Novosti
EU ZA BIH

Za migrante 14,8 milijuna eura
Objavljeno 25. lipnja, 2019.
Europska unija izvijestila je u utorak da će izdvojiti 14,8 milijuna eura za migrante i izbjeglice u Bosni i Hercegovini, od čega je 13 milijuna namijenjeno za ilegalne migracije, priopćeno je iz Izaslanstva Europske unije u BiH. Iznos od 13 milijuna eura bit će dodijeljen kao potpora za upravljanje migracijama, o čemu je potpisan provedbeni sporazum s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM). Preostalih 1,8 milijuna eura namijenjeno je za humanitarnu pomoć, navodi se.

Povjerenik Europske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozvao je vlasti da koordiniraju pristup prema pitanju migracija. “Kao što se navodi u nedavnom mišljenju Komisije, potrebno je da vlasti BiH osiguraju učinkovitu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim razinama, kao i funkcioniranje sustava azila, što je nužno kako bi zemlja potpuno iskoristila znatnu pomoć Europske unije, i to u interesu izbjeglica i migranata, kao i lokalnih zajednica”, izjavio je Hahn.

Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides rekao je kako vlasti moraju zadovoljiti humanitarne potrebe migranata. “EU je posvećen pružanju pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija te zadovoljavanju osnovnih potreba izbjeglica i migranata u BiH, kao dopune naporima domaćih vlasti. Važno je da dobrobit izbjeglica i migranata bude u fokusu prilikom odlučivanja o lokacijama i kvaliteti prihvatnih centara”, rekao je Stylianides.

Na temelju rezultata prethodne pomoći, ovim sredstvima osigurat će se smještaj za oko 5000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata, omogućiti pristup zdravstvenim uslugama te pružiti pomoć onima koji borave izvan prihvatnih centara. Iz Europske komisije naveli su i da novu lokaciju u mjestu Vučjaku kod Bihaća na kojoj vlasti Unsko-sanske županije smještaju migrante EU i UN smatraju neodgovarajućom. U posljednjih mjesec dana porastao je broj migranata koji ulaze u BiH te se masovno pokušavaju preko Unsko-sanske županije dokopati Hrvatske i nastaviti prema zemljama EU-a. H