Dome slatki dome
VETERINARSKI KUTAK

Ptice u hladovinu
Objavljeno 4. srpnja, 2019.
U ljetnim, vrućim i sparnim danima, dok tražimo hladovinu i ne znamo kamo bismo se sklonili, slično se osjećaju i naši kućni ljubimci, koji također traže hladovinu, sjenu ili hladni pod da se tamo opruže te svježu vodu da se napiju.
Ako krećete na put i nosite pticu, obvezno to činite rano ujutro ili noću. Pri tome treba biti jako oprezan i ponajprije treba pripaziti da ptica ne bude izložena izravnom suncu, ali i da krletka ne stoji na propuhu. Krletku svakako treba smjestiti u hlad, dijelom ju prekriti da se ptičica može smjestiti u zaklonjeni dio ako to želi. Izbjegavajte izlaganje ptice izravnom sunčanom svjetlu jer to dovodi do pregrijavanja malog ptičjeg mozga i moždanih ovojnica, što izaziva sunčanicu i omaricu. Ako ptica u krletki nema svježe vode, dolazi do dehidracije, s krajnjom posljedicom - uginućem.Prvi znakovi da je pticu zahvatila sunčanica i dehidracija jesu ubrzano bilo, drhtavica, visoka temperatura, potištenost, poremećena ravnoteža. Prva pomoć pregrijanoj ptici pruža se davanjem mješavine vode i glukoze u omjeru jedan prema jedan, uz dodatak vitamina B-kompleksa. Ptičicu treba smjestiti u hladnu, prozračnu i tamnu prostoriju, ne smije ju se polijevati vodom jer bi je to dovelo do šoka i uginuća. U pet do deset dana ptici treba dnevno često mijenjati vodu i u nju kapati preparat s B-vitaminima. Inače, u vrućim danima ptice dišu preko otvorenog kljuna. One nemaju žlijezde znojnice na koži ispod perja pa se iznojavaju preko zračnih vrećica. Zbog toga je važno da krletka ne bude na propuhu jer to može prouzročiti upale zračnih vrećica i uginuće ptice.Osobito treba paziti na ispravnost kupovne hrane, da je spremljena na odgovarajuće mjesto, da nije vlažna. U ljetnim mjesecima učestale su pojave probavnih smetnji, a očituju se proljevom, nakostriješenošću, neveselošću, prestankom cvrkuta i pjeva, odbijanjem hrane. Zato pticama treba davati zelenu hranu, uvijek opranu i osušenu, a valja dodavati i ptičje vitamine. Marga DOMES ČAMAGAJEVAC, dr. vet. med.(Veterinarska ambulanta “Fury”)


Divlje ptice mogu prenijeti bolesti
Iznošenje krletke s pticom na prozor, balkon ili drugo otvoreno mjesto ima još jedan nedostatak i opasnost za zdravlje naših ptičica. Naime, na krletku znaju doći i ptice iz prirode (vrapci, sjenice, golubovi) te mogu našoj ptici prenijeti bolesti, viruse, bakterije i parazite na koje ona nema otpornost, a koji se po vrućim danima brzo šire i prenose. Dakle, u ljetnim i vrućim danima s ptičicama treba postupati oprezno jer to su mali organizmi koji su vrlo osjetljivi. Uz spomenute mjere opreza i pernati kućni ljubimci uspješno će prebroditi ove sparine i vrućine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna