Osijek
NEODRŽAVANJE JAVNIH POVRŠINA

Kod Vodenih vrata prostor je u lošem stanju
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Andraši: To je javni prostor u vlasništvu Grada i samim tim zna se tko ga treba održavati

Četiri godine nakon što je temeljito preuređen u sklopu velike obnove Vodenih vrata, prostor ispred jedinog sačuvanog ulaza u Tvrđu danas je kompletno zapušten. S jedne strane, one okrenute prema Dravi, raste korov, na drugoj pak strani, onoj na kojoj se nalaze drvene klupe, trava je samo mjestimice prisutna, nestaje. Korov je napao i podnu oblogu od opeke, a spomenute klupe odavno su izgubile svoj sjaj, nitko ih godinama nije premazao zaštitnim sredstvom. Tamo je i lijepa bakrena maketa Tvrđe. Ona se još drži, bakar ipak nešto sporije propada. Posebna je priča kanal izgrađen u sklopu projekta. Nekada zelen, danas prekriven nekakvom ceradom, neugledna kaljuža u kojoj se razmnožavaju komarci.

A trebalo je to biti reprezentativno mjesto okupljanja, održavanja raznih kulturno-umjetničkih manifestacija, još jedna prekrasna osječka razglednica, novi turistički punkt. Zbog svojih kulisa, Vodenih vrata i zidina Tvrđe s jedne te promenade i rijeke Drave s druge strane, idealan za namjene te vrste, međutim, kao i mnoge druge javne površine i objekti, prepušten je zubu vremena. Zašto je tome tako, odnosno tko je zadužen za održavanje te površine, upitali smo Željka Andrašija, ravnatelja Agencije za obnovu Tvrđe.

- To je javni prostor u vlasništvu Grada i samim tim zna se tko ga treba održavati. Nakon što su radovi izvedeni obavljen je tehnički pregled i sva dokumentacija predana je Gradu. U tom trenutku Grad je preuzeo zadaću održavanja tog prostora. Iz kojeg razloga to ne čini, ne mogu vam odgovoriti - rekao nam je Andraši.

Kontaktirali smo i Unikom, gradsku tvrtku koja se bavi održavanjem javnih površina.

"Na navedeni prostor poslat ćemo naše djelatnike koji će ga pregledati i otkloniti eventualne nedostatke koji su u našoj ingerenciji", bio je odgovor te tvrtke.

Ivan Alilović
INVESTICIJA OD četiri MILIJUNA KUNA
Uređenju prostora ispred Vodenih vrata prethodila su arheološka istraživanja. Ona su započela još 2010. godine, nakon čega je krenula rekonstrukcija i obnova samih Vrata, a zatim, nakon izrade projektne dokumentacije i paralelno s arheološkim radovima, 2013. godine kreće i rekonstrukcija prostora ispred Vodenih vrata, a sve, naravno, uz nadzor konzervatora. Cijeli projekt financiran je sredstvima triju institucija koje su i osnivači Agencije za obnovu Tvrđe, Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, a ukupna vrijednost radova iznosila je četiri milijuna kuna.
Možda ste propustili...

GOSTI IZ EUROPE U TRUHELKI

Spoj znanosti i kulture za školarce

PETICIJA ZA SPAS VESLAČKOG KLUBA

Više od tisuću ljudi podržava Iktus

PREDSTAVLJANJE KNJIGE NA FFOS-U

“Učenik u nastavi hrvatskoga jezika”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana