Svijet
BOKA KOTORSKA

Pomor periski i u zaljevu kod Kotora
Objavljeno 3. srpnja, 2019.
Znanstvenici Instituta za biologiju mora iz Kotora evidentirali su pomor periski i u Boki Kotorskoj, nakon što je nestanak te vrste školjke zamijećen u cijelom Sredozemlju još od 2016., a događa se kako posljedica bolesti koje izaziva parazitska vrsta.

Prvi slučajevi pomora registrirani su u Španjolskoj i sjevernoj Africi, gdje je pomor školjki bio iznimno visok, mjestimice i do 100 posto. Potom je nestanak periski zabilježen u Tunisu, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Cipru, Grčkoj i u Albaniji, preciznije gotovo u čitavom Mediteranu, uz izuzetak Jadrana. No u svibnju ove godine zadarska udruga "20.000 milja" evidentirala je pomor periski i oko dubrovačkih Elafita.

U lipnju 2019. godine znanstvenici Instituta za biologiju mora iz Kotora koji djeluje pri Sveučilištu Crne Gore, u sklopu redovitog monitoringa morske flore i faune zabilježili su pomor periski i u Tivatskom zaljevu gdje je na pojedinim mjestima nestalo i do 60 posto ovih školjki. Istodobno je zamijećeno da se značajan broj jedinki u neposrednoj blizini ronilaca zatvara sporije nego što je uobičajeno, što je znak bolesti periski. U unutarnjem dijelu zaljeva, koji obuhvaća Risanski i Kotorski zaljev, paraziti još uvijek nisu počeli uništavati ove vrste školjaka, kazali su znanstvenici. Ovako visoka stopa pomora periski posljedica je bolesti što ga izaziva parazit iz grupe Protozoa latinskog naziva Haplosporidium pinnae sp., čije se spore iznimno brzo šire podmorjem i tako dospijevaju do velikih udaljenosti. Parazit je aktivan na morskoj temperaturi višoj od 14 Celzijevih stupjeva, što znači da mu je aktivnost pojačana tijekom ljetnih mjeseci.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO IZVANREDNI SUMMIT EU-A?

Dogovor o Brexitu moguć je još samo ovaj tjedan

2

NE MOGU SE NOSITI S KRIZOM

U Bihaću više od 6000 migranata

3

SAD

Warren za predsjednicu?