Sport
U SVAKOJ LINIJI PO JEDAN

Tri nova mušketira: Ambiciozni Marićev prijatelj, motivirani povratnik u grad i dečko od milijun eura
Objavljeno 26. lipnja, 2019.
Sva su trojica bili na listi naših prioriteta - kaže Marin Skender

Sportska logistika NK Osijek u prvom je tjednu prijelaznog roka odradila odličan posao. Sportski direktor Alen Petrović i njegov pomoćnik Marin Skender, koji je ujedno i glavni klupski skaut, doveli su tri zvučna pojačanja za koje volimo reći da su - kapitalci.


Uoči svakog prijelaznog roka napravi se popis želja kada su u pitanju pojačanja i onda ih se rasporedi na "A", "B" i "C" listu. Sva trojica - Ante Majstorović, Vedran Jugović i Antonio Mance, koji su dovedeni u prvom naletu prijelaznog roka "skinuti" su s "A" liste. To samo govori koliko su dobar posao napravili Petrović i Skender.


- Njih trojica dovedena su ciljano, kao naše prioritetne želje, a ne da smo ih uzimali kao nekakve pričuvne opcije. Majstorović i Jugović su jako iskusni igrači, a Mance je, uvjeren sam, reprezentativni potencijal. Želim naglasiti kako se mi kod izbora pojačanja ne vodimo samo igrački kvalitetama, nego nam je jako važan i karakter. Njih trojica u sebi imaju i lidersku crtu, što je iznimno važno - objasnio je Marin Skender.
Projekt je važan

Prva "lasta" ovoga ljeta bio je Ante Majstorović, iskusni stoper koji posljednje tri sezone nosi dres zagrebačke Lokomotive, a od njega se očekuje da učvrsti obranu bijelo-plavih. Ante je istaknuo zbog čega je izabrao Osijek.


- Prije svega sportski izazov i klupska ambicioznost. U HNL-u očekujem borbu za najmanje drugo mjesto, a u Europi da odemo što je dalje moguće. Zadovoljan sam što sam došao ovdje i sad trebam dokazati kako mogu biti koristan za momčad i klupske ciljeve. Mogu igrati sa sve tri centralne pozicije u obrani, a zasad me trener vidi kao lijevog ili desnog stopera - ambiciozno je istupio Majstorović.


U osječkoj svlačionici dočekao ga je nekadašnji suigrač i veliki prijatelj Mirko Marić s kojim je dijelio istu sudbinu kao član Dinama. Naime, obojica su imali ugovor s "modrima", a da za njih nisu odigrali ni jednu utakmicu.


- Nas dvojica smo možda jedini igrači koji smo imali dugotrajne ugovore s Dinamom, a da nismo za njega odigrali ni minutu, ha,ha. Nema veze, to je iza nas, Mirko je odigrao važnu ulogu u mom dolasku u Osijek, a na meni je sada da kroz igre zadovoljim navijače i klupske čelnike - poručuje Ante.


Sasvim drugačiju ulogu trebao bi imati Antonio Mance, Osijekov rekorder kada je u pitanju visina plaćene odštete. To je prvi igrač od "milijun eura" u Gradskom vrtu. Nosit će težak križ na leđima.


- Zašto sam izabrao Osijek? Prvo, dopao mi se projekt, drugo, nisam želio opet izabrati neki jaki europski klub i sjediti na klupi. Želim igrati i postizati što bolje rezultate, a na koncu izaziva me i HNL, jer u njemu nisam mnogo igrao. Kada sam bio u Puli minutaža mi je bila minimalna. Fluid koji me vodio pri odluci bio je napredak u karijeri za koji ću u Osijeku, vjerujem, imati mogućnost - rekao je Antonio Mance, nova Osijekova "devetka".


Bit će zanimljivo vidjeti kako će Mance funkcionirati u paru s Mirkom Marićem koji je prošle sezone zabio respektabilnih 18 pogodaka, ali je i nerijetko bio asistent. Njih dvojica mogli bi biti prava noćna mora za suparničke obrane.


- Igrao sam u Trenčinu u tandemu sa sličnim profilom igrača kao što je Marić, i to je funkcioniralo dobro. Zato sam uvjeren kako ćemo Marić i ja brzo pronaći zajednički jezik na terenu i Osijek nositi prema ostvarivanju rezultatskih ciljeva - zaključio je Mance.
Povratnik

Za kraj smo ostavili Vedrana Jugovića koji je povratak u Gradski vrt doživio baš emotivno. Danas u momčadi bijelo-plavih ima dosta igrača koji su ponikli u Školi nogometa, ali malo ih je koji su, poput Vedrana, baš rođeni Essekeri. To je štih koji momčad može učiniti drugačijom, boljom. Kada je odlazio prije šest godina klub je bio "na klocnama".


