Tehno
TEST: HUSQVARNA AUTOMOWER 315X

Robotska kosilica koju pratite s pomoću GPS-a i mobitela
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Robotizacija, odnosno roboti, u bližoj budućnosti zamijenit će velik broj zadataka koje obavljaju ljudi

Zahvaljujući tvrtki PRO-REZ iz Čepina, ovlaštenom trgovcu i servisnom centru Husqvarna prodajnog asortimana, dobili smo jedinstvenu priliku upoznati se s radom i mogućnostima koje pruža robotska kosilica Husqvarna Automower 315X. Iako neke njezine mogućnosti zvuče kao nekakva bliža ili dalja budućnost, ona je već sada prisutna i dostupna te može biti dio vašeg vrta.



Robotizacija

Prema brojnim istraživanjima, robotizacija, odnosno roboti, u bližoj budućnosti zamijenit će velik broj zadataka koje obavljaju ljudi. Svjedoci smo toga u mnogobrojnim industrijama, poput automobilske, ali i na poslovima koji su donedavno bili vezani isključivo uz vještinu čovjeka, poput medicine. Međutim, vrhunske tehnologije, ali i brojne odlike robota, poput preciznosti koju čovjek nije kadar pružiti, učinili su robote itekako privlačnima i poželjnima. Iako se ponekad čini kako je običan čovjek još daleko od robota u svojoj blizini, sve češće ih možemo vidjeti u svojim domovima (s robotskim usisavačima), a zasigurno i u svojim vrtovima. Upravo mjesto u vrtu zauzet će sljedeći robot – kosilica Husqvarna Automower 315X. Tvrtka PRO-REZ ističe kako je ovaj robot svojevrsno otkriće jer interes za njim (ili njom) raste te je pravi mamac za sve koji žele živjeti modernim životnim stilom. Kosilica jasno daje do znanja kako sa svojom motornom braćom ima malo toga zajedničkog. Izgled i LED svjetla na prvu i ne otkrivaju da je riječ o kosilici. Osim svojih naprednih mogućnosti o kojima ćemo nešto kasnije, osnovna razlika je i u pogonu. Umjesto motora s unutarnjim izgaranjem za koji smatramo kako je već za ropotarnicu povijesti (bar na vrtnim uređajima), Husqvarna Automower 315X za pogon koristi baterije i električni pogon. Osim daleko veće efikasnosti, kosilica na ovaj način zahtijeva daleko manje intervencija u pogledu održavanja, ali i proizvodi višestruko manje buke.

Napredne značajke

Zapravo, jedina zajednička značajke robotske i obične kosilice je u – košnji trave. Sve ostalo je svojstveno samo za robotsku kosilicu. Glavna prednost je u automatizaciji koja sav posao obavlja umjesto vas. Kosilica će se puniti, obaviti košnju nasumičnim redoslijedom, vratiti na punjač i tako u krug bez vaše intervencije. Zahvaljujući naprednim značajkama, poput povezivanja na pametni telefon i praćenja preko GPS-a, u svakom trenutku možete znati gdje je vaša kosilica i što trenutno radi. Ovim je ujedno eliminirala opasnost od krađe. Naprednim značajkama tu nije kraj jer kosilica je kompatibilna s Amazon Alexa i Google Home uređajima. To znači da sve što trebate učiniti jest da svom pametnom zvučniku date glasovnu naredbu, a Husqvarna Automower prijeći će na zadatak. Možete izvršiti najuobičajenije naredbe kao što su pokretanje, zaustavljanje, parkiranje i ažuriranje statusa iz kosilice jednostavnim upitom svom glasovnom asistentu. U pogledu performansi kosilica će svladati uzbrdice do 40 %, kao i površine do 1600 m2. Zanimljivo je kako kosilica ima napredne mehanizme kojima prati vrijeme i stanje na travnjaku te tako prilagođava češću ili rjeđu košnju. Osim čuvanja resursa, takvim pristupom uvijek ćete imati savršeno održavan travnjak. Fascinantno je po ovoj vrućini sjesti u hlad i uživati u hladnom piću te gledati kako Husqvarna Automower 315X obavlja posao umjesto nas. Kako kosilica izgleda i što sve nudi, možete pogledati u ovlaštenom Husqvarna prodajno-servisnom centru PRO-REZ.
Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike