Osijek
ZALIHE KRVI

Moguć je manjak Rh-, darujte krv!
Objavljeno 3. srpnja, 2019.
Vrijeme za godišnje odmore u punome je jeku, a istovremeno i doba godine kad su zalihe krvi u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu osječkog Kliničkog bolničkog centra Osijek smanjene. Iako to, srećom, u ovom trenutku ipak nije slučaj, mr. sc. Bojana Bošnjak, voditeljica Odjela laboratorijske dijagnostike i kliničke transfuzijske medicine KBC-a Osijek, podsjeća građane da se situacija sa zalihama krvi može promijeniti već sutra, iako je danas više nego zadovoljavajuća.

- Moram reći da nam na jutrošnjem sastanku nije prezentirana nikakva kriza sa zalihama krvi, no to ne znači da već od sutra neće biti drukčije. Situacija sa zalihama krvi podložna je brzim promjenama, a srećom, trenutno je postignuta ravnoteža koja može, ali i ne mora ostati takva i u sljedećem razdoblju. Štoviše, možemo očekivati manjak Rh negativnih pripravaka - upozorava na vrijeme dr. Bošnjak dodajući da stoga nije zgorega pozvati sve dobrovoljne davatelje krvi te, ali i svih ostalih krvnih grupa. Također, dobro su došli i svi budući dobrovoljni davatelji koji do sada nisu darovali krv. Neka se odazovu, naglašava dr. Bošnjak, kako bi se pozitivna situacija sa zalihama krvi održala što duže.

Naime, osim što brojni građani nisu u Osijeku, brojni studenti među kojima su mnogi dobrovoljni davatelji krvi također odlaze u svoja rodna mjesta. Stoga su ljetni mjeseci već godinama razdoblje kad su zalihe manje. Srećom, za sada je stanje dobro, čak u tolikoj mjeri da se u KBC-u Osijek podmiruje i još sedam bolnica u okruženju što govori o trenutno dobrom stanju. Koje se, podsjećamo, može promijeniti već sutra.

Znaju to i u Gradskom društvu Crvenoga križa Osijek odakle ravnatelj Denis Ćosić također moli davatelje da daju krv prije odlaska iz Osijeka, odnosno na godišnje odmore. Mogu to učiniti, kaže, tijekom planiranih akcija GD Crvenoga križa, odnosno u Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RADOVI NA TRGU BANA JELAČIĆA NAKON TEKSTA U GLASU SLAVONIJE

Na omiljenom su igralištu napokon građevinci i bageri

2

POVEĆANO ZANIMANJE ZA CIJEPLJENJE

U ambulantama potrošili
sve cjepivo protiv gripe!

3

15. STUDENOGA NA SNAGU JE STUPILA OBVEZA KORIŠTENJA ZIMSKE OPREME

Vulkanizerske radionice pune, a na zamjenu guma čeka se i nekoliko sati