Autoglas
PRETIHA SU

Nova električna vozila morat će biti bučnija
Objavljeno 3. srpnja, 2019.
Iako su nečujna, električna vozila će prilikom starta proizvoditi motorni zvuk, ali iz zvučnika

Prema propisu Europske unije koji je stupio na snagu 1. srpnja, sva nova električna vozila morat će imati ugrađene uređaje za stvaranje buke radi veće sigurnosti u prometu. Takav potez proizlazi iz zabrinutosti da su automobili i kombiji s niskom razinom emisija ispušnih plinova previše tihi, čime se u opasnost dovode pješaci jer ne mogu čuti kada im se takva vozila približavaju.

Svi novi tipovi električnih vozila na četiri kotača moraju biti opremljeni tim uređajem, koji će zvučati poput klasičnog motora. Riječ je u sustavu zvučnog upozorenja Avas (Acoustic Vehicle Alerting System) koji se mora oglasiti kada vozite unatrag ili se krećete brzinom manjom od 19 kilometara na sat. Ipak, vozači će imati mogućnost isključiti uređaj kada to smatraju potrebnim.

U članku broj VIII. iz uredbe koja je donesena još 2014. godine stoji da proizvođači moraju ugraditi sustav AVAS koji udovoljava zahtjevima utvrđenima u čl. VIII. u nove tipove hibridnih električnih i potpuno električnih vozila do 1. srpnja 2019. Proizvođači moraju ugraditi sustav AVAS u sva nova hibridna električna i potpuno električna vozila do 1. srpnja 2021. Prije tih datuma, ako proizvođači odaberu ugraditi sustav AVAS u vozila, oni osiguravaju da ti sustavi budu sukladni zahtjevima iz čl. VIII. Sustav AVAS mora automatski generirati kontinuirani zvučni signal u rasponu brzina između pokretanja i brzine od približno 20 km/h. Isto vrijedi i za vožnju unatrag. Pri većim brzinama od 20 km/h, umjetni zvuk za električne automobile više nije potreban jer je buka nastala kotrljanjem guma po podlozi veća od zvuka generatora zvuka ili konvencionalnog motora.

Hina
Možda ste propustili...