Regija
ZAVRŠENA 32. BONAVITA

Četiri vina su se okitila šampionskom titulom Bonavite
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
TRNAVA - U Trnavi je proteklog vikenda završena 32. turističko-gospodarska manifestacija vinogradara i vinara Slavonije i Baranje Bonavita. I ove godine održana je u okviru programa Đakovačkih vezova što se ove godine održavaju 53. put. Program Bonavite trajao je dva tjedna; počeo je još 7. lipnja Prvom ličkom večeri, a središnjicu doživio u subotu na svečanosti u velikom šatoru, kada su šampionima Bonavite i drugim vinarima što su svoja vina poslali na ocjenjivanje dodijeljeni pehari, medalje i priznanja. Ocjenjivačkoj komisiji Bonavite ove je godine stiglo 139 uzoraka vina iz cijele Slavonije i Baranje, a šampionske titule ponijela su četiri vina. Šampion 32. Bonavite je traminac ledena berba 2016. godina Vina Papak Ilok, šampion crnih vina je syrah iz 2017. godine Feravina d.o.o. iz Feričanaca, a šampion graševine graševina ledena berba iz 2018. godine Vinarije Perak iz Kutjeva.


Šampionom suhih mirnih vina proglašena je graševina iz 2017. godine koju su proizvela Vina Belje Kamenac. Ostalima su pripale zlatne, srebrne i brončane medalje manifestacije te priznanja. Šampionske pehare i druga odličja dodijelili su zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator, đakovački gradonačelnik Marin Mandarić i načelnica Općine Trnava Irena Mikić Brezina. Dok je gradonačelnik Mandarić govorio o Đakovačkim vezovima i što trnavačka Bonavita znači za smotru, zamjenik župana Lagator govorio je o podizanju trajnih nasada, odnosno vinograda u županiji, te vrijednosti vinorodnih krajeva kao što je trnavačko vinogorje, uz poruku da vinarske i vinogradarske aktivnosti nailaze na razumijevanje i praćenje Županije.


Načelnica Mikić Brezina ističe zadovoljstvo činjenicom da je trnavačka Bonavita jedna od najstarijih vinarsko-vinogradarskih manifestacija, održavši se više od tri desetljeća. Načelničina osnovna poruka jest i da je vinarima itekako stalo kakvu će ocjenu dobiti njihova vina upravo od ocjenjivačke komisije Bonavite jer ju smatraju izuzetno stručnom. A ove godine predsjedali su joj predsjednica Blaženka Mandarić i novi tajnik Krešimir Hren. – Izuzetno nam je drago što i dalje postoji ozbiljna zainteresiranost vinara da nam povjere svoja vina na ocjenu - rekla je Mikić Brezina. Nakon pozdravne riječi i dodjele pehara i priznanja, održan je glazbeni program za koji se pobrinuo sastav Posegana iz Požege. Jaka kiša s grmljavinom koja se u subotu predvečer i navečer zadesila i nad Trnavom prouzročila je probleme s vodom u šatoru i prekid struje, no problem je otklonjen, a Bonavitina večer nastavljena u dobroj atmosferi do dva sata poslije ponoći.
U okviru 32. Bonavite u Kondriću je održana smotra KUD-ova Lipanjske večeri, a u Trnavi nogometni turnir veterana Bonavita, programi za djecu i dr. Lovni ured Đakovo pobrinuo se za natjecanje u kuhanju čobanca koji je okupio desetak ekipa, a taj je specijalitet najbolje spravila ekipa Lovačkog društva Jelen Đakovo. S.Župan
Nategači vina
Ni ovogodišnja Bonavita nije prošla bez tradicionalnog natjecanja nategača vina, a odazvali su mu se i muškarci i žene. Pravilo je – imati najveći, najduži ‘cug’ u potezanju vina. Ove godine okušala su se u tome četiri muška natjecatelja i dvije žene. Najbolji ‘cug’ i ove godine imao je Matej Svilanović iz Trnave, odakle je i najbolja natjecateljica – Katarina Belir.
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike