Zdravlje
MOŽE BITI I FATALNO

Miješanje alkohola i lijekova je opasno
Objavljeno 1. srpnja, 2019.
Planirate ludi večernji provod s društvom, ali imate užasnu glavobolju. Srećom, pri ruci su vam lijekovi protiv bolova - uzet ćete jednu ili dvije tablete, a nekoliko vam alkoholnih pića valjda neće naškoditi. No, prema mišljenju stručnjaka, miješanje lijekova i alkohola opasnije je nego što mislite, a u ekstremnim slučajevima može završiti i fatalno.

Uzimate li bilo kakve lijekove, najbolje bi bilo da se u potpunosti suzdržite od konzumiranja alkohola, jer čak i male količine mogu izazvati neugodne interakcije, upozoravaju ljekarnici. Kombinacija je potencijalno opasna kada, primjerice, lijek postupno otpušta svoje aktivne sastojke tijekom duljega vremenskog razdoblja, a žestoki alkohol može znatno ubrzati pražnjenje želuca te istodobno i otapanje tablete. Na taj način u krvotok ulazi prekomjerna količina lijeka. To je osobito opasno u slučaju uzimanja alkohola s nekim vrstama analgetika koji u ekstremnim slučajevima mogu izazvati paralizu dišnog sustava.

Među ostalim opasnostima miješanja lijekova i alkohola su gastrointestinalno krvarenje, ili nastanak čira. To je obično posljedica kombiniranja alkohola s lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, sastojak Aspirina. Liječnici upozoravaju da alkohol značajno pojačava učinak tableta za spavanje, sedativa i antidepresiva, a u kombinaciji s paracetamolom i određenim antireumatskim lijekovima, dugoročno može oštetiti jetru. Neki lijekovi, među kojima i brojni antibiotici, usporavaju razgradnju alkohola u organizmu. Dakle, pijete li alkohol dok ih uzimate, riskirate pojavu mučnine i povraćanja, a u težim slučajevima srčanu aritmiju i otežano disanje. Treba istaknuti da antibiotici u organizmu ostaju još dugo nakon što ih prestanete uzimati, pa bi do ponovnog konzumiranja alkohola trebalo pričekati bar pet dana.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike