Novosti
PREDSJEDNIČKA KANDIDATURA

Škoro zagovara veće ovlasti
jer “ne želi biti fikus”
Objavljeno 23. lipnja, 2019.
Smerdel: Ni jedan kandidat ne zna za kakvu se funkciju natječe. Ne znaju ni kako se Ustav mijenja

Vezani članci

ZORAN MILANOVIĆ:

Sada mi je lakše jer nemam teret favorita

Pjevač i poduzetnik Miroslav Škoro u nedjelju je objavio svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske. Učinio je to u videoporuci na svojoj facebook-stranici.

"Hrvatska treba osnaženje ustavnoga položaja predsjednika Republike", rekao je Škoro. Poručio je kako je srž njegova programa savez s narodom nasuprot vladavini političkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkoga tijela. "Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račun", naglasio je Škoro istaknuvši da će njegov prvi predsjednički potez biti poziv parlamentu za promjenu Ustava. "Ako tu inicijativu potrebna većina ne prihvati, predložit će predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnoga referenduma, a ako on odbije taj prijedlog, pozvat će građane na prikupljanje potpisa za provođenje referenduma", rekao je dodavši kako bi tada volio vidjeti onoga tko će pokušati izigrati volju naroda. Predsjednik Republike, naglasio je, jedini je dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i koji mandat dobiva neposredno od toga naroda. Njegov utjecaj u političkom sustavu stoga treba biti razmjeran toj činjenici, istaknuo je Škoro dodavši kako on ne želi biti predsjednik fikus nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provedbu onih politika za koje će ga narod izabrati. Te su ovlasti, rekao je, raspisivanje referenduma, zakonodavni referendum, sazivanje sjednice Vlade, predlaganje kandidata za ustavne suce i privremeni veto. Predsjednik, prema njegovim riječima, mora imati pravo raspisivanja referenduma bez suglasnosti premijera. Za njega, istaknuo je, Hrvatska nije slučajna država i dokazat će da je itekako uspješan projekt koji su ugrozili nesposobni političari. "Želim vratiti povjerenje u instituciju predsjednika Republike i zato tražim vaš glas da zajedno damo novi poticaj i hrvatskoj kulturi i znanosti", rekao je Škoro.

Škorina kandidatura izazvala je lavinu reakcija, ali uglavnom na društvenim mrežama. Tako je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin napisao: "Vremena su možda drukčija, osobe su različite, ali tendencije iste. Miroslav Škoro danas je objavio svoju kandidaturu te poručio da, ako on postane predsjednik Republike, između njega i naroda neće biti posrednika. Pametnom dosta." Grbin je Škoru usporedio "s kraljem Aleksandrom Karađorđevićem i njegovim proglasom diktature 1929. godine."

Stručnjak za ustavno pravo Branko Smerdel komentirao je kako ni jedan kandidat ne zna za kakvu se funkciju natječe. "Ne znaju ni Ustav, ni kako se on mijenja. Tužno je što im to uopće ne škodi!" napisao je Smerdel na Facebooku.

Miroslav Škoro rođen je 1962. u Osijeku gdje je diplomirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu. Od 1995. do 1997. bio je generalni konzul RH u Mađarskoj. Kandidirao se na parlamentarnim izborima 2007. te postao zastupnikom HDZ-a.

Dijana Pavlović/H
“Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račun”, poručuje Škoro
PROTIV EUROPSKE UNIJE KAO FEDERACIJE
“Drage Hrvatice i Hrvati, pripadnici nacionalnih manjina, neću vam obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu”, poručio je Škoro u svojoj objavi o kandidaturi dodavši kako jamči da će sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države. Bude li izabran, zalagat će se za izgradnju Europske unije kao zajednice ravnopravnih i suverenih nacija, “a ne kao federacije ili ne daj Bože unitarne državne zajednice.”
Možda ste propustili...