Regija
UVOD U ‘VELIKE’, 53. ĐAKOVAČKE VEZOVE

U raspjevanoj povorci Malih vezova čak 32 dječje skupine
Objavljeno 1. srpnja, 2019.
Malovezovska povorka imala je 1300 mališana iz RH, Subotice, i iz Sjeverne Makedonije

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Đakovački vezovi ne moraju strahovati za svoju budućnost - jučerašnji Mali vezovi, okupivši čak 32 dječje folklorne skupine iz cijele Hrvatske, jednu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i jednu iz Sjeverne Makedonije, potvrdili su da ova đakovačka manifestacija ima brojni podmladak. Čak 1300 raspjevanih mališana u malovezovskoj povorci prošlo je jučer poslijepodne gradskim korzom i Strossmayerovim trgom te se slilo u Strosmayerov park, gdje je nastavljen dječji folklorni i drugi program.

A u malovezovskoj povorci dječica u rubinama, djevojčice s pletenicama i dječaci u malim šokačkim šeširima, oni još mlađi u drvenim kolima, a poneki mališan na Male je vezove stigao, vukući za sobom ‘na špagi staru šerpu‘, ili se vozeći na drvenom romobilu i dr. Dio malih snašica na Male vezove stigle su s majušnim cekerima u ruci, djevojčice s otoka Paga u prepoznatljivim visokim čipkanim, uštirkanim kapama na glavi, a mali Subotičani u čizmama ‘što zveckaju‘... Istovremeno, male Subotičanke popločenim korzom ‘gazile‘ su oprezno u tradicionalnim crvenim papučicama. Pjevalo se, gizdalo, bećarilo...

- Pitaju me odakle si seko, Piškorevci - to nije daleko... - pjevao je podmladak piškorevačkog KUD-a Zora. Mali vezovi ove su se godine održavali tri dana, počeli su još u petak izložbama dječjih literarnih i drugih radova, a nastavljeni Festivalom Baština djeci. U ta tri dana Mali vezovi okupili su ukupno 1600 sudionika i najbolji su uvod u glavni vezovski tjedan.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike