Osijek
MNK NEPTUN

Najbolji u utrci na vesla braća Egyed i Zakany
Objavljeno 26. lipnja, 2019.
Motonautički klub Neptun ima 150 članova, od kojih 80 ima plovila, a djeluje već 112 godina

Zbog činjenice da je u Osijeku danas iznimno mali broj tradicionalnih drvenih čamaca čiklova i motora s četiri konja "lame", Moto nautički klub Neptun od prije nekoliko godina na svojoj tradicionalnoj utrci čamaca na veslanje dopustio je i sudjelovanje i ostalih vrsta čamaca, a jedini uvjet je da se na riječnoj stazi prevesla oko 300 metara od starta do cilja. Tako su u utorak prvo mjesto u utrci kajaka odnijeli Damir i Dario Egyed, a prvo mjesto u čamcima tim Denisa i Božidara Zakanya.

Riječ je o jednoj od najdužih organiziranih riječnih utrka u gradu. Naime, prva utrka čamaca na veslanje u Osijeku je organizirana prije 47 godina, a sam Motonautički klub Neptun djeluje već 112 godina. I dok se ova utrka u bivšoj državi redovito održavala 1. svibnja, nakon Domovinskog rata svake godine se održava baš u povodu Dana državnosti, kada se uoči utrke u Dravu polažu vijenci za sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Tako je bilo i ove godine, kada se u utorak za 47. utrku prijavilo 14 natjecateljskih timova.

- Natjecatelji veslaju od Konjičkog kluba do početka našeg pontona, što je oko 300 metara. Treba reći da su na ovu utrku svi dobrodošli i ne moraju nužno biti članovi našeg kluba. Ove godine su se spojili praznici, pa je velik dio članova otišao iz grada i nešto je manji broj natjecatelja. Inače, MK Neptun ima 150 članova, od kojih njih 80 ima plovila, a ostali su simpatizeri koji vole rijeku Dravu. Svi naši članovi koji imaju plovilo imaju pravo na vez, a dio članova koji nema plovila uživa u našem prostoru. Vezovi se inače čekaju od tri mjeseca do godinu dana i trenutačno su svi popunjeni - naglašava predsjednik MK Neptun Dragutin Kopf.

Inače, u Osijeku trenutno djeluje pet motonautičkih klubova, i to uz Neptun, još MK Nemetin, Donji grad, Drava i Retfala, a cijena godišnje članarine u MK Neptun je 100 kuna.

Nefreteta Z. Eberhard
Osigurati čikl svakom osječkom fakultetu
MK Neptun u dogovoru sa Županijom osječko-baranjskom planira realizirati plan s ciljem revitalizacije utrke čiklova. - Ideja je da se izrade čiklovi za sve osječke fakultete i da svaki fakultet ima jedan svoj tim koji bi se onda natjecao na ovoj utrci. U Engleskoj imaju utrku Oxforda i Cambridgea, a mi bismo imali utrku između Elektrotehničkog, Pravnog i primjerice Ekonomskog fakulteta - priča Kopf. Inače, u MK Neptunu objašnjavaju i kako je sama motonautika danas iznimno skup hobi jer prosječan čamac s motorom stoji oko 40 tisuća kuna. To je i razlog što mali broj Osječana ima svoje plovilo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike