Mozaik
TRI DANA FESTIVALA ZABAVNE GLAZBE U SPLITU

Mia Dimšić i Marko Tolja dobili 3. nagradu publike
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
Prvog dana nastupio je Grašo, a drugog su dana zvijezde odale počast Miši Kovaču

Trodnevni 59. Festival zabavne glazbe Split 2019. održan je na Prokurativama, a završen je u subotu velikim finalom na kojemu su izvedene nove pjesme.


Sjajnom izvedbom pjesme "Sva blaga ovog svijeta" Osječanka Mia Dimšić, u duetu s Markom Toljom, osvojila je treću nagradu publike.


- Split je već dugo na milijun načina jedan od mojih gradova, ali ovo je iznad svih očekivanja! Hvala Marko Tolja što si ovu pjesmu izveo sa mnom, hvala Vjeko Dimter i Damir Bačić na tako posebnoj pjesmi, hvala Splitskom festivalu na tom uvijek istom osjećaju, ovdje pripadamo - rekla je Mia nakon osvajanja nagrade. Slavonsku ekipu u Splitu dodatno je uljepšala i osječka kreatorica Ivona Glavaš - Anovi, čiju je prekrasnu haljinu Mia nosila na nastupu.


Drugu nagradu publike dobila je Klapa Rišpet, a prvu Goran Karan, Tedi Spalato i Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, koji su svojom pjesmom "Kuća naše pisme", koja je osvojila i prvu nagradu stručnog žirija. Drugo mjesto prema mišljenju žirija dobili su Alka Vuica i Neno Belan, a treće Ibrica Jusić. Nagradu za najbolju pjesmu po izboru novinara dobila je Ivana Kovač.


Nagradu za najbolje stihove dobio je Zoran Šerbedžija za pjesmu "Vrijeme za nas" koju izvode Belan i Alka; najbolji aranžman imala je skladba Ive Perkušića "Sad je dosta"; najbolji debitant je Marko Kutlić s pjesmom "Samo ljubav", a Giuliano je dobio nagradu za najizvođeniju pjesmu Splitskog festivala 2018. godine. Posebno priznanje dobio je pokojni Đelo Jusić, a preuzeo ga je njegov sin.


Festival je počeo koncertom Petra Graše u prošli četvrtak, a nastavio se u petak navečer dirljivim koncertom "Split pjeva Mišu". Na Prokurativama su izvedene najljepše pjesme Miše Kovača. Večer je kultnom “Dobra ti večer, mati moja” otvorila klapa "More" iz Šibenika, dok je Mišo sve pomno promatrao iz prvog reda u gledalištu. Tamo ga je, ruku pod ruku, doveo Tomislav Mrduljaš, direktor Splitskog festivala, s obzirom na to da se pjevač i dalje otežano kreće i narušenog je zdravlja.


Ljubav Splitskog festivala i Miše traje još od davne 1971., kad je na Prokurativama pobijedio s pjesmom “Proplakat će zora”, ubrzo prodanoj u više od 300.000 primjeraka. Punih 48 godina kasnije “Split pjeva Mišu” na istoimenoj retrospektivnoj večeri Splitskog festivala koji je ovog šibenskog glazbenika vinuo među najpopularnije estradne umjetnike, čija slava unatoč mnogim osobnim tragedijama nikad nije izblijedjela. Jedan od najemotivnijih trenutaka večeri bio je nastup Alena Nižetića, koji je Mišinim hitom “Poljubi zemlju” podigao splitsku publiku na noge. Ponesen emocijama pjevač je došao do samog Miše i zagrlio ga, a onda mu se i on pridružio u izvedbi pjesme. Publika je posebno dobro reagirala na nastup Mladena Grdovića i njegovu izvedbu hita "Na tvojoj ruci prsten". Goran Karan je otpjevao “Samo nas ljubav rastavit može”, i također zagrlio i poljubio Mišu.


"Hvala ti na svemu što si napravio sve ove godine", rekao mu je Karan. Ovacije je pobrao i Dražen Zečič pjesmom “Ako me ostaviš”, tijekom koje su sve ruke u publici bile u zraku. Miši su potekle suze dok je njegova kćerka Ivana Kovač srčano pjevala “Noćas ćemo zemlji k‘o materi reći”. Koncert su zatvorili svi izvođači legendarnim hitom “Dalmacija u mom oku”, dok je publika skandirala “Mišo, Mišo”. Ivana je potom povela “Ako me ostaviš”, a na to se Mišo popeo na pozornicu i otpjevao jedan dio pjesme. Teškim naporom uspio se obratiti publici i zahvalio im što su došli. Koliko je Mišo još uvijek popularan dovoljno govori to što su ulaznice bile već danima prije rasprodane. Pjevali su i Joško Čagalj Jole, klapa Rišpet, Goran Karan, pa i Mia Dimšić.
Na retrospektivnoj večeri kao jedan od izvođača bio je najavljen i Željko Bebek, no umjesto njega na pozornicu je izišao Branko Medak i otpjevao megahit "Svi pjevaju, ja ne čujem". Iako je Bebek večer prije nazočio generalnoj probi i sve je bilo planirano da i on nastupi, produkcija je u posljednji tren bila prisiljena pronaći mu zamjenu. Kako piše Slobodna Dalmacija, Bebeku se iznenada pogoršalo zdravstveno stanje, a u pitanju je viroza koja ga je prikovala za krevet.


Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana