Dome slatki dome
SAVJET: OPREZNO RUKOVANJE

Simpatični jež gotovo potpuno je noćna "ptica"
Objavljeno 4. srpnja, 2019.
Ugriz ježa ili njegov ubod mogu izazvati lokalne kožne infekcije prouzročene bakterijama

Jež je simpatična životinjica, omiljena među djecom, u crtanim filmovima i dječjim pričama, no nažalost, nosi veći broj zaraza i potencijalno zoonotičnih infekcija, od gljivičnih do salmoneloze.



Gljivične se infekcije prenose izravnim kontaktom s ježom, a ostale se prenose preko fecesa ili predmeta kontaminiranim fecesom. Najpoznatija bakterija je Salmonella, koje ima više od 2000 serotipova, a u ježa je zabilježena S. enteritidis tip 11 (prenosi se i kokošjim jajima te ježevim buhama, pa predstavlja osobitu opasnost za djecu i kućne ljubimce koji najčešće dolaze u kontakt s fecesom ježa), te S. typhimurium (česta je u fecesu ježa te se najčešće povezuje sa zarazom u ljudi). Ugriz ježa ili njegov ubod mogu izazvati lokalne kožne infekcije prouzročene ponajprije bakterijom Pseudomonas ili Erisipelothrix. U svakom slučaju, kod pasa su simptomi gotovo nezamjetni, a kod čovjeka infekcija može prijeći i u sistemsku, pa treba potražiti pomoć liječnika opće prakse.


Osim navedenog, ježevi prenose i leptospirozu, iako sami ne pokazuju klinički vidljive simptome, izazivaju teško obolijevanje psa i čovjeka, prenosi se ugrizom, ali i kontaminiranim urinom: postoji nekoliko tipova, a najteže infekcije uzrokuje L. icterohaemorrhagiae - inkubacija traje od dva do 30 dana, sa simptomima naglog povišenja tjelesne temperature, bolova u mišićima, osipa, konjuktivalne infekcije. U vrlo teškim slučajevima dolazi do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja, s krvarenjima po koži, sluznici i plućima. To progradira u zatajenje bubrega, jetre i srca te smrt unutar tjedan dana. Zatim, jež je prenositelj i gljivičnih bolesti zoonoza, od kojih je najčešća gljivica Trichophyton erinacei, a češće obolijevaju ljudi u izravnom kontaktu s ježom ili preko kućnih ljubimaca (npr. pasa), koji često nemaju klinički vidljivih simptoma. Ježevi prenose i Capillariozu - unutrašnji parazit, oblić, koji se prenosi fecesom ježa, a rijetko izaziva i plućne bolesti, osim probavnih poremećaja. Kako su ježevi gotovo potpuno noćne životinje, dan provode u spavanju, pa je tako vrlo dobar pokazatelj zdravstvenog stanja ježa njegovo kretanje danju, jer to znači da s njim nešto nije u redu.


Buhe - iako je specifična vrsta samo za ježa, može se nahraniti na psu (ili čovjeku) i prenijeti određene bolesti poput Salmonelle enteritidis. Zatim, Lyme bolest izazvana je spirohetom Borelia, a najčešći uzročnik je varijanta B. burgdorferi. Prenosi se preko krpelja, a inkubacija je varijabilna (od nekoliko dana, tjedana, mjeseci, pa i godina) sa simptomima upale zglobova, srčanog mišića, neurološkim simptomima i osipom, zatim može se javiti i upala moždane ovojnice, upala moždanog živca. Sarcoptes šuga - iako vrlo rijetko, no može se zaraziti pas, ali i čovjek. J.Kn.


Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike