Mozaik
VEČERAS U ĐAKOVU

Pred katedralom otvoreni su 53. Đakovački vezovi
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Najveća smotra folklora u RH otvorena je scenskom slikom “Spremit ću se ja i sama”, a koja je posvećena ženi Slavonije

Ispred najljepše katedrale do Venecije, u Đakovu su svečano otvoreni 53. Đakovački vezovi. Kada je sat na katedrali otkucao večernjih 9, a početak svečanosti najavili lipicanci Egele Đakovo, jahači sa zastavama i zvuk tamburice, 53. Vezove otvorili su veleposlanik ovogodišnje zemlje partnera Vezova - Slovačke Republike - Peter Susko, premijerov izaslanik, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. Svi oni istaknuli su ljepotu i tradiciju Slavonije, njezino srce - Đakovo i njegov ponos - Đakovačke vezove. Među brojnim uzvanicima bili su i đakovačko-osječki nad/biskupi Đuro Hranić, Marin Srakić i Ivan Ćurić.

U nastavku svečanosti održana je scenska slika “Spremit ću se ja i sama”. Scenarist slike Mirko Ćurić i redatelj Darko Milas s više od stotinu izvođača donijeli su priču u čijem je središtu žena koja je i u prijašnje, tradicionalno vrijeme, uronjeno u ovu sredinu, a vidljivo je to i kroz stih “Spremit ću se ja i sama” (za udaju) bila odlučna, prkosna, imala stav, svoje ja. Scenska slika donijela je ljubavnu priču, godina je 1878., Đakovo je dobilo novog biskupa, gradi se katedrala, a Đakovo se razvija i mijenja dotadašnju sliku...

Nakon završetka scenske slike program je nastavljen u vezovskom šatoru. Vezovi nastavljaju program u subotu i nedjelju, kada je, u 9 sati, svečani mimohod, a navečer je svečano zatvaranje 53. Vezova.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

OTVOREN 66. PULSKI FILMSKI FESTIVALGO

Osam hrvatskih filmova natječe se za Zlatnu arenu

NA PRVOM KONCERTU HDS-OVA JAZZ.HR CIKLUSA 2019/2020

Dave Holland, Zakir Hussain i Chris Potter stižu u Zagreb

MOTOVUNSKI FESTIVAL GOSTUJE U BUZETU

Najbolji europski dječji filmovi i premijere

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOD DVORCA ESTERHAZY ODRŽAN FESTIVAL TARDA

Na Bujrum sajmu i merak zonama dočekali Hanku

2

DODIJELJENE ZLATNE ARENE PULA FILM FESTIVALA

Prvi put u povijesti za film i režiju nagrađena je - žena

3

EPSKO PUTOVANJE NIZOZEMCA

Električnim autom prešao
101.000 km kroz 33 države