Autoglas
SAVJETUJEMO DUGOVJEČNOST AUTOMOBILA

Redovita promjena ulja i primjena aditiva
Objavljeno 27. lipnja, 2019.
Bez obzira na stavove, istraživanja, brojni zadovoljni korisnici svjedok su kako pravi aditivi itekako djeluju

Pri održavanju automobila promjena njegova ulja aktivnost je kojom ćemo životni vijek, pouzdanost i performanse automobila zadržati na najvišoj razini. Svi koji su iole upućeni u važnost ulja u automobilu znaju da se iza njega krije cijela znanost, kao i nebrojeni testovi koje proizvođači ulja provode ne bi li postigli najbolje rezultate. Jedno od najzvučnijih imena u automobilskoj branši, njemački Liqui Moly pokazao nam je kako on vidi postupak promjene ulja.

Prije negoli krenete s postupkom promijene ulje potrebno je informirati se koje ulje treba vaš automobil. Nemali je broj vozača koji uopće nije svjestan koje ulje koristi, a velik je broj i oni koji misle da je gradacijska oznaka jedino što vas treba zanimati. Tako veliki broj vozača čini pogreške kojima mogu znatno umanjiti performanse, pouzdanost i dugovječnost svog limenog ljubimca. Posebice je to izraženo kod vozača koji imaju vozila opremljena DPF-om i start-stop sustavima. U takva vozila ulijevanje ulja koje ne zadovoljava baš određenu normu vozila može biti pogubno. Primjerice, za neka BMW vozila nužno je ulje norme BMW LL-04, za VW grupaciju 507.00, itd. Kako biste odabrali pravo ulje, njemački Liqui Moly osmislio je vodič dostupan na: https://www.liqui-moly.com/en/service/oil-guide. Dovoljno je popuniti podatke o automobilu koji vozite i dobit ćete ulja koja možete koristiti u svojem vozilu. Na ovaj način kupnja je olakšana jer ćete prodavaču ulja moći reći koje točno ulje trebate. Nakon toga dovoljno je uputiti se u najbliži servis i obaviti brzu promjenu ulja i filtra. Pri servisu ulja najbolje se držati preporuka proizvođača, odnosno ulje mijenjati svakih godinu dana ili 15.000 km.

Liqui Moly proizveo je Engine Flush. Prevedeno s engleskog, ovaj aditiv doslovno znači – ispiranje motora. Upravo to i čini Engine Flush! Naime, visoko koncentrirani aktivni sastojci ovog aditiva rastvorit će sve naslage kao i postojeće ulje unutar motora. Dovoljno je kompletan sadržaj uliti u motor i pustiti vozilo u stanju mirovanja deset minuta. Nakon toga ulje se obvezno ispušta, a prostor unutar motora bit će potpuno očišćen i spreman za novo ulje. Nakon što smo temeljito očistili motor, vrijeme je za novo ulje i Liqui Moly Ceratec. Ovaj aditiv jedan je od najnaprednijih u području auto-moto svijeta.
Marin Režić
Upotreba aditiva
Još jedna tema koja često vozače svrstava na ovu ili onu stranu je upotreba aditiva. Dok su neki zagovornici, drugi misle kako oni nemaju smisla, a nemali je broj onih koji za njih nije nikada niti čuo. Bez obzira na stavove, istraživanja, reputacija brenda i brojni zadovoljni korisnici svjedok su kako pravi aditivi itekako djeluju. Liqui Moly osim ulja svjetski je poznato ime i za aditive, a u tom segmentu za promjenu ulja dva su imena zvučna: Liqui Moly Engine Flush i Liqui Moly Ceratec. Promjenom ulja i dalje se nećemo riješiti sedimentnih ostataka koji se nalaze posvuda unutar motora.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DEFENDER

Nova off-road zvijer sve je ostavila u šoku

2

DANI OTVORENIH VRATA U TOMIĆ&CO.

Osječani upoznali čari treće generacije bmw-a 1

3

PEUGEOT 508 MIKS COUPEA I LIMUZINE

Sportaš za kojim se mora okrenuti