Magazin
TJEDNI OSVRT

U Americi revolucionarno, u Hrvatskoj dosadno
Objavljeno 29. lipnja, 2019.

Kampanja za predsjedničke izbore u RH i u SAD-u dva su demokratska procesa koja se odvijaju posve drukčije i gotovo da nemaju ničeg zajedničkog osim politike u načelnom smislu.

I dok je u Hrvatskoj do izbora ostalo oko pet mjeseci, što znači da izbori nisu još ni službeno raspisani, pa ni kampanja koju imamo nije službena, dotle se u Sjedinjenim Državama čak godinu i pol dana prije izbora za novog-starog šefa Bijele kuće već odvija prava drama. Drama ponajviše u taboru Demokratske stranke, jer je sadašnji predsjednik Donald Trump kod Republikanaca siguran kandidat u utrci za osvajanje drugog mandata. S obzirom na to da je ljeto i udaraju nas valovi paklenih vrućina, zanimljivo je, po mogućnosti u hladovini, usporediti neke izborne priče kojima nas zatrpavaju mediji u SAD-u i ovdje kod nas u Hrvatskoj. U oba slučaja barata se gomilom fraza, kod nas u dramatičnim tonovima analizira se sad aktualan Miroslav Škoro, pa se svi kao čude zašto KGK još ne obznanjuje kandidaturu, svi se pitaju gdje je nestao Kolakušić, čeka se neko novo priopćenje Milanovića, i sve se doima kao više ili manje prepoznatljivi populistički teatar za masovnu uporabu prije nego prava izborna borba započne s prvim jesenjim kišama i zahladnjenjem. Uzimajući pak u obzir sve što se čuje i vidi posljednjih dana, dojam je da Škoro i dalje izaziva najviše pozornosti. Pritom se najviše analizira njegova najava promjene Ustava glede funkcije Predsjednika RH. Za to su malo šanse, a i taj njegov “izborni adut” nije ništa revolucionarno, kako ga žele prikazati neki mediji. Zapravo nema za sada ni kod jednog kandidata u izbornim taktikama i programima ničeg posebno intrigantnog, još manje revolucionarnog. Nismo mi Amerika i nemamo kandidata poput Andrewa Younga iz Demokratske stranke da bismo u javnost izbacili neku doista jaku izbornu agendu koja je revolucionarna u širem državnom i političkom smislu. Young naime, kao poduzetnik i političar, u predizbornim debatama demokrata zagovara ideju “univerzalnog minimalnog dohodka”, odnosno svojevrsne odštete od 1000 dolara svakom Amerikancu koji ostaje bez posla zbog automatizacije i robotizacije! Novac bi došao iz federalnog budžeta, što Republikance baca u očaj, pa su Younga proglasili radikalnim populističkim socijalistom.

Teško da će Young u Bijelu kuću, no bacio je “udicu” i u SAD-u samo o tome govore. Ako Milanović prati što Young radi, možda mu sine slična “revolucionarna” ideja. Ili nekom od drugih kandidata “iz našeg sokaka”. Bar bi bilo zanimljivije, od ovog što sad slušamo, jer revolucije imaju običaj pojesti “svoju djecu”.

Piše: Darko JERKOVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TJEDNI OSVRT

Učitelji u raljama
politike i sindikata

2

SLAVONIJADA: GOLINCI DOBRIH VIBRACIJA

Selo malo optimizma puno!

3

TEMA TJEDNA: INFLACIJA PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA (I.)

Predsjednički izbori: Utrka samo za ozbiljne političare