- Kad sam bio mlađi uvijek sam mislio kako ću u HNL-u igrati samo za NK Osijek. No, okolnosti su me odvele drugim putem. Kada sam odlazio nije bilo previše izbora, ali ne mogu reći da danas žalim zbog toga. Lijepo je vratiti se kući, lijepo je zateći ambiciozan i sređen NK Osijek. Ovo je moj klub i moj grad u kojem ću živjeti do kraja života - emocionalno će Jugović.


Otišao je kao igrač u usponu, a vraća se u najzrelijim godinama i kao takav morao bi biti jedan od glavnih oslonaca momčadi.


- Pratio sam Osijek još dok sam bio u Južnoj Koreji. Momčad ima veliki potencijal, jer je spoj iskustva i mladosti, a u Dini Skenderu ima odličnog trenera. Trebat ćemo se znati nositi s pritiskom velikih očekivanja koja će nas pratiti. Ako u prvenstvu želimo daljnji napredak onda znamo što nam je činiti. Osobno jedva čekam da počne sezona i opet se nađem pred osječkom publikom. Uvjeren sam kako možemo napraviti velike stvari, jer da nisam, ne bih se ni vraćao. Stalno me prati osjećaj nedovršenog posla s Osijekom. Sada ga se želim riješiti - poručuje Jugović.


I njega će u svlačionici dočekati poneko lice s kojim ju je dijelio prije šest godina, ali bit će tu i mladih lavova koji će od njega itekako imati što naučiti.
- Tomislav Šorša igrač je moje generacije i čovjek od kojeg bismo mi mlađi igrači doista trebali naučiti kako se poštuje klub, ali i radne obveze. Iz mog vremena tu su i Marin Skender i Karlo Primorac, koji su danas u stručnom stožeru, a onda su mi bili velika podrška kao stariji igrači. Tako ću se i ja danas odnosi prema mladim snagama, a posebno prema Mihaelu Žaperu koji je ozbiljan potencijal - zaključio je Vedran Jugović.


Dalibor Keler
Vedran Jugović

veznjak NK Osijek

- Lijepo je vratiti se kući, lijepo je zateći ambiciozan i sređen NK Osijek. Ovo je moj klub i moj grad u kojem ću živjeti do kraja života. Što drugo mogu reći nego da sam sretan.
PRIKLJUČILI SE ŠKORIĆ I KLEINHEISLER
Nakon prve faze priprema u redovima bijelo-plavih zdravstveni karton posve je čist. Svi su igrači zdravi, a to je odlična vijest, iako ne tako baš i uobičajena pojava. Inače, po odlasku u Austriju momčadi su se priključila i dva reprezentativca koja su bila na produženom odmoru - kapetan Mile Škorić i László Kleinheisler. Njih dvojicu u ritam će uvoditi polagano, a do početka prvenstva, ako ne bude zdravstvenih problema, trebali bi biti u zadovoljavajućem stanju kada je forma u pitanju. Ostaje i vidjeti hoće li se trener Dino Skender odlučiti koristiti različite momčadi u HNL-u i Europskoj ligi.
DANAS PROTIV CLUJA
Nogometaše Osijeka danas očekuje prvi test od početka priprema. Uvodnih desetak dana samo se treniralo i popunjavalo momčad, a odlaskom u Austriju kreću ozbiljne stvari. I prvi suparnik koji će testirati bijelo-plave jako je ozbiljan. Riječ je o prvaku Rumunjske Cluju. Utakmica se igra u Leobenu, s početku u 17.30 sati, a njezina specifičnost bit će u tome što će se igrati 2x60 minuta. Tako će trener Dino Skender moći koristiti gotovo sve raspoložive snage koje je poveo u Štajersku. Inače, raspored odigravanja pripremnih utakmica ovaj put u nešto je drugačijem ritmu. Igrat će se svakih 4-5 dana, a to ranije nije bio slučaj. Međutim, Skender je sve to isplanirao tako da će stvarno svi igrači ravnomjerno osjetiti opterećenje utakmica, a opet će imati ozbiljnu minutažu. Očito je kako Skender doista svima želi pružiti priliku za dokazivanje, iako smo uvjereni kako udarnu momčad već ima u glavi.
Možda ste propustili...

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

DESCHAMPS IMA ŠIROK IZBOR ZA ZAMJENU

Kingsley Coman ni sam ne vjeruje u oporavak

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

Najčitanije iz rubrike