Dome slatki dome
SAVJET KUĆNI LJUBIMCI

Opasna sunčanica i toplinski udar
Objavljeno 27. lipnja, 2019.

Oprez za vrućih dana! Šetati treba ujutro i navečer, a izbjegavati podne i jake omarice. Neke pasmine posebno teško podnose visoke temperature, i to: bernardinci, newfaundleri, bokseri, aljaški malamuti, mastifi, shi-tzui te svi tamni psi, a i oni koji su malo predebeli. Sve životinje traže hlad, liježu na pločice i hlade se, primjećuje se da slabije jedu, a pojačano piju.


Moramo biti jako oprezni i osigurati im dosta hlada i svježe vode za piće jer dugotrajno izlaganje suncu i boravak u toplim, zatvorenim prostorijama može za njih završiti pogubno. Šetati treba ujutro i navečer, a izbjegavati podne i jake omarice. Dobro je pse osvježiti vodom – politi ih, tuširati ili kvasiti im glavu i šape. Kod štenadi i mačića treba paziti da ne zaspe na suncu. Ako svog četveronožnog ljubimca morate voziti u autu na dalji put, preporučuje se tijekom vožnje nekoliko puta stati u hladu, pustiti psa da prošeće, popije vode i onda nastaviti putovanje. Nikako ne ostavljajte psa ili mačku u autu da biste časkom obavili neki posao jer to često završi pogubno za kućnog ljubimca. Ni malo otvoren prozor nije jamstvo da ste ga ostavili u dobrim uvjetima.


Kada je životinja izravno izložena suncu, dolazi do zagrijavanja mozga i moždanih ovojnica te do njihove upale – to je sunčanica (insolatio). Kada se zbog visoke vanjske temperature i sparine prekomjereno zagrije cijelo tijelo – a poznato je da se ni psi ni mačke ne znoje po tijelu, samo minimalno na njušci i mekušima (šapama), te ne mogu ohladiti organizam – dolazi do toplinskog udara (siriasis) ili omarice (termoplegija).
Znaci upozorenja

Kada temperatura tijela kod domaćih životinja dosegne 40 Celzijevih stupnjeva, one se hlade disanjem na usta i preko isplaženog jezika. No postoji granica kada ni to hlađenje nije dovoljno. Tada nastaje kritično stanje za psa i mačku. To stanje nastupa naglo – reakcija je burna i brza te često smrt nastupa prije nego što stignemo pružiti ili potražiti prvu pomoć. Naglo se snižava krvni tlak, dolazi do kolapsa srca i dišnih puteva, zbog toga se oštećuje središnji živčani sustav i otkazuju sve vitalne funkcije. Pojavljuje se drhtanje, visoka temperatura od 42 do 45 stupnjeva, trzanje mišića, povraćanje, teturav hod i opća klonulost. M.Domes Čamagajevac, dipl.ing.vet.(Veterinarska ambulanta “Fury”)
Što učiniti
Životinju treba smjestiti u hlad s glavom na povišenom, poleći je na bok i izvući jezik, polijevati ju hladnom vodom i što prije doći do stručne pomoći. Može se životinja špricati alkoholom u spreju po krznu. Prognoza za izlječenje kod sunčanice je povoljnija, ali kod toplinskog je udara loša.
Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike