanja, kada je otkrio kako mobilnom 4G mrežom trenutno pokriva 98 % posto populacije, a daljnji cilj mu je stvoriti sustav za implementaciju 5G mreže i optike. Zbog toga već sada najavljuju investiciju od 500 milijuna eura upravo za detaljniji razvoj 5G tehnologije.
225

milijardi eura iznose procijenjeni svjetski prihodi od 5G u 2025. godini
Možda ste propustili...