Tehno
TEST: SAMSUNG GALAXY S10+

Za jedan broj je veći, ali i bolji uz pokoju novotariju
Objavljeno 28. lipnja, 2019.
Davno je prošlo doba kada je telefon trebao biti što manji, kako bi bio skuplji i bolji

Samsung je odlučio jubilarnih 10 godina svog top-modela, odnosno flagship serije Samsung Galaxy S, proslaviti izdavanjem čak tri modela. Nakon, recimo tako običnog ili standardnog Samsung Galaxy S10, u ruke nam je stigao Samsung Galaxy S10+. Iako je vizualno vrlo sličan, donosi već standardno za plus model veće dimenzije te poneku novost koja ga razlikuje od manjeg brata.

Veličina je bitna
Plus pokraj bilo čega smatramo nečim što donosi nešto više, veće, bolje. Isti je slučaj i s modelom Samsung Galaxy S10+. Već tradicionalno, ovaj model se od ‘‘običnog‘‘ razlikuje u dimenzijama. Davno je prošlo doba kada je telefon trebao biti što manji, kako bi bio što skuplji i bolji. Danas je veličina bitna. Tako Samsung Galaxy S10+ mjeri 157,6 x 74,1 x 7,8 mm, što predstavlja rast u svim smjerovima, osim u debljini. Porasla je i masa sa 157 na 175 grama, no i dalje telefon u ruci ostavlja odličan, skladan dojam. Vizualno, teško je razlikovati Samsung Galaxy S10+ od manjeg modela. Samo izravnom usporedbom uočit će te razliku. Izgled je identičan, a čine ga staklene površine između metalnog okvira. Izgled je bespogovorno privlačan i ispeglan maksimalno do svog savršenstva, jer to i očekujemo od Samsunga koji ovaj izgled ‘‘polira‘‘ već nekoliko posljednjih generacija. Gorilla Glass 5 staklo na leđima i Gorilla Glass 6 staklo sprijeda jamče kako bi telefon treba biti otporan na ogrebotine, a nadamo i na koji nezgodan pad. Dodajmo i vodootpornost koja je postala svojevrsni standard. Raspored otvora i fizičkih gumba smještenih na metalni okvir kućišta identičan je kao na Galaxyju S10, pa na lijevom boku svoje mjesto imaju tipka kontrole glasnoće i tipka Bixby, a na suprotnoj strani je samo gumb za uključivanje/isključivanje. Izuzetno nas raduje kako pokraj USB-C utora i na S10+ imamo 3,5-mm priključak za slušalice. Iako ga mnogi uklanjanju, ovaj kultni priključak treba imati svoje mjesto. Uključivanjem telefona dočekuje nas raskošni Dynamic AMOLED zaslon dijagonale 6,4 inča. Donosi istu rezoluciju kao manji model (1440 x 3040 točaka), a s njom radnog vam prostora neće nedostajati. Poslovično za Samsung neupitno je raspravljati o prikazu koji već godinama predstavlja najbolje na tom području.

Jedna kamera više
Samsung Galaxy S10+, kao i manji model, donosi novotariju zvanu rupica na zaslonu. Iako ćete ju možda teže uočiti nakon uključivanja zbog pozadine zaslona koja vješto prikriva izrez za kamere, kada uočite, vidjet će te da je na modelu Samsung Galaxy S10+ ona nešto veća i donosi dvije leće kamere. Ovakvo rješenje čini se zanimljivo, čak i zabavno, zbog velikog broja pozadina koje spomenute leće kamere, odnosno izrez na zaslonu, iskorištavaju na kreativan način. Osim rupice na zaslonu tek nakon uključivanja telefona postajemo svjesni njegovih majušnih rubova. Bočni su gotov jedva vidljivi, a gornji i donji donose tek toliko mjesta kako bi se smjestili zvučnici. Dva zvučnika znače i pravi stereo koji će vam dobro doći jer na ovakvom zaslonu jer valja uživati i u videosadržajima (posebice sada kada je vrijeme godišnjih odmora). Samsung Galaxy S10+ poznat je po svojim kamerama. Trend koji slijede mnogi prisutan je i na novim S10 modelima – više leća. Straga Galaxy S10+ ima trostruku kameru u konfiguraciji 12+12+16 MP, gdje je glavna 12 MP s otvorom blende od f/1.5 do f/2.4, Dual Pixel autofokusom i OIS-om. Druga 12 MP kamera je telefoto kamera s OIS-om i f/2.4 otvorom blende, autofokusom te podrškom za 2x optičko povećanje. Treća je pak UltraWide širokokutna s dokazano najširim kutom snimanja i f/2.2 otvorom blende. Sve tri kamere u zajedničkom radu pružit će vam zadovoljstvo stvaranja zaista nevjerojatnih fotografija koje telefon danas može snimiti. Prednja selfiekamera ima dvije leće u konfiguraciji identičnih 10 MP kao na S10, ali s dodatkom 8 MP senzora dubine za još nešto bolje efekte zamućenja pozadine iza portreta. Mislimo da nema smisla trošiti riječi na fotografije i videozapise koje je Samsung Galaxy S10+ kadar snimiti. Očekivano za najvećeg proizvođača pametnih telefona i za njihov najbolji model, fotografije su u vrhu onoga što pametni telefoni danas mogu ponuditi. S10+ pokreće najnovija verzija Androida uz sučelje One UI, koje donosi brojna poboljšanja, kao i geste.

Galaxy S10+ pokreće osmojezgreni Exynos 9820, raspolaže s raskošnih 8 GB RAM-a i 128 GB podatkovne memorije u osnovnoj izvedbi, a ima i standardan utor za microSD kartice. Fluidan i brz rad rezultat su ovakve snažne postave, a uz bateriju od 4100 mAh osigurana je cjelodnevna autonomija. Za kraj ostaje cijena, ona se zaustavila na nekakvih 7500 kn, što je u skladu s drugim top-modelima.

Marin Režić
Raspored otvora i fizičkih gumba smještenih na metalni okvir kućišta identičan je kao na Galaxyju S10
Neupitno je raspravljati o prikazu koji već godinama predstavlja najbolje na tom području
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike