Gastro
NAMAZ OD PATLIDŽANA

Prijedlog za ukusan i lagan ljetni obrok
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
Ljetni mjeseci idealni su za laganiju hranu. Hoće li na vašem jelovniku biti više voća i povrća, ili mesa i ribe, ostaje da se ravnate prema vlastitim željama ili stanju u novčaniku. No bez obzira na sve, za različite namaze uvijek ćete imati vremena da ih napravite, a i nisu tako skupi. Sve je stvar dobre volje, slobodnog vremena, ali i mašte. Za jedan lagani obrok mogu se koristiti različiti namazi - od povrća, žitarica, ili kombinacije mesa s pripadajućim dodacima.


Predlažemo jednostavan namaz od patlidžana koji možete mazati na crni ili integralni kruh, brusketu, ili ga jednostavno dodati glavnom jelu kao prilog. Potrebno je nekoliko patlidžana koje prerežete napola. Okrenutu, prerezanu stranu stavite na tavu i na jačoj vatri zapecite. Patlidžane možete peći i u pećnici štednjaka, no to malo duže traje, a patlidžan se tim postupkom isuši i ne bude jednako ukusan. Kada patlidžane pečete u tavi, povremeno smanjite vatru kako bi se polovice potpuno ispekle. Za vrijeme pečenja patlidžan bockajte vilicom. Kad su polovice ispečene, ohladite ih i sa žlicom sastružite meso patlidžana. Meso patlidžana stavite u zdjelu u koju ste dodali tri režnja sitno sjeckanog ili mljevenog češnjaka, peršin, sol i papar, a može i jušnu žlicu mljevenih lanenih sjemenki za okus. Umjesto peršina može se staviti sjeckana osušena kopriva.


Smjesu koju ste dobili treba dobro miješati drvenom kuhačom istodobno podlijevajući s 1 do 2 dl maslinovog ulja. Što se više miješa, pašteta od patlidžana bit će s manje grudica i komada. Ako želite pravu paštetu, onda sve sastojke treba izmiksati dok se ne pretvore u glatku masu. Kad je gotov namaz, stavite u staklenke, zalijte maslinovim uljem i spremite u hladnjak. J.Kn.


Jasminka Knežević
Varijacije na temu
Namaz od patlidžana svatko može napraviti prema svom guštu. Sve su to varijacije na istu temu. Bitan je osnovni recept koji sadrži pečeni patlidžan, češnjak, peršin i maslinovo ulje. Ostali dodaci su stvar ukusa i onoga što imate pri ruci. U taj namaz može se dodati ono što najviše volite, jer u namaz od patlidžana mogu se umiješati pečene paprike, komadić feferone, malo rajčice, senfa ili mljevenih oraha. Jedan od načina pripreme je da se svi sastojci ispeku i kasnije melju, odnosno miksaju. Bolji način je svakako "ručno miksanje" drvenom kuhačom. Na taj način osjetit ćete komadiće povrća ili češnjaka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike