Osijek
NA SASTANKU KOORDINACIJE U ŽUPANIJI OTKRIVENI KORACI U BORBI PROTIV KOMARACA

Aviotretiranje komaraca počinje u srijedu, a istovremeno kreće i tretiranje s tla
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
ZZJZ je samo na postaji u Halaševu kroz 12 sati izmjerio rekordnih 40.290 jedinki odraslih komaraca

"Sve papire smo pripremili, suglasnosti i dozvole su dobivene, a uz financijska sredstva, osigurani su avioni te sami izvođači radova za početak tretiranja", rekao je u ponedjeljak osječko-baranjski župan Ivan Anušić na izvanrednom sastanku koordinacije s gradonačelnicima i načelnicima, koje je tom prigodom još jednom pozvao na opću suradnju u borbi protiv aktualne najezde komaraca. Župan je pritom otkrio kako bi aviotretiranje najugroženijih dijelova trebalo početi ove srijede, 26. lipnja, a svojim avionima će ga provoditi osječka tvrtka Air tractor d.o.o., dok će sredstvo za zaprašivanje, odnosno insekticid osigurati tvrtka Vetam d.o.o.
- Ova koordinacija služi da svim gradonačelnicima i načelnicima, čija je formalna obveza i ranije bila borba protiv komaraca, ukažemo kada će točno avioni tretirati njihovo područje, kako bi oni paralelno krenuli s tretiranjem s tla, jer avioni mogu nadlijetati rubne dijelove i samo do tristotinjak metara ulaziti u područje grada ili naselja. Stoga je neophodno ovu akciju provesti koordinirano na urbanim dijelovima i provoditi opsežno tretiranje sve dok se cijeli problem ne riješi - naglasio je Anušić, više puta podsjećajući kako razvoj strategije tretiranja komaraca nipošto nije zakonska obveza Osječko-baranjske županije, ali je iz moralnih razloga ona prepoznala opasnost ovog zdravstvenog, gospodarskog, pa i demografskog problema, za kojega je Vlada RH naposljetku osigurala pet milijuna kuna. U tome kontekstu, na koordinaciji je pojašnjeno kako je obveza svakog grada i općine osigurati iz proračuna sredstva za tretiranje komaraca, ali kako se gradonačelnike i načelnike usprkos tome ne može formalno prisiliti na sudjelovanje u ovoj zajedničkoj akciji.
- Komarci su zdravstveno pitanje prve kategorije, a iako još nemamo problem s bolestima koje prenose, to ne znači da se one neće pojaviti. Međutim, treba realno reći da se problem komaraca u Slavoniji vjerojatno nikada neće do kraja riješiti, ali ako ga želimo barem početi rješavati, u ovom trenutku moramo započeti borbu s ozbiljnim sredstvima, kako bismo kontinuirano i planski kontrolirali najezdu. Ovo sada je najskuplje, jer moramo dizati avione, tretirati možda i mjesec-dva bez prestanka, trošeći milijune kako bismo "gasili požar" koji se mogao prevenirati u proljetnim mjesecima - upozorio je župan Anušić, ponavljajući kako su komarci problem cijele istočne Hrvatske, pa i sama Vukovarsko-srijemska županija, u suradnji s Osječko-baranjskom, još traži model za suzbijanje najezde.
Anušić je naposljetku istaknuo ono što je svim Slavoncima očito - da su ove godine vremenski uvjeti izuzetno pogodni za komarce, što je gradonačelnicima i načelnicima iznošenjem uistinu alarmantnih podataka potvrdio i dr.sc. Dario Brdarić,voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
- Sukladno odluci Vlade od 19. lipnja, proveli smo mjerenje na terenu postavljanjem CDC klopki uz suhi led kao atraktant. Mjerenje smo proveli na 14 postaja diljem županije, nakon čega smo ispred ZZJZ-a izdali preporuku za aviotretman na tom području. Naime, zabilježili smo povećan broj odraslih komaraca na svim postajama, a uz to što smo kroz 12-satno izlaganje na nekim mjestima mjerili preko 20, pa i 27 tisuća jedinki, kao služba koja godinama provodi monitoring zabilježili smo rekordnih 40.290 jedinki odraslih komaraca u Halaševu kod Darde, koje jest zeleni pojas i poplavno područje, ali ovako visoke brojke uistimu ne pamtimo - otkrio je Brdarić. .
- S aktivnostima i mjerenjima nastavljamo i ovaj tjedan, na području Županije i grada Osijeka, jer vjerujemo da će rezultati i dalje upućivati na potrebu tretiranja, kako s tla, tako i iz zraka - upućuje voditelj Brdarić, otkrivajući kako ZZJZ još finalizira redosljed tretiranja dijelova županije, koje će početi u srijedu ako tada budu povoljni vremenski uvjeti. M.Mandić

Načelnik općine Bilje zahvalan na inicijativi

"U ime stanovnika općine Bilje zahvaljujem se Županiji na angažmanu i ovoj akciji. Nažalost, naša općina je najizloženija i drago mi je što napokon krećemo s koordiniranim djelovanjem, iz zraka i sa zemlje, kako bismo brojnost komaraca bitno smanjili. Naravno da ih se ne možemo riješiti do kraja, ali ovo je dobar početak da ih svedemo na razumnu razinu i da nas sljedećih godina ne iznenadi ovakva najezda", rekao je načelnik općine Bilje, Željko Cickaj, podsjećajući kako je njegova općina i ove godine osigurala znatna sredstva za tretiranje komaraca s tla. Razumljivo, na samoj koordinaciji, načelnika Cickaja je najviše zanimala mogućnost tretiranja komaraca, pretežito larvi, u PP Kopački rit, na što mu je župan Anušić odgovorio kako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dalo zeleno svijetlo za tretiranje rubnih dijelova baranjskog parka prirode, dok će za buduće larvicidne tretmane biti potrebno dodatno lobirati.

Formiranje javne ustanove za kontrolu komaraca

U sklopu Strategije kontrole komaraca, koju će uskoro dovrištii Povjerenstvo za koordinaciju sustava kontrole komaraca i uspostavljanja programa u gradovima i općinama Osječko-baranjske županije, planira se formiranje javne ustanove, koja će uz ZZJZ nastojati suzbiti najezde komaraca.
"Pravni oblik ustanove će uskoro biti definiran, ali znamo kako će ona biti zadužena za ono što danas pokušavamo - koordinirati s ZZJZ-om, kako bi na vrijeme započeli larvicidno tretiranje i provodili ga do kraja godine, u međuvremenu provodeći monitoring, preventivu i najvažnije, edukaciju stanovnika", otkrio je na koordinaciji osječko-baranjski župan Ivan Anušić, podsjećajući kako u proljetnim mjesecima ove godine u većini općina i gradova nije napravljen larvicidni tretman, zbog čega je i došlo do pretjeranog razvoja odraslih komaraca.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike