Osijek
S ERNESTINOVČANIMA O POSLJEDICAMA NEVREMENA:

U nekoliko nam je minuta led uništio sav trud i rad!
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
"Ne pamtim u posljednjih desetak godina sličnu situaciju", istaknula je Junušić

Kišno i grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je pojedina područja Osječko-baranjske županije u nedjelju (7. srpnja) i prouzročilo materijalnu štetu na mnogim poljoprivrednim usjevima, a osobito teško bilo je na području općine Ernestinovo. Tuča veličine oraha, koja je padala desetak minuta, uništila je brojne nasade, ali i ostalu imovinu, poput automobila i plastenika. Načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić potvrđuje kako je, nažalost, led zahvatio veliko područje općine, a izravno je stradalo naselje Divoš i otprilike polovina naselja Ernestinovo te rubni dijelovi Laslova.


"Kompletno su nastradale poljoprivredne površine koje se nalaze u pojasu koji je pogodila elementarna nepogoda, čime su uništene brojne kulture, od soje, kukuruza, žita, pa i vrtovi privatnih vlasnika. Također su stradali automobili, fasade i okućnice. Što se tiče štete privatnih, odnosno fizičkih osoba, ako im imovina nije osigurana, nažalost, mislim da neće biti naplate štete, a kod poljoprivrednika je malo drugačije jer neki jesu osigurani, a neki nisu. Osiguranje će pokriti štetu osiguranima, dok će oni bez osiguranja, nakon proglašenja elementarne nepogode, također dobiti određenu nadoknadu. Inače, nevrijeme je trajalo vrlo kratko, možda 15-ak minuta, od čega je nalet većeg leda trajao samo nekoliko minuta, nakon čega je padao zajedno s kišom i uz snažan vjetar. Nakon što se čujemo s nadležnima iz Županije, znat ćemo više o mogućnostima proglašenja elementarne nepogode, ali uvjerena sam da će do toga doći, jer su uistinu obuhvaćene velike poljoprivredne površine. Osobno, ne pamtim u posljednjih desetak godina da je ikad bila slična situacija", istaknula je Junušić.


Obitelj Pavlović, koja ima svoj OPG u Ernestinovu, također je pogođena posljedicama nevremena. Ana Pavlović naglašava kako tek trebaju zbrojiti štetu. "U nedjelju poslijepodne, dok smo još vršili žito, nevrijeme je u samo nekoliko minuta potuklo sve usjeve, a ne pamtim da sam ikada vidjela nešto slično. Još uvijek nismo utvrdili kolika je točno šteta, s obzirom na to da se radi o velikim nasadima soje i kukuruza od kojih je velik dio na nepristupačnom terenu, no rekla bih da je zaista velika. Ovih ćemo dana sasvim sigurno sve obići i utvrditi stanje. Mi smo, srećom, osigurali svoje usjeve, pa ćemo vidjeti kad se procijeni šteta kolika će biti naknada. Inače, nama nisu stradali automobili, međutim, nekim članovima obitelji koji također žive na području općine, jesu. Nevrijeme nam je ostavilo traga na okućnici gdje je, recimo, uništilo krov kućice za igru i još poneku sitnicu na terasi", dodala je Pavlović.


Mladi poljoprivrednik Hrvoje Crnić također zbraja štetu, što na usjevima, što na automobilu. "Nažalost, nevrijeme mi je uništilo 4500 sadnica kupusa koje smo majka i ja sami posadili proteklog tjedna, te 2500 sadnica industrijske rajčice, a štetu na krumpiru još nisam pogledao, jer trenutačno ne mogu prići zbog blata. Ne pamtim da je ikada bilo ovako, led je bio veličine loptice za golf, a uspio mi je izbušiti i plastenik. U samo nekoliko minuta, koliko je trajalo, uništen nam je sav trud i rad. Ništa nije bilo osigurano, a sada mogu jedino kupiti novu rasadu i ponoviti sadnju, jer sve što smo zasadili propalo je", istaknuo je Crnić.


Slično je i kod Barbare Vinković kojoj je nevrijeme također uništilo brojne kulture, od kukuruza do luka i krastavaca.
Iz Centra 112 potvrđuju kako je prva dojava za kišno i grmljavinsko nevrijeme na području županije zabilježena u 16.23 sata, u nedjelju, kada je palo stablo oraha na pomoćne prostorije u Cretu Bizovačkom. Nešto prije 17 sati, stanovnici Osijeka, naselja Silaš te Donjeg Miholjca javljali su o nestancima električne energije i iskrenju na krovovima kuća, o čemu su bili obaviješteni i djelatnici HEP-a Osijek.


Ema Nenadić
NAČELNICA OČEKUJE PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE
Nisu svi oštećeni osigurani, što znači da na toj osnovi ne mogu računati na naplatu štete od nevremena
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike