Ekonomija
VELIKI IZAZOV ZA PREHRAMBENU INDUSTRIJU

Vrijednost europskog tržišta funkcionalne hrane procjenjuje se na 30 milijardi dolara
Objavljeno 6. srpnja, 2019.

Sve je veća svijest potrošača ne samo o opasnostima vezanima uz hranu nego i o činjenici da je hrana lijek i da nastanak bolesti koje su najčešći uzrok smrtnosti modernoga doba možemo prevenirati kvalitetnom prehranom u kojoj upravo funkcionalna hrana zauzima posebno mjesto. Zbog toga će razvoj funkcionalne hrane u budućnosti biti snažan poticaj za nova istraživanja, ali i veliki izazov za prehrambenu industriju. Istaknuo je to potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević otvarajući 12. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj.

"Nadamo se da će funkcionalna hrana naći svoje mjesto u zakonodavstvu u Hrvatskoj, ali i na razini EU-a. Time bi se spriječile i marketinške manipulacije koje dovode potrošače u zabludu“, poručio je Kovačević. Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać kazao je da danas više nego ikad znamo koliko pravilna prehrana igra ulogu u zdravlju pojedinca. Dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Damir Ježek također je naglasio da mu je jako drago što se ovakvim konferencijama podržava interaktivna suradnja između realnog sektora i znanosti. Predsjednik Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Mario Ščetar naglasio je da iz ovakvih susreta između industrije i znanosti uče i jedni i drugi. "Nadam se da ćemo iz razmjene iskustava razviti nove proizvode “, rekao je Ščetar.

Marija Batinić Sermek iz Ministarstva poljoprivrede govorila je o zakonodavnom okviru za transmasne kiseline. "Hrvatska je jedna od sedam država EU-a koja je pokrenula inicijativu za reguliranje maksimalne količine transmasnih kiselina u hrani“, pojasnila je Batinić Sermek. Andrijana Mušura Gabor iz ZŠEM-a predstavila je rezultate istraživanja o utjecaju načina označavanja proizvoda. Vrijednost europskog tržišta funkcionalne hrane procjenjuje se na 30 milijardi dolara, a najveće tržište SAD-a vrijedno je 160 milijardi. Globalno tržište funkcionalne hrane raste prema stopi od deset posto godišnje, a te trendove prati i Hrvatska.

Z. Rupčić
Možda ste propustili...

ZLOUPORABA POLOŽAJA NA TRŽIŠTU

Kina je novčano kaznila Alibabu

NAJVEĆI PROIZVOĐAČI NAJAVILI POVEĆANJE PROIZVODNJE

Cijene nafte pale više od dva posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana