Zdravlje
LJETNA KUHINJA

Sezonske su namirnice odlične za vaše zdravlje
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
Nema voća koje bolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima od dobro ohlađene lubenice

Sezonske su namirnice odlične ne samo za vaše zdravlje i nepce, nego i za vaš novčanik. Takve su namirnice najukusnije i najzdravije u doba kada je predviđen njihov rast i sazrijevanje u prirodi, stoga ćete biti sigurni da su svježe.

Osim toga, njihova cijena tada je manja. Umjetni uzgoj namirnica koristi velike količine kemijskih tvari koje ugrožavaju biljke, ali i vaše zdravlje. Ironično je, ali istinito, da su neke vrste voća i povrća najskuplje u doba kada su najmanje zdrave.

Kako biste jeli zdravo i uživali u svakoj namirnici i poštedjeli svoj novčanik, donosimo vam popis namirnica koje su najukusnije, najjeftinije i najzdravije ljeti.

Rajčice
Iako ih volimo svrstavati u povrtne biljke, zbog kisela okusa, one se ubrajaju u voće. Kuhanjem ili pečenjem kiseli se okus može ublažiti.Rajčice sadrže likopen. On ima antioksidativna svojstva koja sprječavaju pojavu karcinoma, dobar su izvor niacina, koji podiže razinu dobrog, a smanjuje razinu lošeg kolesterola. Ako ste na dijeti, rajčica radi za vas. Ima vrlo malo kalorija, možete ij jesti umjesto grickalica tijekom dana, pune su vlakana i vode, pa osim što vam pomaže smršaviti, čuva vaše zdravlje! Jedna od najboljih stvari u rajčice je to što je puna vitamina A, C, K, i vitamina B6, a može se jesti sama, u salatama, juhama, sendvičima ili kao napitak.

Patlidžan
Ovo bogato ljubičasto povrće možete iskoristiti na bezbroj načina. Izvrsno je s roštilja, ili zapečeno te kao dodatak ljetnim jelima. S obzirom na to da patlidžani gotovo uopće ne sadrže masti i kolesterol, odličan su izbor za osobe koje žele smršaviti. Vlakna potiču stvaranje osjećaja sitosti i reguliraju oslobađanje hormona koji povećavaju apetit. Regulacija apetita je jedan od najvažnijih koraka u procesu mršavljenja. Patlidžani su jako dobar izvor željeza i kalcija, minerala koji su ključni za održavanje zdravlja koštanog sustava. Ujedno sadrže i kalij koji je ključan za adekvatnu apsorpciju kalcija. Istraživanja su pokazala da patlidžani mogu ublažiti simptome osteoporoze, ojačati kosti i povećati gustoću koštanog tkiva.

Bobičasto voće
Bobičasto voće je nepresušna riznica vrijednih i prijeko potrebnih nutrijenata pa je s pravom na glasu kao jedan od najvrjednijih prirodnih darova. Svaka od bobičastih voćki je vrlo bogat izvor hranjivih tvari, vitamina (C, A, E, B), minerala (željezo, kalij, mangan, kalcij, fosfor, magnezij), prehrambenih vlakana te ostalih važnih spojeva od kojih se posebno izdvajaju flavonoidi antocijanin i flavonol. Svako od voća iz ove skupine je nepresušan izvor zdravlja, a konzumirati ga možete bez ikakvih ograničenja. Istraživanja pokazuju da borovnice, zahvaljujući sastojku antocijaninu, imaju pozitivno djelovanje na sposobnost učenja i pamćenja. Uspješno usporavaju propadanje kognitivnih funkcija te pomažu u prevenciji senilnih degenerativnih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te demencije..

Lubenica
Nema voća koje bolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima od lubenice.Iako za lubenicu kažemo da je "voće", ona ja zapravo povrće - poput bundeve i tikve. Lubenice mogu biti duguljastog ili okruglog oblika. Imaju gustu i zelenu koru koja može biti pjegava ili prugasta. Ovo voće možete pronaći u supermarketima tijekom cijele godine, no najbolje ga je jesti u ljetnim mjesecima jer tada sadrži najviše hranjivih sastojaka. Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 g. Lubenica sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja, te antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma.

Paprika
Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.

Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od naranče i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida.Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice. Paprika je bogata karotenoidom zeaksantinom koji je iznimno važan za zdravlje očiju. Vitamin A u paprici također pomaže zdravlje očiju i u prevenciji noćnog sljepila.

Tikvice
Tikvice su blagog okusa i odlično se slažu s gotovo svim jelima. Možete ih pripremati kao juhu, umak, ili zapeći kao prilog. Posebno su ukusne na roštilju.

Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor tiamina i niacina. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, B6, folne kiseline, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka i mangana.

Zelena salata
Jedno od najpoznatijeg povrća svakako je zelena salata. Izvor je mnogih nutrijenata važnih za zdravlje i cjelokupno stanje organizma, stoga bi se redovito trebala naći na jelovniku. Odlična je kao podloga mnogim salatama ili samostalan prilog.

Zelena salata sadrži malo soli, zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, vitamina B6, željeza i kalija. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana.

Jasminka Knežević
Lagana salata od tune
Vrlo jednostavne pripreme i dekorativnog izgleda lagana salata od tune postat će neodoljiva salata na vašem stolu. Filete tune iz konzerve pomiješajte s rajčicom, krastavcem, svježom crvenom paprikom, ljubičastim lukom, začinite maslinovim uljem i balzamic octom. Popaprite i posolite po želji.
Voćna salata
Veću zelenu jabuku narežite na veće kocke, dodajte 20 g badema, 20 g lješnjaka, 2 žlice jogurta, žličica maslaca od kikirikija, malo limunovog soka. Pomiješajte sve sastojke i zalijte ih s jogurtom, dobro promiješajte te prelijte žličicom maslaca od kikirikija. Po želji dodajte još koju voćku.
Banana smoothie
Brz i jednostavan recept za zdrav i hranjiv doručak ili užinu.

Sastojci:

2 čaše mlijeka

2 banane

1 žlica meda

pola čaše jogurta

pola žličice cimeta

Priprema:

Sve sastojke stavite u mikser, pazeći da med dodate na kraju, i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite u visokim čašama, ukrasite bananom, a na vrh pospite malo cimeta. Banane možete zamijeniti nekim drugim voćem, čaki zamrznutim.
Balansiranje prehrane
Prednost crvenog mesa nad hranom biljnog podrijetla koja je izvor željeza je u tome što se željezo iz crvenog mesa lako apsorbira u tijelo jer je u hem obliku, odnosno biološki je mnogo lakše dostupno iz mesa nego iz povrća. Stoga je crveno meso neizostavan dio balansirane prehrane jer je uz sve navedeno bogato i visokovrijednim bjelančevinama koje su bitne za zdravlje i vitalnost. Također, crveno meso odličan je izvor kreatina, važnog nutrijenta u mišićima koji pomaže opskrbu energijom, što je od posebnog značaja za iscrpljen organizam.

Za dobru energiju i odmoran organizam zaslužni su u velikoj mjeri minerali cink i selen, kojima je također bogato crveno meso. Većina ljudi konzumira u prosjeku 70 grama crvenog mesa dnevno, a što je količina koju potvrđuje i National Health Service.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike