Osijek
PAMETNE KLUPE NA METI BARBARA

Vandali gotovo spalili e-klupu na Mačkamami
Objavljeno 4. srpnja, 2019.
- Kakav to čovjek može biti da gasi cigaretu na rubniku klupe, ili da ju izgrebe po staklenom panelu - pita se Horvat

Pametne klupe očito su mamac za vandale. Nakon one e-klupe koju je Gradska četvrt Tvrđa, kao prvu u Osijeku, sa solarnim panelom i priključkom za punjenje mobilnih komunikacijskih uređaja i besplatnim pristupom Internetu postavila u Dolinama, na Vijencu Ivana Meštrovića, pojedinci sada nasrću na onu na Mačkamami, u GČ-u Industrijska četvrt.

Nakon objave dopredsjednika Vijeća Gradske četvrti Industrijska četvrt Zvonka Horvata o posljednjem barbarizmu na gradsku imovinu na društvenim mrežama nižu se komentari nezadovoljnih stanovnika koji negoduju, jer nitko ne vodi računa da se takve stvari ne događaju.

- Na sav glas vičem: "Stop vandalizmu!". Ne baš uzorni ljudi uništavaju pametnu klupu na Mačkamami već dulje vrijeme. Pitam se zaista kakav to čovjek može biti da gasi cigaretu na bijelom plastičnom rubniku klupe, ili da ju izgrebe po staklenom panelu? - pita se Horvat.

Ovaj naš sugrađanin, kao rijetko koji a da je na nekoj funkciji, ne stidi se uhvatiti krpe i sredstva za čišćenje, pa u slobodno vrijeme doći očistiti klupu i popraviti poneko oštećenje, koliko je u mogućnosti to sam napraviti.

- Volim Osijek i želim da nam svima bude ugodno živjeti ovdje. Klupu sam već nekoliko puta sredio da blista i bude čista. Najgore je što nema ni dva mjeseca kako je postavljena, a već je postala meta vandalima kojima nije stalo ni do čega, pa ni do toga da imamo nešto lijepo i da nam cijeli grad bude uredan i primjer nekim drugim gradovima - kaže nam Zvonko Horvat.

A pojašnjava i zašto je toliko "opterećen" klupom. On je, naime, bio inicijator postavljanja pametne klupe na području njihove gradske četvrti.

- Razgovarajući s mladima pokrenuo sam ideju da im napravimo lijepo mjesto gdje će se okupljati, družiti. Zato se i osjećam odgovornim i "zaduženim" posebno za ovu klupu koja ima priključke za punjenje mobitela koje je moguće i bežično puniti. U određenom radijusu imaju i besplatan bežični pristup internetu, a na klupu se, iako je staklena, može sjesti. Noću dodatno pojačava dobar izgled ovog našeg dijela grada jer svijetli, jer tijekom dana pohranjuje energiju u bateriju. Ali samo do 23 sata, nakon čega je programirana da se svjetla ugase, ali je i nadalje moguće surfati i puniti mobitele. Mislio sam da će mladi uživati u novom okupljalištu, čak smo razmišljali da se postavi još koja takva pametna klupa, ali sada je pitanje koliko je to zapravo isplativo. Jedino da postavimo kameru da "pazi" na klupu, ali tko će "paziti" na kameru. Dali smo 15.000 kuna za klupu, ali to nije sav trošak, jer valja investiciji pribrojiti i troškove montaže i uređenja postolja - pojašnjava Zvonko Horvat.

Darko Pejić
SLUČAJ KRAĐE KLUPE IZ DOLINA 2017.
Podsjetimo na slučaj pametne klupe iz Dolina o kojoj je Glas Slavonije pisao u rujnu 2017., kada su je studenti ukrali, vjerojatno pod utjecajem veselja tijekom noćnog života u Tvrđi. No, tada su počinitelji uhvaćeni - policija ih je sačekala kada su ju pokušali vratiti drugog dana kada su shvatili da im ona u njihovom podstanarskom stanu ipak ne treba. “Veliki je novac uložen u pametne klupe da bi građanima bilo ugodnije živjeti, mislim da ih sada ima bar osam u gradu, ako nisu postavljene u međuvremenu na još nekim lokacijama”, kaže Horvat.
Zvonko Horvat

potpredsjednik Vijeća GČ Industrijska četvrt

Možda je bolje za sada pričekati s novim takvim klupama, pa mogli smo za taj novac postaviti četiri-pet običnih klupa, a ne trošiti na ovako skupe.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana