Regija
ĐAKOVO

Prodavači protiv zbrke: Tržnica uvijek srijedom i subotom, i na praznik
Objavljeno 26. lipnja, 2019.
Povrtlari kažu da kupaca zbog pomicanja “pijačnog” dana bude 50 posto manje, a povrće i voće, osjetljiva roba, ostaju neprodani

Teško je Gradska tržnica posljednji tjedan, kada su u samo sedam dana bila dva državna praznika i blagdan - u četvrtak Tijelovo, u subotu Dan antifašističke borbe i jučer Dan državnosti, održavala svoj radni ritam, pogotovo u dijelu udarnih tržnih dana, a to su u Đakovu srijeda i subota, kada je "trbuh grada" u prvom redu u znaku ponude povrtlara, voćara, pčelara, cvjećara... Pravilo je - padne li udarni tržni dan na neki neradni dan, on se pomiče za dan ranije. Ono je u posljednjih sedam dana napravilo pravu zbrku u "pijačnom" kalendaru - dio prodavača izašao je dan ranije s robom na štandove, a dio je to učinio subotom, kada je i inače udarni tržni dan u gradu.

Kupci zbunjeni
Tako je bilo i s kupcima - dio se sjetio da je "pijačna" subota zbog Dana antifašističke borbe "prebačena" na petak pa je kupnju povrća i voća na tržnici obavio u petak, a manji dio to je učinio u subotu. Oni koji su zaboravili ili ostali zbunjeni vezano uz rad objekta zbog praznika, dakako, voćem i povrćem opskrbili su se u trgovačkim centrima. Prodavači na tržnici, pogotovo povrtlari jer prodaju osjetljivu robu, negoduju.

- Mi smo za to da tržnica radi u svoje udarne dane, srijedom i subotom, neovisno pada li neradni praznik ili blagdan na njih. Jedne godine to nam je bilo dozvoljeno. Ljudi više ne znaju koji je dan "pijac". Sjete se u 12 sati da je pomaknut zbog praznika za dan ranije i zakasne. Naravno, odu u trgovački centar. On može raditi i praznikom pa neka se to onda kroz zadržavanje udarnih tržnih dana srijedom i subotom, neovisno o praznicima, dozvoli i nama na tržnici - kaže povrtlarka Blaženka Škorvaga iz Punitovaca, čiji je OPG s proizvodnjom povrća, voća i cvijeća najveći na štandovima đakovačke Gradske tržnice. Uz nju, na ovoj tržnici izlaže i prodaju svoju robu još 55 certificiranih OPG-ova. Škorvaga procjenjuje da zbog pomicanja tržnog dana promet odnosno posjet tržnici bude manji i za 50 posto.

Ne vrijedi brati
- Ne vrijedi nam brati toliku robu jer se zbog manjeg posjeta ne proda i propada. Da sam znala da će dio prodvača izaći i u subotu, i sama bih došla prodavati na "pijac". Ja sam to učinila u petak držeći se pravila o pomicanju dana zbog blagdana, no kupci su navikli na "pijačnu" subotu u Đakovu. Svjesno sam u petak došla s nešto manje robe, da smanjim štetu zbog pada prodaje, jer nije srijeda ili subota. Imam nešto štete zbog neprodane robe za taj dan, no nije velika kao prije - kaže Škorvaga.

A tržnica je upravo veliki, šareni trbuh grada - sezona je rajčice, krastavca, paprike, feferona, kupusa, kajsija...

- Čak sam se nedavno reklamirala kako bih oglasila da zbog nedavnog praznika izlazim dan ranije s robom na "pijac", no nije imalo nekog odjeka. I za to je potrebno vrijeme - kaže povrtlarka Škorvaga, koja s ostalim kolegama oči upire u Univerzal, koji upravlja Gradskom tržnicom, da se nađe rješenje za rad tržnice u neradne dane.

Suzana Župan
“Sazvat ćemo sastanak s prodavačima”
- Načelno, mi te dane možemo proglasiti obveznim za rad tržnice, a radnicima koji su na njoj raspoređeni platiti rad u dane blagdana i tako se organizirati u to vrijeme - odgovara direktor Univerzala Stjepan Ripić. Najavljuje razgovor o toj temi s voditeljicom RJ Tržnica i parking, da se sazove inicijalni sastanak s prodavačima s tržnice, da daju svoj prijedlog.

- Gledat ćemo u okviru svojih mogućnosti maksimalno izaći im u susret. Svjesni smo da rade s osjetljivom robom koja mora biti netom ubrana i odmah prodana - kaže Ripić. Dodaje, rad tržnice neovisno o praznicima i blagdanima jedino se ne bi mogao realizirati na Božić i Uskrs.
Možda ste propustili...

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike