Regija
STRATEGIJA RAZVOJA TURIZMA - ŽUPAN IVAN ANUŠIĆ:

Đakovački vezovi idealna promocija turističke ponude na području cijele županije
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Vezovi imaju prepoznatljivu tržišnu i turističku percepciju kao jedna od najreprezentativnijih kulturno-umjetničkih i tradicijskih manifestacija u RH

Vezani članci

MARIN MANDARIĆ, GRADONAČELNIK ĐAKOVA

Vezovi su trenutak kada Đakovo ponosno izlaže zlato vlastita identiteta

U nedjelju, 7. srpnja, već od jutarnjih 8.30 sati u Đakovu će od Malog parka prema Strossmayerovu parku, uz odobravanje i na radost tisuća gledatelja, krenuti svečana povorka. Šezdesetak u narodno ruho svečano uređenih, raspjevanih i razigranih folklornih skupina iz Slavonije, Baranje i Srijema, cijele Hrvatske i prijateljskih država prezentirat će pjesme, plesove i običaje svoga zavičaja. Uz njih, vlasnici i ljubitelji konja ponosno će se predstaviti svatovske zaprege, a jahači će paradirati na svojim plemenitim ljubimcima.

Tako će ove godine početi središnji dio 53. Đakovačkih vezova, međunarodnog festivala pokrenutog još davne 1967. godine u povodu međunarodne godine turizma, najvećeg hrvatskog tradicionalnog festivala, simbola očuvanja tradicijske baštine. Zanimljivo, od prvih do aktualnih Đakovačkih vezova zadržan je temeljni dio programa njegovanja izvornog folklora i tradicije; povorka i smotra folklornih skupina, svatovskih zaprega i konjanika, izbor najljepše djevojke i snaše u nošnji te prateći kulturni, zabavni i gastronomski sadržaji.

Turistički potencijali
- Đakovački vezovi vrijedni su svakog poštovanja te možemo biti ponosni na ovu najprepoznatljiviju kulturno-umjetničku i tradicijsku manifestaciju u Hrvatskoj, poznatu i izvan granica Republike Hrvatske. Vezovi su svakako jedna od najznačajnijih manifestacija na području Osječko-baranjske županije, pa su iznimno važni i u nastojanju za stvaranjem i jačanjem naše cjelovite turističke destinacije. Uz Vezove, pozitivnu i prepoznatljivu tržišnu i turističku percepciju već imaju i Pannonian Challenge, Slama, Osječko ljeto kulture, no ova događanja, kao i manifestacije vezane uz vinske veste, vinarije i vinoteke te cjelokupnu gastronomsku i enološku ponudu želimo sustavno organizirati i upotpuniti sadržajima koji će goste iz Hrvatske i šire regije privući na područje Osječko-baranjske županije. Kontinentalni turizam jedan je od najbrže rastućih ekonomskih sektora u svijetu, pa upravo zbog toga može i mora biti najjači adut ekonomskog razvoja Osječko-baranjske županije, a Đakovački vezovi su upravo idealna prigoda za zapaženu promociju ukupne ponude - ističe župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Naime, na Đakovačke vezove posljednjih godina redovito dolazi više od 3000 sudionika, no Đakovo u povodu toga posjete i mnogi drugi gosti, pa su svi smještajni kapaciteti unaprijed popunjeni. Slično se dogodilo i nedavno u Osijeku u vrijeme održavanja Pannonian Challengea i nogometne utakmice reprezentacija Hrvatske i Walesa. Taj podatak naravno dodatno potiče potrebu povećanja i proširenja smještajnih kapaciteta, baš kao i ukupne turističke ponude Osječko-baranjske županije, gdje bez dvojbe postoje još uvijek nedovoljno iskorišteni potencijali u seoskom, vinskom, gastro, kulturnom, lovnom, ribolovnom, zdravstvenom, tradicijskom, ciklo i adrenalinskom turizmu.

Definirani ciljevi
- Da bismo se kvalitetno ucrtali na turističku kartu Hrvatske, morali smo jasno definirati turističke ciljeve i krenuti u njihovo ostvarenje. Strategija razvoja turizma u Osječko-baranjskoj županiji postoji, postupno se implementira, a rezultati se već vide, te ćemo u tom smjeru i nastaviti, dakako, sinergijski radeći i surađujući s Vladom i ministarstvima RH, turističkim zajednicama i drugim turističkim asocijacijama te koristeći raspoloživa sredstva europskih i nacionalnih fondova - ističe Anušić.

U svrhu unapređenja turizma i ostvarivanja benefita koje donosi, od otvaranja radnih mjesta, obogaćivanja ponude i sadržaja do povećanja kvalitete življenja na ovim prostorima, Osječko-baranjska županija posebnu pozornost daje pripremama za predstojeće Dane Hrvatskog turizma, najznačajnije nacionalne turističke manifestacije koja će se ove jeseni prvi put održati u kontinentalnom dijelu Hrvatske, točnije u Osijeku i drugim mjestima Slavonije, Baranje i Srijema. Bit će to prilika za predstavljanje svih kapaciteta i potencijala autohtonog i jedinstvenog turizma istočne Hrvatske, a dojmove će diljem svijeta prenositi više tisuća nazočnih turističkih djelatnika. Jedan od koraka u tom cilju svakako su i ovogodišnji Đakovački vezovi.
Dijana Stanić Rešicki
Svega ima u tom Đakovu
l Nakon primanja uzvanika kod gradonačelnika Grada Đakova Marina Mandarića i svečane povorke, program Đakovačkih vezova nastavlja se svetom misom u katedrali sv. Petra. Potom će u Strossmayerovu parku - za tu prigodu dodatno tretiranom protiv komaraca - početi međunarodna smotra folklora, dok će se preponski turnir “Đakovački vezovi 2019.” održati u zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo. U poslijepodnevnim satima počinje kombinirana utakmica za jednoprege i dvoprege “Nagrada Ergele Đakovo” na Hipodromu Državne ergele Đakovo. Večer je posvećena pjesmi i plesu na pozornici središnjeg gradskog parka, a u tom sklopu je i izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše i momci) te dodjela nagrada i zatvaranje ove manifestacije.

l Raznovrstan program Đakovačkih vezova ove je godine počeo još 21. lipnja, a gotovo svakoga dan organizirano je zanimljivo događanje - od Ivanjskih krjesova, edukacija voditelja folklornih skupina, festivala i ocjenjivanja najboljih vina Bonavita u Trnavi, natjecanja u tekličkom jahanju, Nebeskog hvalospjeva, izložbi fotografija i likovnih radova, projekcija filmova, nacionalnog ocjenjivanja kulena, radionica animacije za djecu dječjih vrtića, predstavljanja literarnih radova učenica i učenika Đakova i Đakovštine, pučkog crkvenog pjevanja, nastupa tamburaša, radionica tradicijske kulture za djecu i odrasle, Festivala “Baština djeci”, koncerata, Malih vezova, Gastrofesta na kojemu se promovirala tradicionalna slavonska hrana (koje se može degustirati tijekom cijele manifestacije), Fišijada, nastupi folklornih skupina… Naravno, u petak navečer, uoči središnjih nedjeljnih događanja, tradicionalno će se održati svečano otvaranje Đakovačkih vezova na Trgu J. J. Strossmayera, s programom “Spremit ću se ja i sama” i koncertom, a subota će proteći u atraktivnom programu - nastupima i konjičkim natjecanjima na Hipodromu i jahaonici Državne ergele Đakovo, gastronomskom ponudom, radionicama tradicionalnih zanata i prezentiranju proizvoda zemlje partnera, folklornim nastupima te održavanjem izbora za Zeleno srce Đakova, najljepšu okućnicu i najljepše uređen izlog te večernjim koncertom u vezovskom šatoru.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike