Svijet
RUSKI PREDSJEDNIK U VATIKANU

Papa i Putin razgovarali o Ukrajini?
Objavljeno 4. srpnja, 2019.
Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se u četvrtak s papom Franjom, dan prije nego što će u Vatikan stići ukrajinski katolički čelnici na razgovore o krizi u svojoj zemlji i usred špekulacija da bi Putinov posjet mogao biti uvod u prvi posjet nekog pape Rusiji.

Putin, koji se do sada dva puta sastao s Papom, stigao je u Vatikan na početku 10-satnog boravka u Italiji tijekom kojeg se trebao sastati i s premijerom Giuseppeom Conteom. Ruski predsjednik dovezao se u Vatikan u crnoj limuzini s 50 minuta zakašnjenja. Isto toliko je kasnio na njihovu prvom sastanku 2013. godine, a na sastanak 2015. kasnio je više od sat vremena, podsjetili su dopisnici. Prema nagađanjima, glavna tema razgovora u službenoj Papinoj biblioteci u vatikanskoj apostolskoj palači bila je Ukrajina, i dalje vrlo teško pitanje u odnosima Vatikana i Rusije.

U petak će se voditi razgovori između dužnosnika ukrajinske Katoličke Crkve i Vatikana. Prošle je godine vjerski milje u Ukrajini potresla odluka Ukrajinske pravoslavne Crkve, koja je stoljećima bila pod kontrolom Ruske pravoslavne Crkve, da se osamostali i osnuje svoju nacionalnu crkvu. Rusija ne priznaje autokefalnost Ukrajinske pravoslavne Crkve. Papa Franjo se prije tri godine na Kubi kratko susreo s ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom.

Uoči dolaska u Italiju Putin je za Corriere della Sera izjavio da ima bliske veze sa zamjenikom premijera Matteom Salvinijem, a da ga s bivšim premijerom Berlusconijem veže dugo prijateljstvo. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO IZVANREDNI SUMMIT EU-A?

Dogovor o Brexitu moguć je još samo ovaj tjedan

2

NE MOGU SE NOSITI S KRIZOM

U Bihaću više od 6000 migranata

3

SAD

Warren za predsjednicu?