Novosti
POČEO VELIKI OBRAČUN S KOMARCIMA

Anušić: Nećemo stati dok ne riješimo ovaj problem
Objavljeno 26. lipnja, 2019.
U četvrtak će avioni tretirati komarce u Podravlju, Tvrđavici i dijelu Darde

Nakon što su prošloga tjedna osigurana financijska sredstva te ishođene sve potrebne suglasnosti i dozvole, u srijedu u 19 sati započeo je simultani kopneno-zračni udar na komarce, pošast koja već tjednima onemogućava normalan život stanovnicima Osijeka i Osječko-baranjske županije, a koja je poprimila razmjere koje ne pamte ni najstariji stanovnici ovih područja.


Akcija je započela tretiranjem općine Bilje koja zbog svog položaja pripada u red onih koje broje najveće količine komaraca, a prvi rezultati bit će poznati u petak, 28. lipnja, nakon što Zavod za javno zdravstvo obavi nova mjerenja.


"Što se tiče metode zaprašivanja, proveli smo hladno orošavanje sredstvom trgovačkog naziva Neopitroid Premium na ukupno 2700 hektara, a što se tiče rezultata učinkovitosti, znat ćemo ih tek u petak. Zašto? Zato što ćemo u četvrtak postaviti CDC klopke uz suhi led kao atraktant koje će biti izložene tijekom noći kada je intenzitet komaraca najveći, i tek nakon toga imat ćemo službene rezultate", rekao je dr. sc. Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog ZZJZ-a, dodavši da su takva tretiranja u prošlosti bilježila učinkovitost od 75 posto naviše.


Uoči polijetanja dva Antonovljeva zrakoplova tipa AN-2 tvrtke Air Tractor iz osječke zračne luke, župan Ivan Anušić još je jednom podsjetio na dinamiku borbe s komarcima. Nakon Bilja, u četvrtak je na redu područje Podravlja, Tvrđavice i dio općine Darda, a u petak, 28. lipnja, tretirat će se rubni dijelovi Osijeka i vikend-naselje Karašica, nakon čega će ZZJZ objaviti nove termine i lokacije tretiranja. Valja naglasiti da će se paralelno sa zračnim odvijati i tretiranje sa zemlje. Jedino takvo simultano tretiranje, kažu stručnjaci, daje prave rezultate.


"Aviotretiranje će, prema mojoj procjeni, trajati između 15 i 20 dana. Ono što je bitno reći, dok ne potrošimo sredstva koja smo dobili od Vlade, nećemo stati, nego ćemo se pobrinuti i za dodatna sredstva ako to bude potrebno", poručio je župan najavivši da stanovnici Osijeka i Osječko-baranjske županije ubuduće neće prolaziti kroz ovakve muke.


"Ove smo godine doživjeli to što smo doživjeli, no ubuduće Osječka-baranjska županija i ja kao župan to više nećemo dopustiti. U pravnim ćemo okvirima nastojati formirati ustanovu koja će se baviti isključivo problemom komaraca, na način da ćemo imati sve, od monitoringa i larvicidnog tretiranja, preko edukacije svih nas koji živimo na ovom području i možemo pomoći da se ovaj problem svede na najmanju moguću mjeru, do tretiranja komaraca sa zemlje i iz zraka, što je zadnji korak u toj borbi", najavljuje osječko-baranjski župan. Ilustrirao je odmah potom o kakvim se razmjerima pošasti radi.
"Jutros (srijeda) nadlijetali smo cijeli dio pojasa od Erduta do Kopačkog rita uz Dravu i Dunav i sve je kompletno pod vodom. To je izuzetno pogodno za komarce i posljednja istraživanja ZZJZ-a pokazuju da ličinke komaraca, prisutne u enormnom broju, spremaju već treću generaciju komaraca", rekao je župan, skrenuvši pozornost na jedan od ključnih problema. "Da smo se pobrinuli i na vrijeme obavili larvicidno tretiranje, ne bi bilo ni prve ni druge ni treće generacije komaraca. Ovu ćemo godinu izgurati kako znamo i umijemo, ali od iduće se ovo više ne smije dogoditi", odlučan je Anušić.


Ivan Alilović
raspored
RUBNI DIJELOVI OSIJEKA NA REDU SU U PETAK
Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola