Svijet
SKUP U SJENI SKANDALA

Albanija i Kosovo bojkotiraju summit SEECP-a u Sarajevu
Objavljeno 7. srpnja, 2019.
Summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji je za ponedjeljak i utorak najavljen u Sarajevu, doveden je u pitanje nakon što je Albanija otkazala sudjelovanje, iskazujući na taj način solidarnost s Kosovom, čiji su dužnosnici ranije odbacili poziv za sudjelovanje, nezadovoljni tretmanom koji im je tamo bio namijenjen.

Albanski ministar vanjskih poslova Gent Cakaj objavio je u nedjelju na svom Twitter računu kako predstavnici njegove zemlje neće doći u glavni grad Bosne i Hercegovine, gdje se ranije očekivao dolazak albanskog predsjednika Ilira Mete. "Albanija otkazuje sudjelovanje na summitu SEECP-a u znak solidarnosti s Kosovom", napisao je Cakaj, dodajući kako je odnos prema Kosovu koji je pokazala BiH kao organizator summita neprihvatljiv te protivan uspostavi povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji, što je i smisao SEECP-a. "Nema suradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno", napisao je šef albanske diplomacije.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je ranije prošlog tjedna najavio kako neće doći na summit u Sarajevo pod okolnostima u kojima vlasti BiH kao države domaćina ne tretiraju na podjednaki način sve sudionike. "Nažalost, naša dobra volja se neprestano zlorabi kao što je sada slučaj s organizacijom SEECP-a u BiH. Minimum koji Kosovo zahtijeva kod sudjelovanja na takvim forumima je jednak tretman s drugim zemljama sudionicama", napisao je Thaci također na Twitteru. Optužio je BiH da provodi "antieuropsku praksu" koja se ne razlikuje od one u Srbiji.

BiH je jedina država u regiji uz Srbiju koja nije priznala neovisno Kosovo, a to je rezultat stalnih blokada političara iz reda bosanskih Srba među kojima prednjači predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je na adresu kosovskog predsjednika uputio cirkularni poziv kao i svim drugim šefovima država članica SEECP-a, no nakon toga je istaknuo kako Kosovo nije pozvano kao država. Naknadno je ironično komentirao odluku Hashima Thacija da zbog toga ne dođe u Sarajevo.

"Njegova (Thacijeva) uvrijeđenost i njegovi osjećaji o tome mene uopće ne zanimaju. U formatu kako je to predviđeno za prethodne sastanke tog tipa, Kosovo je bilo predviđeno s nekom vrstom ‘fusnote‘. To što se njemu ne sviđa, nitko neće zaplakati, a nećemo osjećati neki gubitak što se on neće pojaviti", izjavio je Dodik za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV).

U SEECP-u sudjeluje trinaest država od Slovenije na zapadu do Moldavije na istoku i Grčke na jugu. H
Možda ste propustili...

SASLUŠANJE U ISTRAZI ZA OPOZIV PREDSJEDNIKA DONALDA TRUMPA

Istraga se usredotočuje na navodni pritisak na Ukrajinu

ZBOG ISTRAŽIVANJA NAFTE I PLINA U CIPARSKIM VODAMA

Unija usuglašava sankcije Turskoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić nakon problema sa srcem "stabilno"

2

SHVATILI POGREŠKU I PREDLOŽILI POSTUPAK U SEDAM ETAPA

Francuska ipak za ulazak zapadnog Balkana u EU

3

ŠTETE U GRADU PROCJENJUJU SE NA MILIJARDU EURA

Poplave bi mogle uništiti Veneciju