Zdravlje
JOGURT

Redovna konzumacija smanjuje rizik od raka
Objavljeno 1. srpnja, 2019.
Opservacijska studija američkih znanstvenika pokazala je da je rizik od razvoja prekancerogenih izraslina kod muškaraca koji dvaput tjedno konzumiraju jogurt manji 26 posto. Istraživanjem je praćeno zdravstveno stanje više od 32.000 muškaraca tijekom 25 godina. Ustanovljeno je da je kod onih koji su konzumirali jogurt najmanje dvaput tjedno otkriveno 26 posto manje najrizičnijih prekancerogenih izraslina, prenosi Medical News Today.

Zanimljivo je da povezanost između konzumacije jogurta i smanjenja rizika od razvoja polipa kod ženske populacije nije zabilježena. U istraživanju su korišteni nalazi endoskopskih pregleda, a studija uključuje i podatke o pregledima provedenim među približno 56.000 žena.

Znanstvenici vjeruju da se uočeni učinak konzumacije jogurta može objasniti njegovim pozitivnim utjecajem na crijevnu floru, pri čemu ključnu ulogu imaju bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, često prisutne u jogurtu. One, naime, mogu smanjiti broj toksičnih kemikalija. Istodobno, konzumacija jogurta može se povezati s manjom prisutnošću kiseline u probavnome traktu, što stvara bolje uvjete za život dobrih crijevnih bakterija.

Sudionici studije svake su četiri godine liječnicima davali detaljne informacije o načinu života i o svojem načinu prehrane, kao i o količini jogurta koju su tjedno konzumirali. Katie Patrick, glasnogovornica britanske udruge Cancer Research UK, ističe da je riječ o opservacijskoj studiji te dodaje da "pripadnici muške populacije ne moraju odmah ‘navaliti‘ na jogurt u velikim količinama jer je prerano samo na temelju ove studije izvlačiti zaključak o tomu je li njegovo konzumiranje uistinu u tolikoj mjeri djelotvorno u smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva". H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana