Sport
SPORT, REKREACIJA I TURIZAM

Trčanje i bicikliranje u idili Kopačkog rita i Baranje
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
I ove jeseni organizatori pripremaju bogat program te još jedan vrhunski događaj

Tri sportsko-rekreacijsko-turistička događaja i ove će godine nesumnjivo privući veliki broj poklonika. U rujnu je 14. Hrvatski festival biciklističke rekreacije - FEBIRE i 4. Baranjski Ferivi polumaraton, a početak prosinca bit će rezerviran za drugo izdanje Humanitarne utrke "Osijek trči - I ti to možeš, daruj svoje kilometre". Prezentacija tih događaja održana je u Kući u prirodi u Zlatnoj gredi i organizatori najavljuju ponovno zanimljiv sportsko-turistički događaj.


Zajednička poveznica ovom tercetu je promocija zdravog načina života te spoj sporta, rekreacije u prirodi i turizma koji je sve rašireniji i popularniji i u ovom dijelu Lijepe Naše. Stoga su Športska zajednica Osječko-baranjske županije, Savez sportske rekreacije "Sport za sve" OBŽ-a i AK Slavonija-Žito odlučili kroz sastanak Organizacijskog odbora ovih sportskih eventa predstaviti dosada učinjeno i planirano za ovu godinu. Ne samo to nego i okupljanjem svih zainteresiranih strana, od potencijalnih sponzora do lokalnih zajednica, savjetima i prijedlozima pokušati sve to podići na još bolju i višu razinu, a sve kako bi dobili na još većoj masovnosti.

Bogat rujan

Od 13. do 15. rujna održat će se 14. izdanje FEBIRE-a, drugo koje organizira Savez sportske rekreacije "Sport za sve" OBŽ-a, a koji je pravo organizaciju dobio na četiri godine. U sklopu Festivala sportske rekreacije lani su u planiranom terminu održani stručni skup o dopingu, dječja i obiteljska biciklijada, a glavna je biciklijada zbog kiše odgođena za rujanski termin te je ukupno sudjelovalo 508 sudionika. Za ovu je godine plan još veći, više od 600 sudionika, koji će ponovno moći birati iz bogate ponude utrka. Za 13. rujna predviđena je dječja biciklijada, dan poslije turistička biciklijada, BIKEOS i stručni skup, a u nedjelju, 15. rujna FEBIRE te XCO MTB biciklistička utrka Stara Drava (Donji Miholjac). Polasci glavne utrke ponovno će biti iz Osijeka, Belišća, Belog Manastira i Erduta, a osim biciklista ih cijele Hrvatske očekuju se i gosti iz susjednih Mađarske te Srbije.


- Očekujemo porast broja sudionika i više događanja koji će se povezivati uz sam FEBIRE. Planiran je čitav niz promotivnih događanja, od koncerta, gastroponude pa do suradnje s PP-om Kopački rit i nadam se da će sve biti uspješno kao i prošle godine. Za sam glavni događaj FEBIRE-a cilj utrke bit će ponovno u Zlatnoj gredi, a za sve sudionike kojima možda dvostruka vožnja bude bila previše, osigurali smo povratak i njih i njihovih bicikala - pojasnila je Mirna Rajle Brođanac, tajnica Školskog športskog saveza OBŽ-a.


Samo tjedan dana poslije, 22. rujna, u Parku prirode Kopački rit u organizaciji AK Slavonija-Žito na programu je 4. Baranjski Ferivi polumaraton, koji će i ove godine na programu imati polumaraton (21 km), obiteljsku utrku (utrku građana) na 5 km i dječje utrke, a novost je da će se održati i poslovna štafeta 3x5 km. O odnosu prema prijašnjim izdanjima, ovaj put utrke se odvijaju u nedjelju, organizatori su ponovno zainteresiranima osigurali besplatan prijevoz iz Osijeka, a sudionicima bogate startne pakete kao i doživljaj trčanja u prelijepom okruženju. Neće se sve ograničiti samo na natjecateljski dio, u pripremi je zanimljiv dodatni sadržaj, od bogate gastroponude preko edukativnih radionica pa do izleta u Kopačkom ritu, a cilj je svega dodatno promovirati prirodne ljepote PP Kopački rit te zdravog načina života.


- U protekle tri godine okupili smo više od 2500 trkača, samo lani bilo je 657 sudionika, a ove se nadam da ćemo premašiti brojku od 800 natjecatelja. Između ostalog, trkačima nudimo i prolazak nedirnutim dijelovima PP-a Kopački rit, koji posjetitelji inače ne mogu vidjeti - u ime organizatora te utrke AK Slavonija-Žito objasnila je Stefani Šešum.
Humanitarno za Dan grada


Na prošlogodišnji Dan grada Osijeka, 2. prosinca, održano je prvo izdanje Humanitarne utrke „Osijek trči - I ti to možeš, daruj svoje kilometre“, čiji je inicijator i organizator Igor Delač. Na premijeri je kroz utrke na 2, 5 i 10 km trčalo ukupno 430 sudionika, koji su startninama te donacijama ukupno prikupili gotovo 15 tisuća kuna koje su donirane Zakladi Ana Rukavina. Veliki odaziv već tada je uvjerio organizatore u odluci da utrka postane tradicionalna, a ove je godine želja privući još veći broj sudionika. Ponovno bi se trčalo u povodu Dana grada Osijeka, planirani termin je 1. prosinca (nedjelja), a sav prihod i sada će se uplatiti nekoj od potrebnih udruga.


Goran Roguljić
1595

sudionika ukupno je nastupilo prošle godine na ovim utrkama, a za 2019. želja je tu brojku još povećati
Stvaranje novog brenda
Kako je istaknuo Dubravko Ižaković, glavni tajnik Športske zajednice OBŽ-a, želja je organizatora jučerašnjeg skupa stvoriti novi brend koji bi okupio ove i slične događaje. Počelo bi se s ova tri: FEBIRE-om, Baranjskim Ferivi polumaratonom i Humanitarnom utrkom "Osijek trči - I ti to možeš, daruj svoje kilometre", no vrlo brzo očekuje se pridruživanje i drugih koji također "pokrivaju" sportsko-rekreacijsko-turističko djelovanje. Time bi se izbjeglo preklapanje događaja, zajednički djelovalo i predstavljalo, smanjilo troškove organizacije...
Možda ste propustili...

U-19 REPREZENTACIJA HRVATSKE U BORBI ZA EP

Šimunićevi izabranici u Elitnoj rundi