Sport
HRVATSKA SE OPROSTILA OD U-21 EURA

Loš start, ozljede i izbornik zadovoljan “mrvicama”
Objavljeno 26. lipnja, 2019.
Hrvatska je skupinu C završila kao posljednja s jednim bodom

Hrvatska U-21 reprezentacija remijem 3:3 protiv Engleske završila je svoj nastup na Euru u Italiji i San Marinu. Mladi su hrvatski reprezentativci natjecanje završili kao posljednjeplasirani u skupini C s jednim bodom, koliko ima i Engleska, a koja je poziciju iznad zbog bolje razlike pogodaka.

Tako je Hrvatska i u svom trećem nastupu na U-21 Euru ponovila učinak s prijašnjih (remi i dva poraza), a protiv Engleza pokazala je i svoje najbolje izdanje, nakon poraza protiv Rumunjske (1:4) i Francuske (0:1) u prva dva kola. No, i ovaj put u igri naše reprezentacije bile su brojne individualne pogreške, posebice u obrani, ali definitivno je pomak nabolje činjenica da su se tri puta vraćali iz rezultatskog zaostatka. Nelson (11-11m), Maddison (48) i Kenny (70) dovodili su "gordi albion" u vodstvo koje su svaki put poništavali Josip Brekalo (Brekalo 39, 82) i Nikola Vlašić (62). Upravo je taj detalj kao jedan od razloga za zadovoljstvo istaknuo i izbornik Nenad Gračan, čestitavši svojim igračima na prikazanom.

- Čestitam igračima na sjajnoj utakmici i pokazanom karakteru. Vraćali smo se tri puta nakon primljenih pogodaka iz situacija koje nam se nisu smjele dogoditi. Engleska je u prethodnim utakmicama pokazala veliku kvalitetu unatoč porazima. Svidjela nam se njihova igra, ali vidjeli smo da se može iskoristiti ono što riskiraju te smo im se suprotstavili dobrom i brzom tranzicijom. Pokazali smo da možemo i protiv Francuza, možda nas je ona prva utakmica presjekla. No, dečki su se vratili nakon svega toga i pokazali kvalitetu - procijenio je Gračan, istaknuvši i veliki hendikep zbog ozljeda koje su zadesile reprezentaciju, ponajprije onu Brekala, koji je tek u posljednjem susretu odradio punu minutažu.

Upravo je krilni napadač Wolfsburga uz Vlašića pokazao najviše na ovom prvenstvu te potvrdio da je s pravom već sada u krugu A reprezentacije.

- Svima smo pokazali da nešto vrijedimo nakon katastrofalnog ulaska u turnir. Odigrali smo dobro protiv Francuske, malo je nedostajalo da nas nagradi, a protiv Engleske bilo je još bolje. Svima je stalo, nije se to najbolje pokazalo na ovom turniru, ali i doći ovdje jako je veliki uspjeh. Nadam se da ćemo na nekim turnirima imati više sreće na otvaranju - rekao je Brekalo.

Hrvatska je u Serravalle, gdje je odigrala sve tri svoje utakmice, otputovala s velikim očekivanjima, priželjkivalo se polufinale te put u Tokio na Olimpijske igre, no realnost je bila drugačija. Mnogo toga izgubljeno je već na otvaranju protiv Rumunja, dvojbene su i Gračanove kadrovske odluke, no izbornik ističe kako je već dolazak na Euro veliki uspjeh.

- Možda bi sve bilo drugačije da je početak bio drugačiji. Ipak, dečki su vidjeli da mogu, da imaju kvalitetu i trebaju se kroz klubove nastaviti razvijati kako bi došli do A reprezentacije. Dosta igrača ostat će u sljedećem ciklusu i ovo im je veliko iskustvo - poručio je Gračan.

Goran Roguljić
POLUFINALISTI IZBORILI TOKIO
U polufinalu U21 Eura u četvrtak 27. lipnja igrat će Njemačka - Rumunjska (Bologna) i Španjolska - Francuska (Reggio Emilia). Posljednji su svoje mjesto u polufinalu, a time i put na Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine izborili Francuzi i Rumunji koji su u našoj skupini C remizirali bez pogodaka. Taj je ishod garantirao objema reprezentacijama prolazak dalje s po sedam bodova, s tim da su prvo mjesto zbog ukupne razlike pogodaka izborili Rumunji. “Tricolori” su, pak, prošli u nokaut-fazu kao najbolja drugoplasirana reprezentacija, rastuživši time domaćina Italiju, koja je tako otpala sa šest bodova. Finale se igra u nedjelju, u Udinama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike