Osijek
OPASNO IGRALIŠTE NA SJENJAKU

Djeci prijeti ozljeđivanje, a nadležni ne čine ništa!
Objavljeno 6. srpnja, 2019.
Što će biti ako u slučaju ozljeđivanja na igralištu netko potegne tužbu?

Sramotno je da već godinama jedno od najpopularnijih i najfrekventnijih dječjih igrališta, sportskih terena i mjesta za rekreaciju izgleda poput seoske njive nakon zimske brazde. Ovakvom terenu sigurno bi se razveselili i ljubitelji ekstremnih sportova, skejteri i bajkeri jer takve rupe i hupsere teško je naći negdje u gradu, osim možda u adrenalinskom parku. Riječ je o sportskom terenu na Sjenjaku, sa sjeverne strane neposredno uz zgradu s kućnim brojem 41, koje među sportašima Osijeka iz ovog naselja, ali i mnogo šire, ima već kultni status. Naime, ovdje su basket i košarku, mali nogomet i ostale sportske vještine započeli i brojni osječki sportaši koji su se kasnije dokazali i izvan granica grada pa i na nacionalnoj razini.

Nakon ovih fotografija Gojka Mitića nije potrebno previše objašnjavati o čemu se zaista radi, no treba dodati da iznenađuje činjenica da svako malo u ovom naselju obnavljaju ili rade nove staze i stazice, popločavaju puteljke i zelene površine po kojima je ovaj dio grada poznat a da nitko nije primijetio kako igralište izgleda. Prije samo tjedan dana nekoliko desetaka metara od njega obnavljana je staza, a prije samo pola godine vraćena je i košarkaška ploča na istom igralištu. No nikome nije palo na pamet da se osvrne na stanje u kojem se nalazi podloga terena.

Mještani Sjenjaka, sigurno jednog od najnapučenijih naselja u Osijeku, već godinama upozoravaju na ovaj problem, no pomaka nikakvih nema. Djeca koja provode slobodno vrijeme igrajući se u stalnoj su opasnosti od ozljeda. Nije rijetkost da se nakon igranja na ovom terenu kući vrate ozlijeđenih zglobova, tetiva i s drugim težim ozljedama koje ih onda u pravilu prate cijeli život. Poznato je da se takve ozljede uglavnom mogu privremeno samo sanirati jer nakon toga one podmuklo čekaju drugu priliku. Što će se primjerice dogoditi u slučaju da zbog ozljede djeteta zadobivene na ovakvom terenu netko od roditelja potegne tužbu protiv Grada ili nadležnih institucija. Pitamo stoga sve one koji su nadležni i odgovorni u Kuhačevoj 9 zar je to ono što se mora dogoditi da se netko od njih pokrene.

Razlog ovakvog izgleda terena duboko je korijenje stabala uz njega, i tu nije u pitanju ljudski faktor, no i za to sigurno ima lijeka i načina da ga se sanira. Da je to jedinstveni slučaj, vjerojatno i reakcije građana ne bi bile tako oštre, no niti ostala igrališta u naselju, uostalom kao ni pješačke i biciklističke staze (osim onih koje su upravo sanirane) nisu u boljem stanju. Proslavimo sada Dan gradske četvrti “Novi grad” na kojemu je spomenuti teren, a nakon toga očekujemo da krenu ozbiljni radovi te da se mladima, koje je danas sve teže “istjerati” na igrališta, osigura bar minimum sigurnosnih uvjeta. Ili ćemo ih zbog vlastite sigurnosti slati na “Srednjiku”, gdje su uvjeti neusporedivo bolji, odnosno upravo onakvi kakvi bi trebali biti na svim, čak i kvartovskim terenima diljem cijelog grada.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

UČENICI I DJELATNICI TREĆE GIMNAZIJE

Gimnazijalci Dan škole slavili u Zlatnoj Gredi

JELENA DODIG, PREDSJEDNICA HSU-A OSIJEK

Želimo pravednije mirovine i stabilniji mirovinski sustav

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana