Osijek
FINANCIRANJE DJEČJIH VRTIĆA

Lani 34,2 mil. kn za gradske, a 992.000 za privatne vrtiće
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
Programima koje je financirao Grad obuhvaćena je briga o 3242 djeteta predškolske dobi s područja Osijeka

Gradsko Vijeće usvojilo je izvješće o programu javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju na području grada Osijeka provedenog u 2018. sustavom gradskih vrtića pod kapom Dječjeg vrtića Osijek i četiri privatna vrtića.

Ukupno je iz proračuna Grada za 2018. godinu za predškolski odgoj realizirano 34.260.454,64 kune za programe kojima je obuhvaćeno 3242 djeteta predškolske dobi. Grad Osijek je, kao osnivač Dječjeg vrtića Osijek, za rad ove ustanove osigurao 60 posto potrebnih sredstava - 33.268.454,64 kune, vjerski vrtić “Marija Petković” sufinancirao je sa 75 tisuća kuna, dječji vrtić “Bobita” pri Prosvjetno-kulturnom centru Mađara s 12 tisuća kuna, privatni dječji vrtić Mali princ sa 625 tisuća kuna, a dječji vrtić “Regoč” u Tenji s 280 tisuća kuna.

U primarne programe predškolskog odgoja za djecu od šest mjeseci do šest godina Dječjeg vrtića Osijek lani je bilo uključeno ukupno 2883 djeteta u 125 jasličkih i vrtićkih skupina raspoređenih u 28 podcentara, od kojih je Grad Osijek sufinancirao rad njih 25, a rad preostala tri - u Čepinu, Vuki i Vladislavcima - financirale su druge nadležne općine. Uz napomenu kako se tijekom godine broj djece mijenjao, a najčešći razlozi ispisa djece iz redovnih programa lani bili su prestanak radnog odnosa roditelja i bolest djeteta. U posebni program za djecu s poteškoćama u razvoju bilo je uključeno sedmoro djece u dječjem vrtiću Kosjenka. U cjelodnevni dvojezični program vezan uz engleski jezik u šest podcentara bilo je uključeno 170 djece, a u dvojezičnom programu vezanom uz njemački jezik u podcentru Stribor bilo je uključeno 21 dijete. Program ranog učenja stranog jezika u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta pohađalo je 390 djece, ekološki program i program održivog razvoja u podcentru Mak njih 185, a program vjerskog odgoja u četiri podcentra 101 dijete. Program predškole za djecu u godini prije polaska u osnovnu školu u trajanju od ukupno 250 sati bio je organiziran je u podcentrima Zvončić, Maslačak, Jaglenac, Radost, Josipovac te u prostorijama OŠ Miroslava Krleže za 115 djece, a u Vladislavcima i Vuki program predškole u trajanju od 500 sati za 24 djece.

Sukladno obvezi brige o planu mreže dječjih vrtića na svome području te analize stvarnih potreba Grad Osijek je u 2018. godini sufinancirao četiri vrtića izvan sustava gradskih vrtića. i to s ukupno 992 tisuće kuna. U vjerskom vrtiću “Marija Petković” Grad Osijek sufinancirao je odgojno-obrazovnu djelatnost za 55 mališana u dvije mješovite skupine - jasličkoj za djecu od 1 do 3 godine i vrtićkoj za djecu od 4 do 6 godina. U mađarskom vrtiću “Bobita”, koji se većim dijelom financira iz proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grad je pokrio manji dio programskih troškova i didaktičke opreme za potrebe realizacije programa za 49 djece. U tenjskom “Regoču” sufinancirani su programi za 35 djece u dobi od 3 do 7 godina u jednoj mješovitoj skupini, sve u skladu s činjenicom da Tenja i dalje infrastrukturno nema rješenje za skrb o djeci predškolske dobi. Najviše novca iz gradskog proračuna kao privatni objekt koji pruža predškolsku skrb u 2018. godini dobio je privatni vrtić Mali princ za područje Višnjevca, gdje je na taj način sufinanciran predškolski program za 74 djeteta u tri mješovite skupine.

Ivana Solar
OBNOVA DJEČJIH IGRALIŠTA
Za poboljšanje standarda u predškolskom odgoju i obrazovanju Grad Osijek je u 2018. godini utrošio 249.712,50 kuna i to za uređenje dječjih igrališta u dvorištima podcentara u sustavu Dječjeg vrtića Osijek. Tako su podcentri Cvrčak, Ivančica, Josipovac, Bambi, Kockica, Nevičica i Stribor za taj iznos dobili igrala, klackalice, tobogane, nove gumene podloge i pješčanike s poklopcima.
Najčitanije iz rubrike