Osijek
STRUČNJACI S FERIT-A RAZVILI KRIPTOGRAFSKI UREĐAJ

“Ranger” štiti klasificirane podatke i omogućava sigurnu komunikaciju
Objavljeno 6. srpnja, 2019.
Nakon što su još 2013. kroz projekt BICRO PoC prvi put realizirali ideju upotrebe teorije kaosa u kriptiranju na razini provjere inovativnog koncepta, nekolicina stručnjaka s osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija odlučila je nastaviti razvijati tu tehnologiju radom na kriptografskom uređaju koji bi omogućio razmjenu poruka u nesigurnom okruženju, ali i zaštitu tajnih podataka. Upravo tako je nastao uređaj "Ranger", odnosno "R4nG3r", za koji su zaslužni profesori i doktori znanosti Kruno Miličević, Krešimir Grgić, Ivan Vidović, Davor Vinko i Bruno Zorić, a koji je javnosti predstavljen nakon što je dobio uvjerenje Zavoda za sigurnost informacijskih sustava u kontekstu primjenjivosti u kriptografskim sustavima za zaštitu nacionalnih klasificiranih podataka svih stupnjeva tajnosti.

- Uz sve obveze, nastavu i ostale istraživačke aktivnosti na fakultetu, nismo ranije uspjeli razviti "Ranger" na željenoj razini. Pritom smo zadnjih godina s tom projektnom idejom prolazili kroz razne dodatne natječaje, natjecanja i poduzetničke akceleratore koji su nam uvelike pomogli da se "Ranger" do kraja iskristalizira kao proizvod. Naime, jedna je priča kada imate početni istraživački projekt, a drukčije je kada želite definirati proizvod koji ima komercijalni potencijal, jer je naš projektni tim, kao i mnogi inženjeri u akademskoj zajednici, izvrstan u području istraživanja, ali do problema dolazi kada proizvod treba “znati prodati“. No, zadovoljni smo što sada predstavljamo prvu gotovu verziju "Rangera", te pritom pozivamo zainteresirane institucije i tvrtke koje žele sudjelovati u njegovu unaprjeđenju i daljnjem razvoju - ističe prof. dr. sc. Kruno Miličević s FERIT-a, naglašavajući kako je Zavod za sigurnost informacijskih sustava proteklog mjeseca podrobno testirao "Rangera" i dokazao kako zadovoljava postavljene standarde sigurnosti. Uvjerenje Zavoda iznimno je važno, ukazuje Miličević, zato što pokazuje da je projektni tim na pravom putu.

- No, projekt tu ne završava, jer specifikacije uvijek mogu biti bolje, kvalitetnije i sigurnije, zbog čega utrka na tržištu nikada ne prestaje. "Ranger" je proizvod koji mogu kupiti sve tvrtke i institucije koje se bave zaštitom podataka, jer je ovdje riječ o generiranju slučajnih brojeva koji se inače koriste kao ključevi ostalih kriptografskih sustava - pojašnjava Miličević.

- Koncept slučajnih brojeva odnosi se na najobičniji niz brojeva - poput 357, 1013, 53194... - za koje vrijedi svojstvo slučajnosti u smislu da, primjerice, iz prvih triju brojeva nipošto ne možete zaključiti koji će biti četvrti ili peti broj, jer između njih ne smije postojati povezanost kako bi ključevi, odnosno šifre ostale zaštićene kroz međusobnu neovisnost. Za takvu je neovisnost zaslužan generator, koji putem teorije kaosa i njegovog svojstva nepredvidljivosti, točnije kroz elektronički krug, tzv. Chuin krug u kojemu su naponi i struje kaotični, kao i popratnu elektroniku, daje uzorke iz kojih proizlaze slučajni brojevi - objašnjava Kruno Miličević. Zaključuje kako uspješan rad "Rangera" dodatno podupiru i vanjski utjecaji, poput promjena temperature, šuma u električnom krugu, te smetnji, koje nizove brojeva čine još slučajnijim, odnosno manje predvidljivima, a što je ključno za generiranje ključeva pri zaštiti klasificiranih podataka i sigurnu komunikaciju.
M. Mandić
2013.

godine na FERIT-u je prvi puta realizirana ideja upotrebe teorije kaosa
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana