Novosti
DAN SJEĆANJA NA JADOVNO

Javnost mora znati istinu o logorima
Objavljeno 23. lipnja, 2019.
Dan sjećanja na Jadovno 1941. i na stradanja žrtava u tom koncentracijskom logoru NDH-a u kojem je pobijeno više od deset tisuća Srba, Židova, Roma i Hrvata obilježen je u nedjelju kod središnjeg spomenika u Jadovnu, gdje su čelnici Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina RH i Saveza antifašističkih boraca i antifašista upozorili da se u Hrvatskoj negiraju zločini počinjeni u NDH-u.

"Želimo da puna istina o ovim stravičnim logorima smrti dopre do hrvatske i svjetske javnosti, posebice mladih koji ništa ne znaju o njima, ni što je bio NDH, ni na čemu se temeljio", rekao je koordinator Židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus. Upozorio je kako postoje grupe koje sustavno negiraju Nezavisnu državu Hrvatsku kao zločinačku tvorevinu. "Prije nekoliko dana sama predsjednica Hrvatske primila je predstavnike proustaške inicijative Hrvatski obredni zdrug Jazovka, za koje je Jadovno laž", rekao je Kraus. Ustvrdio je da sve zločine treba osuditi, ali ih treba razlikovati i ne smije ih se izjednačavati. Treba jasno reći, poručio je Kraus, tko je bio žrtva, a tko krvnik, tko je bio borac i pobjednik, a tko zločinac i poraženi.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin rekao je da je u Hrvatskoj nagomilan cijeli niz problema koje treba rješavati - od povijesnih udžbenika i antifašističke spomeničke baštine do činjenice da crkveni oci drže mise za fašističke zločince, a ne za njihove žrtve. Pozitivnim primjerom nazvao je, međutim, govor izaslanika Vlade i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića u Brezovici: “Ohrabruje da je na obilježavanju Dana antifašističke borbe ministar Bošnjaković rekao da Vlada osuđuje ustaški režim i njegove zločine koji su počinjeni u Drugom svjetskom ratu.” To je, zaključio je Habulin, nedvosmislena poruka da današnja Hrvatska nije sljednica NDH-a, nego zemlja nastala na antifašističkim tekovinama i antifašističkoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu. H