Dome slatki dome
U VRTU ZAŠTITA BILJAKA

Puž je spor, ali uporan štetnik
Objavljeno 27. lipnja, 2019.
Tlo oko gredica možemo posuti pepelom ili kamenim brašnom koje će onemogućiti da puževi dođu do biljke

Puževi su u stanju napraviti veliku štetu ako se na vrijeme ne pripremimo na borbu protiv tih sporih, ali upornih štetnika. Budući da im je prirodno stanište bilo koje vlažno i hladno mjesto, rado se skrivaju pod kamenjem, ili pod drugim ostavljenim zamkama u vrtu. Tijekom dana otkrijte im sklonište i zatečene puževe golaće skupite i uništite polijevajući ih vrelom vodom.

Zamke od piva idealne su za borbu protiv ovih slinavih gostiju vrta. Male posudice ukopamo do jedne trećine u zemlju. U čašice ulijemo pivo i čekamo da puževi osjete njegov miris. Privučeni, dolaze i utapaju se u postavljenim posudama. S obzirom na to da se hrane noću, tada ih možemo skupljati uz pomoć lampe. Tlo oko gredica možemo posuti pepelom ili kamenim brašnom koje će onemogućiti da puževi dođu do biljke. Samo upornost i vjerovanje u prirodu dat će rezultate, a vi ćete biti zadovoljni što u vašem vrtu vladaju ekološki uvjeti i prirodna ravnoteža. Puževi imaju velik apetit i često preko noći znaju obrstiti cijele gredice ako ih ima u većem broju. Najugroženije biljke su salate, dalije, kadifice, jagode, gredice s usjevima i mlade biljčice općenito, a preventiva su biljke koje ih odbijaju kao međukultura - gorušica, paprat, rajčica i dragoljub (ili prekriti gredicu listovima navedenih biljaka). Navodno ih odbija i ricinus.

Drugi savjet koji smo pronašli na stranicama koje se bave zaštitom od puževa glasi: - Puževi jajašca odlažu u pukotinama, najčešće pod zemljom, a jajašca izgledaju kao sitni bijeli biseri. Puževi se na jesen zavlače pod zemlju gdje ima pukotina, da bi prezimili i prije toga odložili jajašca. Ako na jesen, dok prekopavate gredice, naiđete na takav prizor, izgnječite rukom jajašca. Zato treba poravnavati zemlju na obranim gredicama. U rano proljeće treba češće prekopati zemlju kako bi promrzla odložena jajašca. Tijekom vlažnih godina zemlju treba malčirati samo tankim slojem i uopće ne zalijevati navečer.

Prirodne i mehaničke barijere: Postoje i ograde za puževe - bio-fix - švicarski izum - pocinčani lim čiji gornji rub ima izrazito savijen profil i puževi ga ne mogu prijeći - to je dugovječna ograda oko gredica. Emca - ograda s dvije tanke žice pod naponom struje koja štiti od puževa. A ogradice od bakra također su se pokazale učinkovite jer u dodiru s puževima, tj. njihovom sluzi, stvaraju električni napon koji im smeta.

Za suhog vremena djeluju tvari koje nagrizaju tijelo ili skidaju sluz i oduzimaju vlagu, zbog čega se tijelo isuši i puž ugine. To su vapno, kameno brašno, ili drveni pepeo oko ugroženih kultura. Ali s posipavanjem navedenih sredstava morate biti oprezni: drveni pepeo povećava lužnost tla, a vapno povećava kiselost, tako da morate znati koje vam je pH vrijednosti tlo i koje biljke uzgajate na gredici koju ćete posipavati. Možda je najbolje isprobati kombinaciju. Sol također djelotvorno uništava puževe, ali imajte na umu da korištenjem soli jako narušavate biološku ravnotežu površine koju tretirate, a jako štetite i biljkama.

Talog od kave - puževi ne podnose talog od kave i naveliko ga izbjegavaju, posipajte ga posvuda po gredicama. Time ne samo da ćete otjerati puževe nego ćete i nahraniti gliste koje obožavaju talog od kave i lagano dognojiti zemlju. Talog od kave blago povećava kiselost u tlu, idealan je za bobičasto
voće.J.Kn.
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike